ANNONS:
ANNONS:

Holmalund tänker om – vill starta akademi

Tisdagens representantskapsmöte röstade bort U-lagen från damserierna. Det får Holmalunds IF att hitta nya vägar mot att stärka sin position, och redan samma kväll togs beslutet att klubben vill starta ett akademilag som nästa år ska spela i division 4.

Michael Rosén, tränare i Holmalund, är allt annat än nöjd med utfallet från representantskapsmötet. Och även om det var klubbarna som röstade fram beslutet ger han en känga till förbundets agerande.

– Tråkigt att förbundet inte står bakom det här och berättar för alla hur verkligheten ser ut. Nu röstade många klubbar utan att veta vad de röstade om, och dessutom fanns bara motionerna emot U-lagen att läsa. Det fanns ingenstans att läsa om fördelarna, och där tycker jag att förbundet kunnat agera annorlunda. I mina ögon tar damfotbollen ett steg tillbaka med det här beslutet, och jag tror det blir svårare för ett lag i Västergötland att nå den yppersta eliten, säger Rosén.

Men HIF och Rosén har redan beslutat sig för att hitta andra vägar för att stärka sin position i regionen och på sikt försöka bli ett elitlag. Vägen går via en smal A-trupp och istället ett farmarlag i division 4.

– Eftersom U-lagsmatcherna blir färre och dessutom med osäker kvalité på motståndet får inte våra reserver någon kontinuitet i sitt matchande. Därför måste vi slimma till A-truppen så att inte för många bli utan vettiga matcher. Sen har vi tänkt att kombinera det med en nystartad akademi i division 4, och det tror jag kan bli ganska bra.

– Det blir en bra miljö för 13-16-åringar att träna med ett division 1-lag och sedan spela matcher i både fyran och i vårat U-lag. För akademispelare får spela i U-lag utan att behöva göra en spelarövergång. Så för våra unga talanger kan det bli bra ändå, och då kan vi på sikt faktiskt ha två lag i division 1.

Vad blir nästa steg?

– Vi har redan fått papper av förbundet så att vi kan starta den här nya akademin. Sen har jag inte hunnit sätta mig in i regelverket fullt ut än, men det har sina fördelar med ett farmarlag. Exempelvis är det något som förbundet aldrig kan ta ifrån oss.

Lämna en kommentar