ANNONS:
ANNONS:

”Jag kan inte värja mig”

Malin Rosén förgyller den här onsdagen med att hylla alla unga ledare som under sommaren hjälper till i fotbollsskolor.

En gräsplan full av småtjejer i alldeles för stora färgglada västar och med bollar framför fötterna. Jag kan inte värja mig – det går rakt in i hjärtat. Jag känner att jag måste svälja för att hindra tårarna från att välla upp i ögonen.

Det låter säkert märkligt i mångas öron men vi berörs av olika saker och jag berörs av småtjejer på en fotbollsplan. Jag har ingen rimlig förklaring till det mer än att det är sådan jag är. Därav var det inte konstigt att känslorna tog över en smula när jag kom ner till Noltorpsvallen häromdagen och KIK:s fotbollsskola var i full gång. Rekordmånga tjejer, närmare bestämt 128 stycken i åldrarna 5-11 år, i år utspridda över alla tre planerna, allt för att klara covid-19-restriktionerna.

Detta magiska färgglada lyckomyller, det finns få saker som slår det. Så oändligt mycket fotbollsglädje på en och samma gång. Givetvis blir jag berörd när jag ser småkillar som spelar fotboll också. Jag minns dagen när jag för 12 år sedan följde min äldste son till hans första dag på Gerdskens fotbollsskola. Han var fem år och så oerhört stolt över att äntligen få spela fotboll på riktigt. Nu var han en fotbollsspelare, precis som Zlatan. Jag kommer ihåg hur han såg upp till alla de duktiga ledarna. Nästan alla var unga killar som spelade i Gerdskens juniorlag.

Fotbollsskolorna fyller många funktioner och den största är givetvis att småtjejer och småkillar ska få möjlighet att testa fotboll, men också att våra ungdomar i klubbarna får prova på tränarrollen. På Noltorpsvallen i veckan som gick var nästan alla ledarna, närmare bestämt tolv stycken, KIK-tjejer födda 04-01. Alla var aktiva eller före detta spelare i KIK. Några av dem tränar redan småtjejer i klubben, de andra kommer förhoppningsvis någon gång att göra det.

I en av mina tidigare texter här på Lokalfotboll resonerade jag kring hur vi rekryterar ledare, till vilka vi ställer frågan och vilka vi kanske missar. Jag inser nu i efterhand att jag glömde en stor grupp – våra ungdomar i klubbarna. De som fortfarande spelar men också de som av olika skäl har slutat. I KIK är vi just nu rekordmånga unga ledare och detta är mycket tack vare Jessica ”JP” Pettersson som lägger ner många timmar och ett stort engagemang i KIK. Som styrelsemedlem är hon bland annat en av de ansvariga för fotbollsskolan, och att rekrytera unga till att bli tränare är en hjärtefråga för henne. JP är ännu en av alla eldsjälar som vi ska vara så tacksamma för och rädda om.

Jag kan inte låta bli att imponeras lite extra av de riktigt unga ledarna i våra föreningar. Tjejerna och killarna som förutom sin egen fotboll (de som fortfarande spelar) och en krävande skola ändå väljer att ideellt träna knattar på sin dyrbara fritid. Om alla som själva någon gång haft ideella tränare betalar tillbaka till idrotten genom att vara ledare för en tid; då är framtidens barn- och ungdomsledare säkrade. 

Här har ni dem, våra unga ledare i KIK, alla födda 2001-2003 och ledare i de olika lagen för tjejer födda 2011-2014: Tilde, Thantita, Matilda, Linn, Linnea och Tindra ( saknas på bilden gör Ida Carlsson).

Så har det då äntligen blivit dags för KIKs seniorer att kliva in i seriespelet, känslan är att det kommer bli en spännande vecka. Först ut är vårt U-lag i div 4, som imorgon möter Kabel Åttio/ Byttorp på Noltorpsvallen. Senare i veckan, närmare bestämt på lördag, är det premiär för A-laget i div 2, även den på hemmaplan och för motståndet står Vänersborgs FK. Fantastiskt härligt med seriematcher igen. Underbart blir dock kort i år, efter dessa matcher väntar ett sommaruppehåll, och en minst sagt konstig fotbollsvår är därmed över.

FAKTA MALIN ROSÈN
Födelseår: 1973.
Familj: Gift med Ola, barnen Ville 17, Tindra 17 och Isak 13.
Bor: Alingsås, vid Gerdsken.
Klubbar i karriären: Flickfotboll i Floda BoIF och ledare i Alingsås KIK. Så ingen jättelång meritlista ?
Lokal favoritklubb: Alingsås KIK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ledare U-laget i Alingsås KIK.

Lämna en kommentar