ANNONS:
ANNONS:

Hösten står för dörren

Höstsäsongen har redan smugit igång – och i dag är också Bredsidan tillbaka med första höstpassningen.

Alingsås FC är det lag som varit igång längst efter sitt tidiga sommaruppehåll. En bortaseger mot Älvsjö följdes upp av en tung förlust med 1-0 hemma mot Norrköping. Det poängtappet kostade den allsvenska platsen – så tätt är det i toppen av tabellen. Nu är AFC trea inför kvällens derby på Borås Arena mot Bergdalen.

Ett Bergdalen som under ledning av Linnea Liljegärd inte riktigt hittat den poänggivande vägen som nykomling. Sju poäng har det blivit – och det krävs ett rejäl uppryckning för att det ska bli spel i Elitettan även 2023. Med det sagt inte säkert att det blir en enkel resa mot tre poäng för Alingsås FC – derby är derby och allt kan givetvis hända. Men om AFC ska fortsätta vara med och hugga om en allsvensk plats är Bergdalen ett lag som ska besegras.

Mitt tips i kvällens möte? AFC-seger med 3-0.

……………….

På lördag startar Gerdskens BK igång sin höstsäsong. Brålanda gästar G-vallen och blir det seger där ser det onekligen riktigt bra ut för GBK inför resten av hösten. GBK som avslutade våren med fem segrar på de sex senaste studsade verkligen rätt, och har i sommar förstärkt med hemvändaren Johan Brandin.

GBK-truppen fick också en ganska kort semester från den kollektiva träningen och har nu hunnit med två förberedande träningsmatcher.

– Klubben ger mig tid och spelarna kommer på våra fem fotbollspass i veckan. Då utvecklas spelarna och blir bättre, var tränare Tommy Johanssons logiska – men kanske också förenklade – svar på Gerdskens förvandling efter fem-sex matcher.

När jag pratade med GBK-tränaren nämnde han också några positionsförändringar som slog väl ut och givetvis också att självförtroendet växte i takt med segrarna. Klart är att om formen har konserverats över sommaren kommer det bli fler trepoängare för Gulsvart.

Mitt tips inför matchen mot Brålanda? Gerdsken vinner mer 3-1.

……………….

På tal om GBK är de nu överens med Sollebrunns Alex Östlind Sverin om en övergång. När pappren skickas in (om det fortfarande är fysiska papper inblandade vid en övergång?) är dock lite oklart så det bör bli några fler SAIK-matcher för mittfältaren. Men senast 1 september fortsätter hans fotbollsresa på Gerdskenvallen.

……………….

Frisco är vårt tredje lag som kör igång hösten nu i helgen. Tabelljumbon Vänersborgs FK väntar på bortaplan och det är en match det bör bli seger i om Frisco vill spela i ettan även 2023. Just nu är det två pinnar upp till Degerfors på kvalplatsen så varje pinne kommer vara viktig i höst.

Mitt tips mot VFK? Frisco vinner med 2-0.

……………….

Samuel Thorell har lämnat sitt uppdrag som tränare i Alingsås IF. Tidsbrist på grund av flytt och nytt arbete ligger bakom beslutet att våran forne gästskribent lägger tränarkarriären på is. Han ska istället lira lite fotboll med Södra Härene i den mån han hinner.

In i AIF:s ledarstab kommer istället Nicklas Lundstedt som har spelat åtskilliga matcher som stabil pjäs på Mjörnvallen.

……………….

Oliver Zandén har i sommar lämnat Elfsborg för franska Toulouse. Alingsåskillen går därmed i Johan Elmanders fotspår, och faktum är att Zandén är väl värd den här chansen efter en fin vår i Elfsborg. En fjäder i hatten för GBK som fostrat ett utlandsproffs!

……………….

Alingsås FC slipper spela kvartsfinal i DM efter att Trollhättans FK lämnat wo. Därmed väntar semifinal mot segraren mellan Falköpings KIK och Elfsborg.

……………….

Nästa vecka brakar den breda massan av matcher igång igen. Redan på måndag spelar Mjörn, ÖStadkulle och Annelund sina återstarter i femman och sen rullar det på med matcher mer eller mindre varannan dag. Nästa fredag väntar också dubbelderby i trean när Alingsås IF tar emot Gerdsken medan Holmalund tar emot Vårgårda IK. Trist att de matcherna spelas samtidigt i samma stad – det talar inte för publikrekord på varken Mjörnvallen eller Brogårdsvallen.

……………….

Sverige fick en dyster sorti ut ur EM i England. Värdnationen var ett par nummer större och vann helt rättvist, även om Hedvig Lindahl kunde hållit siffrorna nere lite om hon haft en bättre dag. Har inte hängt med i alla mediala svängar efter semifinalen, men det är givetvis helt förkastligt om Lindahl fått ta emot personliga påhopp och hat på sociala medier efter matchen. Däremot tycker jag att det är viktigt att både press och alla andra får och ska bedöma elitspelares prestationer på ett sakligt sätt. Tycke och smak är så klart annorlunda, men tycke och smak är också något som skapar intresse och diskussioner som för fotbollen framåt.

……………….

För egen del har en ömmande hälsena spökat lite i sommar. För mycket gång i flip-flops i kombination med löpning (i små portioner – så sitt ner i båten) på asfalt är boven i det hela, enligt min amatördiagnos. Men något fotbollspass har det blivit den gångna veckan – som annars till största delen ägnats åt renovering. Två rum ska rivas ut, ett kök ska skruvas ihop och då gäller det att ligga i så att allt är klart när hantverkarna kommer. I morgon gästas SMSK av Hemsjö för ett träningsmöte. Återstår att se om det blir nåt deltagande där för undertecknad.

……………….

Vill du läsa på bland tabellerna inför höststarten? Då är det  tabellsidan som gäller.

……………….

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar