ANNONS:
ANNONS:

Målchansutvisningen justeras

Inför 2017 är en regeländring som många väntat på ett faktum. Förhindrande av målchans som genererar straff betyder inte nödvändigtvis att det även ska delas ut ett rött kort.

Många tycker att den så kallade målchansutvisningen är för tuff med både straff och rött kort för det felande laget. Nu har det blivit en en justering i regelboken, så att grundläget vid en förseelse i eget straffområde är straff och varning. Men det finns fortfarande möjlighet för domaren att kombinera straff med utvisning, men nu med andra direktiv än tidigare. Avsiktlig hands som förhindrar målchans betyder utvisning, och likaså några andra saker. Nedan finns ett utdrag från regeländringen att läsa.

När en spelare förhindrar en uppenbar målchans för motståndarlaget genom avsiktlig hands utvisas spelaren oavsett var regelbrottet inträffar. 

När en spelare begår ett regelbrott mot en motståndare inom eget straffområde och det förhindrar en uppenbar målchans för motspelaren och domaren dömer straffspark ska den felande spelaren varnas, undantaget.

 1. Regelbrottet är fasthållning, dragning eller knuff.
 2. Den felande spelaren försöker inte spela bollen eller det finns ingen möjlighet för spelaren som försöker erövra bollen att spela den.
 3. Regelbrottet är sådant att det bestraffas med rött kort oavsett var det inträffar på spelplanen, till exempel otillåtet spel, våldsamt eller obehärskat uppträdande. 

I samtliga dessa fall ska spelaren utvisas.

Andra regeländringar inför 2017 är att en utvisad spelare inte får ersättas i träningsmatcher som varit vanligt tidigare och att bollen inte nödvändigtvis behöver spelas framåt vid avspark. Den senare ändringen såg vi prov på i sommarens EM-slutspel i Frankrike, för er som minns att avsparken ofta gjordes av en ensam spelare som passade bollen bakåt.

2 svar på ”Målchansutvisningen justeras”

 1. Det är på tiden att den otroliga regeln om straffspark och målchansutvisning ändras.
  Dock borde det gjorts redan fõr 10 år sedan. Minst.
  Man borde också ändrat, så att alla frilägesfällningar inom straffområdet skulle ge gult kort.
  Men, det kanske kommer.

  Svara
 2. Helt otroligt att denna regel har funnits i ca 25 år

  Först straffspark.
  Och sedan laget med en man mindre i 0-90 minuter.
  Och sedan spelaren avstängd nästa match.

  Detta för en förseelse som rimligen borde ge enbart straffspark.

  Svara

Lämna en kommentar