Albin Holm är tillbaka med en ny text. I dag med lite funderingar kring ledarstilar och hur BK Spark arbetar för att alla ska kunna spela fotboll efter sin ambitionsnivå.
Plugget flyter på, det är oerhört roligt och givande att utbilda sig tillsammans med likasinnade. Vi är ju ett gäng idrotts- och träningsnördar som läser sport coachingprogrammet. Senaste kursen vi hade var biomekanik och nu startar vi upp blocket idrottsfysiologi vilket ska bli intressant.
Vi har träningsmatcher regelbundet och en av helgerna i mars hade vi 35 spelare uttagna till två träningsmatcher, roligt men också lite krävande. Vi har tack och lov fått förstärkning i staben av far och son Prodér som avlastar oss men också kommer med värdefull återkoppling. Mars innebär också att tävlingssäsongen är igång vilket är roligt. Vi gick vidare från gruppspelet i DM och nu väntar division 4-laget Sandared i nästa match, vilket blir en tuff och rolig utmaning för oss.
Jag är förväntansfull inför seriestart, en rolig nyhet är att åtminstone tre av lagen i vår serie har möjlighet att gå upp. Om vi kryddar den trupp vi har med ett relativt skadefritt år med en hel del optimism så tror jag det finns en chans till att slåss om avancemang.
Jag har fått svar på min magnetröntgen och det var en skada på främre korsband, inte så bra men jag är på planen så länge det håller ihop. Fördelen för mig är ju att jag som skadad skulle kunna bidra från sidlinjen.
Det är väldigt givande och roligt men också utmanande att vara fotbollstränare. Att vara ung tränare för spelare som är äldre kan vara lite speciellt. Jag skulle inte säga att jag direkt är den typiska auktoritära ledare som de flesta spelare är vana vid. Det finns flera olika ledarskapsstilar och det ena behöver inte vara bättre än det andra. Det kan nog vara så att vissa grupper mår bättre av en auktoritär ledare som detaljstyr det mesta som händer på träning och match. Jag tänker att mitt och även Markus ledarskap är mer relationsbaserat, demokratisk coaching kan man kalla det. (vi är dessutom unga och spelare i truppen vilket komplicerar situationen).
Personligen tror jag mer på tillitsbaserad styrning där man tillåts göra individuella misstag eller ta felaktiga beslut ibland, det viktiga är att vi som spelare lär av misstagen. Självklart handleder vi våra spelare genom teori på träning, rena teorilektioner och återkoppling/feedback direkt eller via spelarsamtal. Men utgångspunkten är att varje spelare ska tänka själva och hitta lösningar ute på planen. I Spark är sammanhållning viktigt, vi vill skapa en ”vi känsla” där spelarna ska känna sig så trygga i gruppen att man vågar göra misstag även på match. Om spelarna blir för rädda att göra misstag är risken stor att det hålls igen på planen istället för att försöka om och om igen. Det är bildning och spelarutveckling i min värld.
”Fotboll är en sport, men det är framför allt världens största och viktigaste kulturyttring som förenar på alla plan”, citat Erik Niva. Jag tänker på alla föreningar som bidrar till ett bättre samhälle och folkhälsa oavsett ambition. Målet och ambitionen i Spark är att alla ska få vara med men med det sagt så utesluter inte det ena, det andra. Vi kan i den bästa av världar, både låta killar (har ju inget damlag i dagsläget) få komma tillbaka till fotbollen och bara lira för att det är kul i ett Utvecklingslag. Samtidigt som vi vill vinna varje match med A-laget. Min övertygelse är att man även lite senare i livet kan utvecklas som fotbollsspelare om man känner glädje och med ökat självförtroende kanske till och med få nya ambitioner med sin fotboll. Det är därför viktigt att behålla så många spelare som möjligt så länge som det går.
Vi har nog alla noterat att allt har blivit dyrare, så även idrott. Riksidrottsförbundets rapport ”smakar det så kostar det” visar att det blivit dubbelt så dyrt att idrotta på drygt 20 år. Ekonomi ska inte vara ett hinder för möjligheten att utöva en idrott. I Spark höjde vi avgiften i år från 500 kronor till 650 kronor per år. Det innebär fortfarande att vår förening är billigast av alla fotbollsföreningar i regionen. Vår största intäkt är våra tipspromenader där styrelsen drar ett tungt lass och vi spelare hjälper till med det praktiska. Vi skulle dock inte ha den verksamhet vi har idag utan våra sponsorer, stort tack för erat viktiga bidrag!
Att få spela fotboll med ungefär samma förutsättningar är utvecklande och ger självförtroende och ökad självkänsla. Med rätt utbildning och träning kan många spela fotboll i seniorsammanhang på någon nivå. I Spark har vi ingen aktiv värvningsstrategi utan förlitar oss på att man kommer självmant när man ser sammanhållningen i vår förening. Förhoppningen är att vi kan fungera som en brygga mellan föreningarna i framför allt Alingsås. Ingen är gladare än oss om vi kan bidra till att spelare går vidare och spelar fotboll på högre nivå.
Jag vet med mig hur otålig jag var som yngre i Holmalunds A-lag och passade det inte så bytte man bara förening eller till slut lade av helt. Det kanske generellt är ett av de stora problemen idag, otåligheten och brist på kommunikation mellan spelare och tränare/förening. Med facit i hand tänker jag att man med lite tålamod och tillit till att tränaren har en plan för när det är dags att ta klivet upp eller in i en match. Även om jag tyckte att det var tråkigt att åka långt och bara få någon övertidsminut på fotbollsplanen. Det är en svår balansgång att som tränare hitta rätt individuell utveckling för varje spelare. Att ha en känsla för när, hur och var spelaren ska växa under träning och match är komplext. Men det är väl det som betecknar en bra tränare som med ett kommunikativt förhållningssätt, rätt utbildning, givetvis på vetenskaplig grund och erfarenhet tar de rätta besluten för i första hand laget och sedan varje enskild spelare för att motivera och behålla dem i föreningen.
I Alingsås ser det ju bättre ut på damsidan, hatten av för AIF´s damer och lycka till i damallsvenskan! Hur det än går så kommer det göra avtryck och sätta Alingsås på fotbollskartan i Sverige och även gynna den lokala fotbollen på sikt.
ALBIN HOLM
Födelseår: 2003.
Familj: Pappa Conny, mamma Tina, lillasyster Agnes, lillebror Elliot.
Bor: Fly (mellan Östadkulle och Alingsås).
Klubbar i karriären: Hemsjö IF, Gerdskens BK, Holmalunds IF, Alingsås IF, BK Spark.
Lokal favoritklubb: BK Spark.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelande tränare i BK Spark.