ANNONS:
ANNONS:

”Inte den enda ägaren med smutsig ryggsäck”

Jonathan Tedeborg skriver i dag om hur den allt smutsigare världsfotbollen får honom att värdesätta den kära lokalfotbollen ännu mer.

Onsdag igen – och dags för en reflektion om den tvåsidiga fotbollsvärld vi lever i.

Den gångna veckans största fotbollsnyhet får sägas vara den om Roman Abramovitj och Chelsea. Verkligheten har äntligen hunnit ikapp den ryske oligarken som ägt Chelsea sedan 2003. Om något missat vem han är rör det sig, kortfattat, om en rysk oligark med nära relation till Vladimir Putin, som gjort en enorm förmögenhet på olja efter Sovjetunionens fall. Sanktioner mot ryska oligarker i England gör det nu omöjligt för Abramovitj att fortsätta styra Chelsea, och han kan heller inte få pengar för den kommande försäljningen av klubben. Helt rätt såklart. Synd bara att det krävdes ett krig för att få bort honom från sporten vi älskar – och synd att han inte direkt är den enda ägaren som bär på en smutsig ryggsäck.

I helgen lyckades just Chelsea ta tre poäng efter 1-0 hemma mot Newcastle, och trots att Kai Havertz avgjorde med ett magnifikt mål i matchminut 89 hamnar fokus inte på det sportsliga. Newcastle ägs sedan oktober av Mohammed bin Salman, en man som bland annat kallats för arkitekten av kriget i Jemen. Han är kronprins och försvarsminister i Saudiarabien, ett land där journalister dödas om de kritiserar regimen. Ett land som 2021 rankades på plats 147 (av 156) på Global Gender Gap Index. Hur rätt det än var att straffa Roman Abramovitj är jag nyfiken på vad det är som gör att Mohammed bin Salman får kalla sig själv ägare för en fotbollsklubb.

Men lika lätt som det är att fördöma all skit inom fotbollen, lika svårt är det att faktiskt ändra sin relation till den. Jag kommer ju se varenda match i det VM som sjukt nog ska spelas i Qatar. När Man City spelar kvartsfinal i Champions League kommer jag också titta. Framtiden får utvisa hur vi löser det problemet – men en sak är säker: Ju smutsigare världsfotbollen blir, desto större växer sig kärleken till – och tacksamheten gentemot – den lokala fotbollen.

För att runda av texten kommer här en liten klapp på axeln till alla oss som är med och bygger den fotboll som fortfarande går att älska fullt ut. Materialare och domare. Alla som skriver om fotbollen. Publik och spelare. Funktionärer och massörer. Lagledare och kaféansvariga. Fint är det.

Tips för den godissugne: Kolla in målet Havertz gjorde, och njut.

JONATHAN TEDEBORG
Födelseår: 1999.
Familj: Mamma Barbro, pappa Bengt-Olof, syster Sanna, flickvän Saga.
Bor: Hos föräldrarna i Alingsås.
Klubbar i karriären: Alingsås IF 2006-2013, Gerdskens BK 2013-2016, Holmalunds IF 2016-.
Lokal favoritklubb: Holmalunds IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i Holmalunds IF.

Lämna en kommentar