ANNONS:
ANNONS:

”Jag och min far”

Gabor Hacker skriver i dag om förebilder och hur viktiga de är för att utvecklas både inom idrotten och inom andra områden.

Har precis tittat på TV4 Nyhetsmorgon där en av reportrarna fått en exklusiv intervju med världsstjärnan och fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic. Han har med sitt namn och varumärke verkligen satt Sverige på kartan. Zlatans enorma framgångar och bakgrund gör honom extra intressant för många runt om i världen och då inte minst i vårt eget land.

Det finns en viss mystik kring Zlatans personlighet och han är ganska ”neutral” när det gäller att ta ställning i olika samhällsfrågor. Han berättar visserligen en del i sina böcker, men oftast i olika intervjuer är svaren rent allmänna och inte så kontroversiella.

En sak som vi absolut kan vara säkra på är att Malmöfödda Zlatan med bosnisk/kroatisk bakgrund är en stor förebild för både gammal som ung. Zlatan växte upp i den omtalade stadsdelen Rosengård och med sina rötter kan många identifiera sig med honom. Han är otvivelaktigt populär och en stor förebild för enormt många människor.

En av våra kvinnliga och genom tidernas största världsstjärnor i sjukamp Carolina Kluft har också bidragit till att göra Sverige känt i omvärlden. Vi kommer ihåg hennes lättsamma och lekfulla sätt att ladda upp inför stora mästerskap. Hon var tillgänglig för svensk media och för svenska folket. Hon bjöd verkligen på sig själv, men Kluft var också bäst när det gällde. Som en sportslig idol och förebild betyder hennes insatser enormt mycket för många kvinnliga idrottare. Genom hennes genuina och starka samhällsengagemang blir hon än viktigare som person och förebild för många av oss.

Betydelsen av ordet förebild är att någon är ett föredöme och att vi ser upp till någon annan. Vi blir starkt påverkade av andras insatser och framgångar. Förebilderna ger oss energi och mönster att gå vidare och att kanske till och med bli förebilder för andra människor. Det kan vara utifrån ett ledarperspektiv, entreprenörskap, politiskt engagemang, idrottsframgångar, ekonomisk framgång mm. Vi väljer förebilder utifrån våra tankar och värderingar.

Det är viktigt med förebilder oavsett om det är världsstjärnor eller lokala personligheter. Min största förebild är min far Laszlo Hacker. En spenslig och mustaschprydd man som kom som ungersk flykting till Sverige och Borås 1956. Då var han bara 40 år gammal och tillsammans med min fem år yngre mamma Magdalena och fem barn skulle mina föräldrar börja ett nytt liv i sitt nya hemland. Några år senare föddes lillebror Tomas. Pappa var grymt idrottsintresserad och när vi var tillräckligt gamla fick vi följa med honom till Ryavallen och kolla när Elfsborg tog hem guldet i Allsvenskan 1961.

Där föddes på något sätt mitt stora fotbolls- och idrottsintresse. Vi var fem Hackerbröder som spelade fotboll. En tuff uppgift för en far att bevaka alla sina pojkars matcher och träningar. Min pappa var otroligt närvarande och missade sällan grabbarnas aktiviteter. Dessutom ställde han nästan alltid upp som chaufför på alla bortamatcher. Han gillade att skoja med mina lagkompisar vilket gjorde honom väldigt omtyckt bland mina kompisar. Han har på många sätt påverkat mig som individ och förebild.

Idag är jag evigt tacksam över att han gav oss möjligheten att bli en del av svensk idrott. Självklart var min mor Magdalena också delaktig genom att alltid tvätta våra smutsiga träningskläder och det stod alltid färdig mat på bordet när vi kom hem efter alla våra aktiviteter.

En annan ledare, eldsjäl och förebild är min pingisledare Sven i bordtennisklubben Wästerhov. Sven var ungkarl och jobbade inom textilindustrin. En plikttrogen arbetare som aldrig var borta från jobbet. Han var på sitt arbete tidigt på morgonen, för att direkt efter dagens tunga jobb ta hand om pingisungdomar i Boråshallen. Detta gjorde Sven 4-5 dagar i veckan.

Sven såg till att allt var på plats när tränare och spelare anlände till träningslokalen. Det var inte ovanligt att Sven satt på en stol och slumrade till på kvällen efter en hård arbetsdag. Han åt ofta sin kvällsmat i träningslokalen för att sedan trött på kvällen vandra hem till sin bostad. Nästa dag var han på plats igen. Sven var en unik idrottsledare som aldrig satte sig själv i centrum. Det var alltid han som lämnade lokalen sist och alltid han som släckte ljuset…

Materialförvaltare inom våra föreningar är ett unikt och speciellt släkte. Måste nämna en av de finaste personligheterna jag träffat, i Norrby IF mest känd som ”Crichan”. En gammal telearbetare som åkte runt i de orangea telebilarna och hjälpte folk med att få ordning på sina telefoner. Han var dessutom en unik materialförvaltare. Har aldrig träffat en mer noggrann person att sköta en förenings material. Han satt i sin lilla skrubb och sydde ihop alla träningskläder det gått hål i. Han tvättade alla bollar efter varje träning för att dom skulle hålla längre och han spolade ur alla drickaflaskor så att dom skulle vara rena när leverantören tog med sig dom tillbaka.

En mer rättvis person har jag nog inte träffat heller. Han fjäskade inte för någon utan Crichan behandlade alla precis lika. Det fanns inga ”stjärnor” i Crichans värld. Både spelare och ledare satt ofta i Crichans skrubb för han var enormt omtyckt av alla. Han jobbade alltid för föreningens bästa och var en mycket viktig glädjespridare som betyder så mycket för en förening.

Det finns fler förebilder jag hade velat skriva om, Ola, Göran Z, Arne P, ”Källarn”, Thure, Mulle med flera.

Vi har våra viktigaste förebilder i vår närhet och de stora världsstjärnorna lever i symbios med våra vardagsförebilder…

Därför lyssnar jag nu till Magnus Ugglas vackra låt ”Jag och Min Far”.

Gabor Hacker

FAKTA GABOR HACKER
Födelseår: 1954.
Familj: Fru Lena och fyra barn Andrea, Martina, Benjamin och Alice.
Bor: Vårgårda.
Klubbar i karriären: Borås GIF, Norrby IF, Byttorps IF, Vårgårda IK, Fåglums IF.
Lokal favoritklubb: Norrby IF och Vårgårda IK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Sportchef i VIK.

1 svar på ””Jag och min far””

Lämna en kommentar