ANNONS:
ANNONS:

”Människan bakom prestationen blir allt mer viktig”

Den här veckan är Peo Häggström tillbaka som gästskribent. I dag skriver han om vilka bitar han ser som viktigast när det handlar om ledarskap.

Hej!

Jag spinner vidare i fotbollens värld och vill skriva om ledarskap och en ”utvecklande miljö” denna gång.

Jag kommer så väl ihåg början av min tränarkarriär. Man var så insnöad på övningar, fys och taktik. Man letade efter den där magiska formulan vad gäller övningar och taktik som skulle ge framgång för laget och för mig själv.

Jag har sparat alla mina träningspass genom åren. Visst, det är stört…alla träningspass har jag på papper och kan gå tillbaka och titta i… Men det är lite intressant att göra det. Titta i de gamla passen alltså. Där kan jag tydligt se hur jag har förändrats genom åren. Från att vara väldigt övningsorienterad till att bli mer inriktad på spelförståelse och relationsorienterad. Man märker att människan bakom prestationen blir allt mer viktig för mig. Det är just människan bakom fotbollsspelaren och hur du ska möta honom/henne på bästa sätt som nu är min drivkraft som ledare. Utan att påstå att jag är jättebra på det.

Jag skulle vilja ta upp några punkter och frågeställningar som jag tycker är viktiga för att vi ska kunna ha bra samtal om spelarutveckling framöver i i 0322-området. Det handlar om ledarfilosofi och hur vi som föreningar kan jobba ihop med våra ledare för att skapa så optimal utveckling som möjligt.

  1. Hur skapar vi en utvecklande miljö för våra spelare?
  2. Om vad och hur reflekterar vi som ledare?
  3. Hur bygger vi som ledare relationer till spelarna?
  4. Hur får vi spelarna att skapa ett effektivt lärande på träning och match?
  5. Hur jobbar vi med värderingar och beteende i guppen och klubben?

Att skapa en utvecklande miljö är vår skyldighet som förening och ledare. Det finns många viktiga faktorer att ta hänsyn till för att kunna skapa en sådan miljö. Det är viktigt att vi har en plan för det i föreningen och är tydliga med det när vi anställer tränare och ledare i klubben och att ledarna är noga med att tydliggöra och följa det i alla sammanhang.

Självklart är det viktigt att träningar är väldigt genomtänkta och att fokus är på ”vadet”, eller på syftet som det kallades förut på tränarutbildningarna. Men både övningar och taktik blir för mig underordnat om man jämför med vissa av de andra punkterna.

Jag fastnar ofta i orden värderingar och beteende när jag tänker på ledarskap och en utvecklande miljö.

Oavsett vilken ålder du jobbar med som ledare så är detta för mig helt avgörande. Att vara noga med vilka värderingar du som ledare och klubb står för kan aldrig nog påpekas vikten av och att alltid vara benhård med att visa att du aldrig viker en tum från dem.

Att samtidigt vara beteendefokuserad och ständigt försöka fånga upp och påpeka bra beteenden som du ser och vill ser mer av blir på något sätt den självklara framgångsfaktorn för att få se mer av det du vill se som ledare.

Bra beteenden och sunda värderingar, vilket i sig leder till en trygghet i gruppen och en utveckling både prestationsmässigt men också personutvecklingsmässigt. Ofta leder detta också till bra resultat i slutändan, om det nu är viktigt med den grupp du har.

För våra ungdomar är det extremt viktigt att vi som ledare och föräldrar är just beteendefokuserade och inte tittar på resultat. Istället ska vi leta de bra beteenden vi vill se från våra barn och berömma dem. Det vi inte vill se är helt onödigt att lyfta så länge det inte strider mot våra värderingar.

Som ledare är det otroligt viktigt att du reflekterar över din tränargärning. Vad har jag för ledarfilsosofi och hur fullföljer och visar jag den för mina spelare och människor runt om mig? Blir alla sedda, är de så trygga så de vågar misslyckas och fråga, når jag alla med mina instruktioner m.m.

För att nå ett Effektivt lärande hos våra spelare tror jag att vi behöver vara noggranna med ovanstående. Man kan se det hela som en klassisk stor cirkel där ett antal tårtbitar måste finnas för att cirkeln ska bli hel. När cirkeln är hel så uppstår en utvecklande miljö. Den mår vi alla som bäst i.

Till sist till er ledare som lotsar ert lag genom den tuffa försäsongsträning just nu:

Var noga med belastningen på era spelare. Jag har sett allt för många exempel på där man kör stenhårt med gruppen och glömmer förhållandet mellan belastning och vila. Att ha en så skadefri trupp som möjligt möjliggör bästa möjliga utveckling och resultat. Det är ju det vi vill ha!

FAKTA PEO HÄGGSTRÖM
Födelseår: 1974
Familj: Fru Jennie och barnen William, Isak, Ida och Freyja.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Filipstads FF, Simlångsdalens IK, Alets IK, Laholms FK, Herrljunga SK, Holmalunds IF Dam, Södra Härene IF, Annelunds IF, Vårgårda IK.
Lokal favoritklubb: Vårgårda IK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Sportchef i Vårgårda IK Fotboll.

2 svar på ””Människan bakom prestationen blir allt mer viktig””

Lämna en kommentar