ANNONS:
ANNONS:

Många frågetecken kring det gulgröna samarbetet

Anders Hurtig är ordförande i Alingsås IF Fotboll och med i arbetsgruppen för samarbetet mellan Alingsås IF och Gerdskens BK. Vi har pratat med honom för att söka svar på frågor som rör den gulgröna gemensamma framtiden.

I dag fortsätter vi att grotta ner oss i frågan om samarbetet mellan AIF och GBK. Det är självklart ett ämne som engagerar, och många vill veta hur planerna går och vad som ligger bakom det här initiativet. En av dem som är mest insatt i frågan är Anders Hurtig, och han berättar hur arbetet gått framåt sedan planerna blev officiella strax före jul.

– Vi håller på att tillsätta en extern projektledare, jag och Thomas (Johansson, ordförande i GBK) ska träffa kandidater och efter det kommer arbetet fortsätta under våren. Gruppens uppgift blir att ta fram förslag på vad vi vill med fotbollen i Alingsås. Det ska ske med stor lyhördhet, utan att någon värnar för mycket om ”sin” förening, säger Anders.

Hurtig menar vidare att det ännu inte är fastslaget att det blir ett gemensamt representationslag. Vad som däremot är fastslaget är att klubbarna ska samarbeta på något sätt, och det blir arbetsgruppens uppgift att röna ut hur man gör det på bästa sätt. Ett tänkbart alternativ är då att enas kring ett gemensamt A-lag, U-lag och juniorlag, och det kan bli verklighet redan till 2018.

– Vi tycker inte att det finns något att vänta på utan vill köra på i ganska bra tempo. Så arbetet kommer gå framåt så snart projektledaren är på plats, och vi vill verkligen ge det här en rejäl chans.

AIF-ordföranden har tagit del av den här spelarenkäten vi presenterade här på sidan tidigare i veckan. Där framkom bland annat att en del spelare inte trodde på eller stod bakom satsningen. Det – tror Hurtig – kan ha att göra med att samarbetet ännu är i sin linda.

– Vi har informerat alla ledare, tränare och spelare om att ett samarbete är inlett. Men eftersom beslutet om en sammanslagning ännu inte är taget är det inget vi har pratat om internt.

En annan sak som framkom i enkäten var att många saknade Holmalund i satsningen. AIF och GBK vill göra något för Alingsåsfotbollen i stort, men har valt att inte kontakta HIF för att undersöka deras intresse av att delta.

– Vi har inte tänkt i de banorna utan har fokuserat på att AIF och Gerdsken är väldigt lika som föreningar och att det finns förutsättningar för ett väl fungerande samarbete. Därför har vi inte känt något behov av att fråga Holmalund. Sen finns det kanske gamla kontroverser mellan olika föreningar som spelat in också, vad vet jag.

Kan det inte vara en nackdel att inte alla står enade mot samma mål?
– Jag väljer att inte titta på nackdelarna, utan istället på det positiva. Nu ska AIF och GBK samarbeta och det tror vi mycket på. Sen har vi samarbeten med Holmalund dam och Alingsås KIK också och vi stänger inga dörrar för fler samarbeten framöver. Och ska vi få Gothia Cup till Alingsås är ett samarbete mellan flera olika klubbar nödvändigt.

Identiteten hänger i luften

En fråga som säkert intresserar många är vilken identitet det eventuella nya laget kommer att få. Där har arbetsgruppen ett gediget arbete framför sig, för ännu är varken lagnamn, hemmaplan eller tröjfärg bestämt.

– Det enda vi vet är att vi vill ha med Alingsås i namnet. Det har med identiteten gentemot sponsorer och annat att göra. Men i övrigt är inget sådant bestämt alls.

Inte heller frågorna om hur den sportsliga organisationen ska se ut finns det några konkreta svar på. Blir det ett nytt lag redan 2018 tar det laget givetvis över platsen från den högsta placeringen som AIF och GBK spelar till sig i år. Men hur spelarna ska fördelas och tas hand om är ännu oklart.

