ANNONS:
ANNONS:

”Man gör inte den förbjudna övergången”

Martin Lund är årets femte gästskribent och därmed sist ut i kvintetten. Han debuterar med en text om klubbtillhörighet, traditioner och att man inte skall smutskasta sin själ.

Jonas droppade bomben här på www.lokalfotboll.se/0322 för ungefär ett år sedan att det fanns långtgående planer om att Alingsås IF & Gerdskens BK skulle bilda ett samarbete & på så vis skapa en ny förening. När jag läste detta så blev jag genast väldigt besviken. Jag undrar hur ett fåtal människor kan få bestämma framtiden för två såpass anrika klubbar. Alingsås IF grundades år 1906. Skall 112 år av gemenskap, passion, traditioner & kärlek till den gröna skjortan bara suddas ut?

Gerdskens BK bildades år 1933 & är lite av en lillebror i staden men laget är rejält på uppgång. Som nykomlingar i division 3 säsongen 2017 så slutade man på en fin 2:a placering & fick kvala upp mot division 2 men i kvalet tog det dessvärre stopp.

AIF hade det desto jobbigare förra året & åkte ur division 3. Det var nog fler än jag som blev mycket överraskade när spiken i kistan var slagen & det stod klart att AIF spelar i division 4 säsongen 2018.

Jag är inte orolig vad det gäller AIF:s kommande år. De har ett riktigt bra lag på pappret & nu när VIK:s förde detta kapten, Joakim Berg, skrivit på för klubben så ska AIF ta sig upp direkt igen. Allt annat vore ett fiasko i min värld!

Flera brukar ju säga att andra året i en ny serie alltid är svårast att klara av. Det finns nog säkert någon statistik för det med, men när det gäller GBK så tror jag inte de behöver oroa sig heller. Blir kanske tufft att rida vidare på förra årets succé men under en 6:e , 7:e placering kommer de inte att sjunka.

Så vad är det GBK:s & AIF:s styrelse vill ha ut av det här? Det är klart att en hopslagning troligtvis skulle generera ett bättre fotbollslag för Alingsås. Men till vilket pris? Teoretiskt sett, vad kan man önska sig egentligen? Division 1 på sin höjd? För i Alingsåsfotbollen handlar det inte om spelarbrist som det kan göra på andra mindre orter.

Jag minns tillbaka till året 2007, när mitt lag GAIS var i förhandlingar med ÖIS & BK Häcken om att dra ihop samtliga föreningar till att bli FC Gothia.

Med allra största sannolikhet skulle det blivit ett riktigt stabilt lag i Allsvenskan. Men som tur var var det supportrar som värnar om klubbmärket på sitt vänstra bröst, som satte stopp för det. GAIS & ÖIS går ganska trögt i Superettan. BK Häcken går desto bättre & år 2012 blev de 2:a efter IF Elfsborg. Deras bästa placering någonsin i Allsvenskan. Dem vann även Svenska cupen så sent som år 2016. Trots att GAIS går tungt så är jag mer än gärna ett halvtaskigt lag med emblemet & klubben intakt än att radera ut allt som Göteborgs Atlet- & Idrottssällskap står för.

Efter att Jonas publicerat sin text om det eventuella samarbetet mellan AIF & GBK gjorde han en ny text där han intervjuade spelare i båda lagen om vad de kände inför ett eventuellt samarbete. Jag blev rädd & besviken när jag såg såpass mycket positiva reaktioner. Var är er klubbkänsla? Var är kärleken till ert lag? Var är föraktet mot det andra lagen? En sak som gjorde mig glad däremot var att Fredrik ”Fronken” Johansson gav ett svar om att han då rakt inte vill ha en hopslagning. Jag hoppas att fler spelare & supportrar till lagen följer Johanssons tankesätt. Det kommer de få ångra annars, vill jag tro.

Jag kan bara se till mitt egna lag, Herrljunga SK. Vi spelar i division 5 & har gjort det i 10 säsonger nu. Under den här tiden så har Annelunds IF varit uppe i division 2, men nu i höstas så ramlade de ner till division 6. Vi i HSK & Annelunds IF har tillräckligt med spelare för att bedriva A-lag & U-lag. Visst hade det varit fint om HSK & AIF kunde rosat marknaden lite mer som de gjorde under början av 2000-talet. Vi var då i division 3 (nuvarande division 2). Då fanns Mikael Nordin, Tony Svantesson & Niklas Dahlén i HSK & fler därtill. AIF började sin resa mot stora framgångar då också. Där fanns Kristoffer Holmén, Martin Holmén, Stefan Sjöberg, Johan Bengtsson för att nämna några.

Nu är vi helt enkelt på en sämre nivå, det är inget snack om det. Jag har många vänner i Annelund men det finns inte på kartan att jag skulle spela i deras gröna tröja. I min värld så gör man inte den förbjudna & infekterade övergången till den andra delen av kommunen. Skoghälla är mitt hem & Mörlanda Sportcenter kommer förbli fiende-mark. Som HSK:are så kan man inte annat än hoppas på nederlag för grannklubben. Men jag skulle ljuga om jag inte säger att jag tycker det är tråkigt att vi inte får spela derbyn under säsongen 2018.

Om det kommer en dag då ett samarbete skulle blossa upp mellan HSK & AIF. Då är jag den första i kön som kommer säga nej tack!

Jag hoppas att alla kring Gerdskens BK & Alingsås IF tänker till lite innan de gör något förhastat som de kanske kommer få ångra i slutändan.

FAKTA MARTIN LUND
Födelseår: 1996.
Familj: Mamma Katarina, pappa Mats, syster Jenny & brorsan Anders.
Bor: Herrljunga.
Klubbar i karriären: Hudene GOIF (2001-2008), Herrljunga SK  (2008 – ?).
Lokal favoritklubb: Herrljunga SK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare & sociala medier-ansvarig för HSK.

3 svar på ””Man gör inte den förbjudna övergången””

Lämna en kommentar