ANNONS:
ANNONS:

”Man ger det där lilla extra”

Julia Gillqvist förgyller midsommarveckan med en gästtext. I dag skriver hon om derbykänslan, som är aktuell redan i kväll på Mjörnvallen.

Att vara bäst i stan har varit något av ett återkommande tema här i gästskribentspalten. Mestadels har mina skribentkollegor sett det som ett problem, åtminstone ur den lokala fotbollsutvecklingens synpunkt. Logiken i resonemanget är svår att ifrågasätta. Samtidigt finns det inte mycket som slår ett riktigt saftigt derby.

Som Vårgårdabo har man ända sedan barnsben fått uppleva otaliga derbyn. Det var både väldigt lokala matcher mellan klubbarna i kommunen, men också med de många lagen i grannkommunerna. När det väl var dags var det också en av höjdpunkterna under hela seriespelet. I bästa fall inföll matchen en vardagskväll så att man nästa dag i skolan (också i bästa fall) kunde malla sig att man tillhörde bästa laget i byn. Första pallplats var just det som var så åtråvärt. En väl genomförd match och man fick lite extra stjärnglans i ett par dagar. Speciellt när det blev dags för seniorfotboll. Då fanns det ett, om än begränsat, intresse som även sträckte sig bortanför fotbollsföräldrarna; kanske hade till och med AT varit på plats (!), kanske att de rentav har med ett foto i tidningen dagen efter (!).

Även om rivaliteten kan vara utarmande i längden är det svårt att komma ifrån att det ändå en speciell känsla. Man laddar upp ännu mer än vanligt, man ger det där lilla extra på planen, för man vill verkligen inte gå förlorande ur ett så prestigefyllt möte. Spänningen mellan lagen är total. Man har koll på varandras styrkor och svagheter och ska försöka utnyttja det på bästa sätt. Samtidigt måste man hålla nerverna i schack så att det inte helt låser sig när domaren väl blåser igång matchen. 

Nu när Frisco dam gick upp till division 1 hade vi tur och hamnade i rätt serie, det vill säga den med motståndare i ett relativt närområde. Detta innebar också samma serie som grannkommunens redan etablerade Alingsås FC. Två helt olika klubbar och fotbollslag som ska drabba samman, och visst finns det en viss prestige även i detta mötet. Förutom matchen i sig är kanske det roligaste med detta att vi faktiskt har två starka lag i division 1 med det blotta avståndet på 3-4 mil, något som känns viktigt med tanke på de negativa trender vi ser bland unga fotbollstjejer. Möjligtvis skulle denna kraft kunna vara ett lokalt sätt att locka fler unga tjejer att börja – och även fortsätta – spela fotboll, men det återstår att se.

När det här inlägget publiceras väntar också årets första derby i division 1 Norra Götaland. Avsparken sker kl 19.30 på Mjörnvallen. Det är nervigt, det är pirrigt och alldeles, alldeles underbart.

FAKTA JULIA GILLQVIST
Födelseår:
 1991.
Familj: Mamma Marie, pappa Sune, systrarna Jennie och Sofia, sambo Gustav och hunden Charlie.
Bor: Vårgårda.
Klubbar i karriären: Södra Härene IF, Vårgårda IK, IK Frisco.
Lokal favoritklubb: Frisco, såklart!
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Representant i Friscos fotbollssektion.

Lämna en kommentar