ANNONS:
ANNONS:

Maja rundar av sin säsong

I dag skriver Maja Hansson sitt sista inlägg här på sajten. Den här gången fokuserar hon på silly season och vad man kan göra för att välkomna de nya spelarna till sitt lag.

November är här och alla fotbollsmänniskor vet vad november månad betyder – silly season. Det börjar röra sig i klubbarna, både bland tränare och spelare. Spekulationerna är i full gång. Stannar hon kvar? Vart ska han gå nu när de har åkt ur serien? Vem blir tränare där efter hans avgång? Traktens tränares telefoner ringer för fullt från lag som står utan och de flesta klubbar vill prestera bättre än vad man gjort det gångna året vilket leder till att spelare bjuds in till träningar för att försöka bättra på bredden eller spetskompetensen i laget.

Att som spelare bli kontaktad av en annan klubb är fantastiskt smickrande och ger självförtroendet en skjuts i rätt riktning. I de flesta fall bjuds spelarna in för provträningar och känslorna att behöva prestera på planen och komma in i en ny grupp kan vara allt annat än behagliga då nervositeten kan sitta långt upp över öronen. Det är nu extra viktigt att som tränare och lagspelare vara en god medmänniska och visa omtanke mot de spelare som kommer utifrån. Jag har själv varit ny i en klubb ett flertal gånger och varit på några provträningar och vet både hur det känns att bli varmt välkomnad och inte fullt lika varmt välkomnad.

Enligt min åsikt bör den som har ringt den potentiella nya spelaren vara på plats vid träningsanläggningen och hälsa hen välkommen. Kanske visa hen runt i byggnaden för att sedan visa en plats i omklädningsrummet. Att som ny känna sig vilsen och inte veta vart man ska ger ingen positiv eller välkomnande känsla. Väl inne i omklädningsrummet har samtliga spelare ett ansvar. Alla skall hälsa, mer än gärna ta i hand för att presentera sig, och bör försöka samtala med spelaren för att få hen att känna sig trygg i den nya miljön.

Ute på planen är det oerhört viktigt att spelaren presenteras av tränaren inför gruppen för att spelaren ska bli sedd. En tydlig presentation av tränaren vart spelaren bor, vilket klubb hen kommer ifrån och annat relevant ger ett intryck av att tränaren och klubben har koll och att individen är inbjuden av en betydande anledning. Ditt ansvar som lagspelare är att spelaren ska få känslan av att hen är med i laget och får aldrig stå ensam. Se till att hen är med på lattjet innan träningen, se till att hen inte joggar ensam under uppvärmningen och gå fram och prata i vattenpausen. Är det en parövning så, snälla, se till att denna person inte står ensam kvar. Det är bättre att du som har en trygg roll i laget är med tränaren eller bildar en trio med ett par.

Att ge personen massor med beröm och pepp ger med säkerhet en positiv effekt. Kanske är inte passet eller skottet felfritt, men strunt samma. Hitta något positivt och ropa; ”bra tryck” eller ”bra att du inte ger dig” för att få personens självförtroende att höja sig. En glad spelare är ju ändå en bra spelare, eller hur?

Självklart är det upp till den nya spelaren att ta för sig, ta initiativ och visa framfötterna för att komma in i laget också. Allt kan inte bara serveras på ett silverfat, men vi kanske kan hjälpa hen att ta fram fatet åtminstone?

Att få ett glatt hej, en extra ryggdunkning, ett ”vad ska du göra i helgen” eller ett ”hoppas vi ses på torsdagsträningen” gör att personen känner sig sedd och välkommen in i laget. Detta värmer spelaren som människa och jag lovar, det har en enormt stor betydelse för spelarens val av ny klubb.

Jag skulle vilja tacka Jonas för hans ork att driva denna sida. Jag skulle även vilja tacka Jonas för hans förtroende för mig i detta utmanande uppdrag och jag hoppas att jag har bidragit med någon intressant tanke till någon.

Vi avslutar med min bästa lika som bär:

Andreas Glännbro?
Solen själv?

FAKTA MAJA HANSSON
Födelseår: 1994.
Familj: Pappa Börje, mamma Gunilla, syskonen Lisa, Sanna & Kalle, sambo Anton.
Bor: Ljurhalla.
Klubbar i karriären: Vårgårda IK, IK Frisco, Vara SK, Holmalunds IF.
Lokal favoritklubb: IK Frisco.
Nuvarande roll I den lokala fotbollen: Spelare i IK Frisco.

Lämna en kommentar