– Det vi vet är att vi vill att så många som möjligt ska spela fotboll så länge som möjligt. Det gör att vi måste ha fler än ett seniorlag, helst på olika nivåer för att erbjuda alla ett lag som passar dem, säger Anders, som då också pratar om vikten av samarbete med flera klubbar.

– Vi i AIF har en vision om Superettan 2026 och ska det bli verklighet måste vi självklart samarbeta med flera andra lokala klubbar. I en sådan satsning är så klart även ungdomssektionen oerhört viktig. Nu har både vi och Gerdsken tagit fram en utbildningsplan för spelare 6-16 år, det är viktigt för att få en helhet i verksamheten.

Det är egentligen där vi står för tillfället. Med ett samarbete fullt av visioner som under det närmsta året ska genomarbetas och därefter eventuellt också förverkligas. Framöver lär vi få anledning att återkomma till den här satsningen som görs med fotbollen i Alingsås.

LÄS MER
Stor spelarenkät om samarbetet.

Bredsida om samarbetet.

3 svar på ”Många frågetecken kring det gulgröna samarbetet”

 1. Instämmer med Leo.
  Jag tycker det vore mycket trevligt med en reell satsning på Alingsåsfotbollen.
  Det helt avgörande och absolut viktigaste är , utan den med sig kommer man inte ur fläcken.
  Det finns förutsättningar för att 4 spelare från Alingsås IF och 4 spelare från Gerdskens BK skulle klara sig riktigt bra i division 2 och möjligen skulle 2 spelare från vardera klubb klara sig hyggligt i division 1.
  Möjligen kan 1 spelare från varje klubb klara sig bra i superettan.
  Övriga spelare måste köpas in för att skapa ett slagkraftigt lag.
  Det behöver varje år fyllas på med 1 till 2 klass-spelare i varje lagdel.
  I en 24 manna trupp vore det naturligtvis härligt om vi kunde få se 6-8 spelare komma från några av kommunens alla fotbollslag, hur många lag det nu kan tänka finnas.
  En dröm vore att få se 2 spelare från Alingsås kommun på plan samtidigt i superettan.

  Mina siffror är naturligtvis cirka siffror för att sätta ett perspektiv på saken, och vill sponsorer,spelare,ledare från Alingsås ta detta på allvar kommer det sannolikt att lyckas.

  Det kommer att höja standarden på de flesta lag i kommunen från division 6 och uppåt.

  Vi har många duktiga spelare, det finns snabba spelare,tekniska spelare, duktiga målvakter,starka backar och passningssäkra spelare som klarar sig utmärkt upp till div 4 och okey i div 3, de kan i många fall klara sig bättre än en spelare med allsvensk klass på dessa nivåer, men för varje division står det allt tydligare att om man ska lyckas så är det spelsinnet som är det absolut viktigaste. Jag tycker mig kunna ana att det finns en brist i utbildningen av spelsinnet hos unga spelare, kanske ledare tittar för mycket på den så kallade läderkulan och för lite på hela fotbollsplanen i en avancerad sport där 11 spelare ska samarbeta med varandra i 87 minuter utan boll.
  Ja en spelare har bollen i 2-3 minuter per match.

  Den eller de sponsorer som redan nu skulle vilja vara med på denna satsning skulle jag se som det nya lagets absolut viktigaste lagdel.

  Jag håller tummarna för denna satsning.

  /Gunnar Johansson -Stora Mellby-Jordala

  Svara
  • Ett mycket viktigt ord föll bort!.
   FINANSIERINGEN ska stoppas in före första kommatecknet:_(

   Det helt avgörande och absolut viktigaste är” finansieringen”, utan den med sig kommer man inte ur fläcken

   /Gunnar

   Svara

Lämna en kommentar