ANNONS:
ANNONS:

Kräver mycket att byta klubb

Elin Svantesson skriver i dag om den omställning som krävs för att lära känna en nytt lag och alla nya människor när man byter klubb.

Som vanligt får jag väl inleda med en kommentar om månad och väder. Vi har nått mitten på maj och en efterlängtad sol, värme och grönska förgyller dagarna. Serien är i full gång och det jublas över att äntligen få spela på gräs. Flera med småkrämpor och känningar från konstgräsplanerna kan återigen njuta av fotboll.

Seriestarten har varit bra för Frisco dam med 8 poäng efter 5 matcher. Jag är så stolt över mina krigare till lagkamrater. Detta är min andra säsong som Friscoit, och jag känner mig ganska varm i kläderna nu efter omställningen från att ha varit en trogen ÖSK:are hela mitt liv. Självklart ligger ÖSK varmt om hjärtat fortfarande, men det är inte längre en del av min identitet på samma sätt.

Bytet till en annan klubb som spelar på högre nivå har varit både roligt och utmanande, även om man tvingades kliva rätt långt utanför sin ”comfort zone”. Jag kände att jag var skyldig mig själv att testa något annat åtminstone en gång, och våga ge mig själv möjligheten att utvecklas. Det finns tillfällen då jag ångrat att jag inte gjorde det tidigare, samtidigt som jag har varit bekväm och trygg i en klubb där jag kände mig hemma. Idag trivs jag oerhört bra i Frisco och har träffat många nya fantastiska människor. Mina lagkamrater har varit välkomnande och stöttande sedan dag ett. Bara på de månader jag hann spela innan min skada hann jag lära mig massor av tränarna och tjejerna i laget, och jag lär mig fortfarande mängder som observatör idag. Dessutom har jag upplevt att spelare och tränare har höga men rättvisa förväntningar på varandra gällande att man ska komma på träningar och alltid göra sitt bästa.

Det finns dem som aldrig har och aldrig kommer byta då de är fullt och villkorslöst lojala mot sin moderklubb. Bortsett från dem, tror jag att en stor andel fotbollsspelare har bytt klubb under sina karriärer av olika anledningar. Några av er kanske tog steget framåt redan i ung ålder för att satsa. Andra anledningar som kan motivera ett klubbyte kan vara flytt, trivselproblematik, nedläggningar av lag osv.

Oavsett orsak kan vi väl enas om att det har sina med- och motgångar. Först och främst de på planen. Man behöver bevisa sig själv på nytt, anpassa sig efter nytt spelsätt, lära känna sina medspelare som fotbollspelare och hitta sin roll i laget. Trots den extra energin det kräver, är det oerhört lärorikt och man utvecklas i processen. Sedan är det utanför planen. Här ska man också lära känna sina ledare och lagkamrater, men också deras anhop av supporters som alltid hejar på från åskådarbänken, tillsammans med spelarna och tränarna i de andra lagen, styrelsen, andra viktiga nyckelpersoner i föreningen och klubbens fotbollsentuasiast som lägger ner hela sin själ i föreningen. Här ska man lära sig hur just den här föreningen jobbar samt vilken roll man ska fylla och det är viktigt att göra ett gott intryck. Det kan också kräva energi av en, men framför allt är det väldigt roligt och något som ligger en varmt om hjärtat.

Avslutningsvis kan jag bidra med lite tips till de som kanske ska byta klubb för första gången:

1 – Håll ut. Det kan kännas trögt i början, men självförtroendet söker sig tillbaka tillslut och prestationsångesten dämpas.

2 – Var delaktig. Ju snabbare man känner sig bekväm med sina lagkamrater, desto mer vågar man slappna av på fotbollsplanen. Lagaktiviteterna är superviktiga.

3 – Var uppmärksam och lyssna. Andra lagmedlemmar kommer med mycket vägledande tips och feedback för att hjälpa dig. Hur kan du anpassa dig till laget? Vad ligger det för förväntingar på dig? Alla de svaren får du av att vara uppmärksam.

Och automatiskt lite tips till de som välkomnar nya spelare – ha förståelse för omställningen det innebär, försök få till mycket lagaktiviteter där den nya får möjligheter att lära känna er andra, och ge gärna tips och feedback med en vänlig och uppmuntrande ton.

Man är ju oerhört tacksam för fotbollssamhället, och det är så kul att få lära känna så många härliga människor med samma stora intresse!

Tack för er läsning!

/ Elin

ELIN SVANTESSON
Födelseår:
 1999.
Familj: Sambo Tim och hunden Melvin. Mamma Linda, pappa Fredrik och syskonen Albin, Emma och Alva.
Bor: I Vårgårda.
Klubbar i karriären: Östadkulle SK och IK Frisco.
Lokal favoritklubb: IK Frisco.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i IK Frisco.

Lämna en kommentar