ANNONS:
ANNONS:

Med fokus på derbyt

Vi kör i vanlig ordning igång veckan med en Bredsida.

På grund av eget fotbollsspelande och kidsens träningar och matcher har mitt tittande på lokala matcher i år inte varit särskilt frekvent. Men i lördags var det dags att besöka Mjörnvallen när Alingsås IF tog emot Holmalund i ett av årets alla division 3-derbyn.

Där blev jag å enda sidan imponerad av AIF och å andra sidan besviken på Holmalund. Att de rödvita som gjort en hel del mål i årets serie uppträdde så tandlöst i offensiven var både oväntat och svagt. I princip inget djupledshot, och väldigt få skapade chanser. En nick av Christoffer Ängberg och ett tamt skott av Anton Stenseke var det jag noterade utöver den straff som Oscar Karlsson Widén ordnade.

Att Anton Stenseke ska fungera som en targetplayer som ensam central anfallare må vara hänt. Även om han hade kunnat ge sig av i djupet fler gånger än i lördags är det främst övriga spelare som har och ska ta det ansvaret. Alfred Johansson och William Rubendahl var båda lite fyndiga med bollen vid fötterna, men måste löpa mycket mer utan boll för att på allvar hota en backlinje. Nu var mittfältsveteranen Christoffer Ängberg den som stack mest i djupet, och även om det i sig är positivt är det samtidigt ett underbetyg till övriga.

André Nilsson hoppade in efter paus och erbjöd en del löpningar, åtminstone inledningsvis. Men då var kvalitén på passningar och bollbehandlingar helt enkelt för låg från de röda – som sammantaget gjorde ett mycket slätstruket derby.

Desto gladare då i AIF – som trummar på mot titeln bäst i stan. Nu ställdes ju inte backlinjen på några större prov, men allt som kom emot den togs ändå om hand på bästa sätt. Charlie Axede och Oscar Hurtig slet på bra och hyfsat konstruktivt på mitten, även om mittfältsmatchen var den enskilt jämnaste detta derby. Framåt var AIF betydligt finurligare än vad HIF:s backlinje mäktade med när Heljegård och Krabbe svarade för tyngd och näsa för mål inne i boxen medan Karlsson, Lindahl och Östlind svarade för fart, teknik och kreativitet. Oliver Östlind har utvecklat sitt spel med boll och städat bort de många bolltappen som var vardag för några år sedan. Nu kommer han in i spelsekvenserna längre upp i banan och rättvänd sista tredjedelen är han så klart svårstoppad. Särskilt med årets målform, och båda avsluten i andra halvleken får anses som mer eller mindre kliniska.

…………

I samma serie gjorde VIK en tam insats borta mot Råslätt. Till slut blev det 4-1 till hemmalaget som därmed klättrade över strecket. Det betyder också att Gerdsken är inblandat runt samma streck, även om Gustav Blomgrens fina form fortsätter när han fixade 1-1 i den svåra bortamatchen mot Tidaholm. Men det kan bli en rafflande avslutning för GBK – och kanske något mer lokalt lag om inte VIK och HIF gaskar upp sig efter helgens insatser.

…………

Alingsås FC hade inte mycket att hämta i bortamötet med Brommapojkarna. Stockholmarna vann med hela 4-0, så det är bara att ladda om för veckomatch i Svenska cupen för AFC. Där står Lidköpings FK för motståndet.

…………

IK Frisco gjorde en stabil match och slog Vinninga med 3-0. Nu väntar en tokintressant avslutning på trelagsracet där Frisco ska möta både Skultorp och Alingsås KIK. De tre lagen gör upp om det hela i norra tvåan.

Alingsås KIK fick tre poäng till skänks efter att Arentorp/Helås lämnat wo till fredagens match. 3-0 var sannolikt en mindre seger än om matchen hade spelats, så det fanns endast förlorare i den uppkomna situationen. Slog mig också att det var andra gången Arentorp/Helås lämnade wo i årets seriespel, och jag vill minnas att det tidigare funnits en gräns för hur många gånger ett lag får göra det innan det utesluts. Men jag är inte uppdaterad i den frågan så ska inte säga något mer om den.

…………

Säven/Hol är klart för kval för överlevnad i division 5. Torsk mot Tvärred/Vegby blev sista spiken i den kistan, och nu gäller det att ladda om för en kvalfylld oktobermånad. Mattias Martinsson gjorde båda målen och har nu svarat för 11 av Säven/Hols 18 fullträffar. Imponerande av Martinsson, men också en av anledningarna till att laget inte räckt till.

I takt med Säven/Hols förlust säkrade Annelund kontraktet via 4-1 hemma mot Sparsör medan Herrljunga och Östadkulle också förnyade sina prenumerationer på division 5-spel. ÖSK lirade 1-1 mot Äspered medan HSK föll mot Valtorp. Inför derbyt i sista rundan mellan HSK och AIF är det fördel Annelund som ligger två poäng före. HSK behöver således vinna derbyt för att bli bäst i kommunen.

…………

Mjörn förlorade helgens match mot Mariedal med 2-1. Men det ser ändå hyfsat ljust ut i bottenkampen, även om det skulle kunna bli kval om allt går emot krigarna på Bodarnevallen. Men det ska mycket till, och jag tror att Mjörn lirar femman även 2022.

…………

Derbyt och toppmötet i fyran mellan Hemsjö och Alingsås KIK U blev aldrig någon match. KIK var för bra och vann med hela 8-0, så Hemsjö för nöja sug med tredjeplatsen medan KIK U vann serien på full pott.

Vårgårda IK tvingades avsluta säsongen med en wo-seger efter att Byttorp kastat in handduken. Tre poäng in på kontot, och en fin fjärdeplats för VIK i comebacken.

Östadkulle/Södra Härene tog en poäng i den andra fyran och kan även de summera en fin första säsong i samarbete. Återstår att se om klubbarna fortsätter på liknande vis nästa år.

…………

I Alingsåssexan var Frisco enda lag som lyckades vinna när det blev 2-1 mot Borgstena. Södra Härene föll med samma siffror mot Brämhult medan Hemsjö besegrades av Gånghester/Målsryd med 4-3. Det betyder en sista omgång utan särskilt mycket spänning för något av våra lokala gäng.

…………

Kampen om bäst i Bjärke lever dock ända in i sista omgången. Detta efter att Sollebrunn rasat ihop som ett korthus och förlorat med genanta 12-1 mot Lödöse&/Nygård samtidigt som mitt SMSK föll mot Arentorp/Helås med 4-1. Jag låg hemma i sjuksängen och missade det hela, men jag ändå slå fast att vi ligger två pinnar före SAIK inför sista rundan. Men vi har å andra sidan tuffare motstånd, så det känns helt vidöppet inför avslutningen.

…………

Istället för egen match blev det en heldag i fotbollssoffan på söndagen. VM-krönikan från 1990 och glimtar från 1994-VM varvades med allsvenskan, Serie A och Premier League. En märklig vardag där tillgången på fotboll är i princip obegränsad, det inbjuder till zappande och slarvigt tittande. Särskilt för oss som inte har särskilt många favoritlag att följa.

…………

Tabellsidan är ju ganska intressant på sina ställen. Ni hittar den här. 

…………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar