ANNONS:
ANNONS:

Inedahl gör tränardebut

I den fjärde delen av Ny i gänget möter vi ännu en tränare. I dag handlar det om Stora Mellbys nya bas Per Inedahl, som har ett förflutet som spelare i Alingsåsfotbollen.

Ny i gänget

Inedahl

Per Inedahl föddes för 42 år sedan i Jonslund. Moderklubb är således IK Elmer, men genom sin spelarkarriär har han betat av flera olika klubbar. Det var i Främmestad karriären tog fart på allvar när han blev uppflyttad i A-laget och var ofin nog att göra två mål mot just IK Elmer.

– Jag gick till Främmestad för att få spela juniorfotboll men så fick jag chansen i A-laget istället. Det var lite speciellt att göra mål mot Elmer, minns Per.

Framfarten i Främmestad blev så pass stor att han som 17-åring värvades av Holmalunds IF. Det gjorde också att hockeykarriären fick stå åt sidan.

– Jag var på väg in i Grästorps A-lag då men valde fotbollen. Jag gick på Alströmer och vi hade precis vunnit skol-VM, och vi var flera stycken från det laget som gick till Holmalund. Bland annat Per-Anders Eliasson och Roger Jonsson, säger Per.

I Holmalund spelade han flera säsonger. Men sin snabbhet bidrog han med flera mål och assist.

– Det gick lite i perioder hur mycket jag fick spela. Det var ett bra lag och vi roterade ganska mycket. Men jag minns att jag gjorde en del mål som inhoppare.

Efter fem-sex säsonger i division 2 blev det till slut så att Inedahl lämnade Holmalund. Jobbet som resande elektriker tog allt mer tid och dessutom ökade konkurrensen i HIF när Jan-Åke Enström återvände från Häcken.

– I den vevan tog Peter Sävenfall över Vara och då valde jag att haka på honom dit, säger Inedahl.

Per hann även spela i Arentorp (med Jackie Mattsson som tränare), BK Spark och Gauthiod och han flyttade så småningom också till Grästorp. Familjen och jobbet tog tid från fotbollen och han valde att avsluta karriären. Det blev en comeback i Trässberg något år senare, men nu är det flera år sedan Per Inedahl snörade på sig fotbollsskorna. Istället lägger han allt mer tid på kampsport, där han är både instruktör och aktiv själv.

– Jag började för kanske fyra år sedan och är absolut inte samma person i dag. Nu hinner jag bara med en gång i veckan, men tisdagar är heliga på den punkten. Kampsporten har gett mig otroligt mycket och jag har fått andra värderingar. Man respekterar varandra och sätter sin träningskompis i första rummet på ett annat sätt än i fotboll, och det har nog gynnat mig som person också.

I höstas fick Per Inedahl ett samtal från Stora Mellby SK. Och även om han genom åren haft tankar på att bli tränare behövde han lite betänketid.

– Det var väl en liten chock och jag var tvungen att fråga hur de hade fått nys om mitt namn (skratt). Men när vi hade träffats och jag hade berättat om mina andra åtaganden inom kampsporten var de fortfarande intresserade. Och jag ångrar verkligen inte att jag tackade ja. Mina intryck så här långt är att det är en bra klubb med flera sektioner som betyder mycket för Mellby som ort. Känslan är väldigt familjär och det gillar jag.

Spelartruppen är igång med försäsongen och de kommer få känna på vissa delar från kampsportens värld.

– Ska försöka väva in en del saker som jag tror kan passa bra. Truppen är verkligen engagerad och jag tycker det ser väldigt bra ut. Det är en bra mix mellan spelare som varit med några år och sådana som är yngre. Så det känns väldigt inspirerande för min del.

Hur är du som tränare?

– Jag vill verkligen försöka få ihop ett lag, för utan laget kommer vi ingen vart. Alla länkar ska göra kedjan starkare och jag vill att vi ska ha mottot ”En för alla, alla för en”. Sen är det bara roligt om spelare hittar på egna saker på planen, det viktiga är att vi ändå drar åt samma håll.

– Men man ska så klart komma ihåg att det är division 6 och ett fritidsintresse vi pratar om, men någonstans är det ändå blodigt allvar när det vankas match.

Per väljer (svaren i fet stil)
Naturgräs vs Konstgräs
La Liga vs Premier League
Glidtackling vs Slå en tunnel
Hämtmat vs Matlagning
Ronaldo vs Messi 
Öl vs Vin
Idol vs På Spåret
Kalaspuffar vs Havregrynsgröt
Intervaller vs Skotträning
Mål vs Assist

Här läser du om Anton Vilstrup i samma serie.

Här läser du om Caroline Berling i samma serie.

Här läser du om Anders Hindström i samma serie.

Lämna en kommentar