ANNONS:
ANNONS:

Jenny Holms sista text

I dag tackar Jenny Holm för sig som gästskribent. Hon gör det med en text som mest fokuserar på Holmlaunds viktiga avslutningsmatcher i Elitettan.

De flestas seriespel har nu avslutats och även våran serie börjar lida mot sitt slut. Vi står inför tre tuffa men viktiga matcher, där vi har fyra poäng ner till IF Böljan som ligger under strecket. I kampen mot Damallsvenskan är det också hårt, Växjö är sedan två omgångar klara som seriesegrare och har därmed en allsvensk plats nästa säsong – dem möter vi nu på lördag. Två av tre lag som kämpar om andraplatsen, som också leder till en allsvensk plats, har vi också kvar att möta i slutspurten – AIK och Kalmar.

Hur förbereder man sig då, när det är så pass viktiga och tuffa matcher kvar? När säsongen har varit lång och långt ifrån skadefri och bekymmersam, både fotbollsmässigt och med mycket runt omkring? När det börjar bli riktigt kyligt, mörkt och grått och ofta med mycket regn?

Som tränare handlar det hela tiden om att hitta en balans. Hur intensivt kan vi köra på i veckan? Vi vill och kan inte riskera några fler skador och risken är stor så här på hösten att fler får känningar lättare eller drar på sig någon streckning eller liknande. Men vi vill inte heller tappa det fysiska, där det kommer krävas i resterande matcher att vi orkar jobba för varandra i 90 minuter +.

Vi behöver också ha en go känsla i gruppen, där behövs det också en balans. Vi behöver vara konstruktiva, seriösa och fokuserade samtidigt som det skall vara roligt och utvecklande och ge en boost inför kommande match. Hur gör man detta då? Vi har på hösten börjat en poängjakt och det kan vara alltifrån skottävling till poängspel i smålagsspel.

Planering och balansering är tränarens ledord i detta, för att få gruppen så väl förberedd som möjligt. Men hur gör gruppen för att förbereda sig?

Vi tränare har gått ut med information att den sista månaden måste livet kretsa kring fotboll, genom att äta, sova och återhämta sig rätt mellan passen och matcherna. STORT eget ansvar för individerna i gruppen att sköta detta, för dessvärre är vi inte heltidsproffs som enbart kan fokusera på det arbete som måste ske under träning och match. Det finns mycket annat i livet som tar tid och plats, så som jobb, skola, familj och vänner. Därför är det extra viktigt att vara noggrann och lägga fokus på det som skall göras i slutspurten av serien.

I övrigt handlar det om att gruppen uppmuntrar och utmanar varandra. Våga ställa krav på träning och match men också våga uppmuntra varandra till utveckling. Det där skottet som forwarden borde ta men inte vågar ta, även om hon har förmågan till det. Våga ställa det kravet, du är forward och har ett drömläge – våga skjuta. Men uppmuntra också till det, du är forward och har ett drömläge – våga avsluta, du är så pass duktig.

Man behöver inte alltid vara det bättre fotbollslaget för att vinna, det har vi fått erfara i vissa matcher när vi har tappat poäng. Någonstans handlar det om att genuint ställa upp för varandra det sista, ge varandra förtroende, såväl spelare som tränare, men också ha rätt attityd och beteende, att skicka rätt signaler till varandra. Att klappa händerna eller göra tummen upp när någon har gjort något bra, eller ett försök med en god avsikt, gör stor skillnad på planen eller att ta någon annans hemjobb.

Vi har en tuff avslutning som väntar, men jag och min kollega Jerry har stort förtroende för gruppen, att vi löser detta, tillsammans. Vi har under de tre månaderna som vi har haft gruppen gjort en stor utveckling – både som grupp och som lag men också som enskild spelare. Det i våra egna händer, det är upp till oss själva!

Sist vill jag flagga för vår sista hemmamatch, som spelas lördag 4/11 mot IFK Kalmar 15.00 på Alströmervallen – Klä er varmt och kom och stötta oss i slutspurten!  Samt en STOR flagga för att stötta Jonas Mökander och hans sida genom 0322-kassan – hans arbete är viktigt, inspirerande och alltid en höjdpunkt i vardagen!

Tack Jonas för förtroendet att få skriva varje vecka och jag hoppas att ni som har läst har fått ut något utav mina gästskribentsinlägg trots allt.

Ses runt fotbollsplanerna eller på fotbollsgalan!

FAKTA JENNY HOLM
Födelseår: 1992.
Familj: Mina två missar här omkring, men i Sala/Stockholm: mor, far, lillebror och storasyster med familj.
Bor: Mölndal för tillfället.
Klubbar i karriären: Fjärdhundra SK (moderklubb), Fanna BK, RIK/MIK, Djurgårdens DFF, Hammarby DFF, Jitex BK, Holmalunds IF.
Lokal favoritklubb: Holmalunds IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Assisterande tränare för Holmalunds IF Dam.

Lämna en kommentar