ANNONS:
ANNONS:

”Hört hur det viskats bland spelarna”

Elin Kängström är tillbaka med en ny text. I dag om vilka reaktioner som kan komma när hon som tjej ska döma en herrmatch.

Något vi behöver bli fler av i domarvärlden är kvinnliga domare och därför tänkte jag lyfta lite aspekter utifrån mina erfarenheter som tjejdomare. Vi behöver som sagt bli fler så om det är någon som läser detta som funderar på att börja döma är du välkommen att höra av dig (det gäller givetvis även killar). Men just nu pågår det en satsning på kvinnliga domare i Västra Götaland för att öka sammanhållningen mellan kvinnliga domare så att förhoppningsvis fler tjejer vill börja döma.

Exakt hur många kvinnliga domare det finns i Sverige idag vet jag inte, men utifrån mina erfarenheter kan man ibland kan känna sig lite ensam som tjej på den lokala nivån. Jag kommer ihåg att vi var tre tjejer som gick steg 1-utbildningen tillsammans, varav jag och en av de fortsatt att följas åt under domarkarriären. Men under de åren jag dömt har jag i varit ensam tjej i den lokala domarklubben i stort sett hela tiden. Så det är klart att det är betydligt fler manliga domare. Jag kan dock inte säga att jag som tjej känt mig utanför någon gång bland mina domarkollegor. För vi är ju alla domare och oavsett om vi ska döma en herr- eller dammatch så ska vi göra det i egenskap av att vi är domare och inte baserat på kön.

Jag kan ju bara tala för mig själv men om det finns någon form av skillnad i att döma som tjej skulle jag nog säga att det många gånger handlar om reaktioner som du kan få innan matchen, när det är en herrmatch. För i dammatcher är det ändå relativt vanligt att det är manliga domare medan det i herrmatcher inte är lika vanligt med kvinnliga domare. När jag har dömt pojk- eller herrmatcher så har spelarna flera gånger sett direkt förvånade ut när de under uppvärmingen inser att det är en tjej som ska döma och man har hört hur det viskats bland spelarna om det verkligen kan stämma. Ibland kommer någon fram och frågar om det är jag som ska döma matchen och det är väl en fråga som man får ställa enligt mig. Det kan ju vara förståeligt att spelarna blir lite nyfikna om det inte tillhör vanligheterna. Därför är det inget jag tar illa upp av, snarare att man blir lite extra taggad på att döma matchen.

Något som är mindre trevligt att få höra på planen kan vara uttryck som att kvinnor inte kan döma fotboll, och så vidare. Men enligt min uppfattning händer det väldigt sällan, dock är det vanligare när man dömer internationella lag som exempelvis i Gothia cup. Det är väldigt roligt att döma lag från andra länder och kulturer och jag kommer ihåg flera matcher som jag dömt i Gothia där ledare och spelare innan matchen försökt fråga mig om det inte blivit något fel, för det kan ju inte stämma att en tjej ska döma deras match. I det läget kan jag känna att man har lite uppförsbacke innan matchen börjat eftersom du behöver visa att du klarar av att döma matchen, inte enbart i egenskap av att du är domare utan även för att du är tjej. Men det gäller bara att bestämma sig för att bevisa att du klarar det och blåsa igång matchen. För när du väl blåst igång matchen så är du domare och de spelare.

ELIN KÄNGSTRÖM
Födelseår: 1997.
Familj: Sambo och dotter.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Holmalunds IF, Hemsjö IF.
Lokal favoritklubb: Ingen.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Domare.

Lämna en kommentar