ANNONS:
ANNONS:

Med fokus på klubbhjärta

Nicole Fallqvist är veckans gästskribent och hon skriver i dag om klubbhjärta. Hon vänder och vrider på vad det begreppet betyder för henne. 

När man nämner ordet klubbhjärta rör det ofta upp mycket känslor hos folk! Vad innebär det att ha klubbhjärta? Måste alla ha klubbhjärta? Och vad händer när saker och ting ställs på sin spets? Här följer min personliga reflektion över ämnet.

Enligt mig finns det många faktorer som spelar in under ordet klubbhjärta. Framförallt tycker jag att du ska vara både närvarande och engagerad i den föreningen du tillhör, inte minst laget du representerar. ”Laget före jaget” borde vara ett faktum. Laget vinner tillsammans OCH förlorar tillsammans. Klubbhjärta för mig innebär också att trots förlust knyter du näven och gör det bästa av situationen.

Winston Churchill skrev en gång att ”drakar stiger högst i motvind – inte i medvind”. Jag tycker han har rätt i det han skriver och jag tror att dom som lyckas bäst i slutändan är dom som haft flest uppförsbackar, det vill säga dom som har fått kämpa stenhårt för att nå dit dom vill.

Jag tycker definitivt inte att du lämnar laget eller föreningen bara för att det går dåligt. Snarare tvärtom. Däremot kan inte alla ha ett klubbhjärta. Spelar du på elitnivå där ekonomin har en stor betydelse kan det ibland vara svårt att visa lojalitet mot sin klubb. Presterar du bra får du kanske ett erbjudande från ett annat lag nästa säsong.

Personer som gör allt och lite till för att föreningen skall nå framgång är guld värt, oavsett vilken nivå det handlar om. Jag minns mitt första år i Holmalunds IF när vi spelade i division 1, vi snubblade på mållinjen det året på grund av målskillnad vilket ledde till att vi fick fortsätta spela i division 1 året efter. Trots att vi inte gick upp det året fortsatte i stort sett hela laget kommande säsong. Vi var ännu mer målmedvetna om att vi skulle kämpa för att ta en plats i elitettan. Mycket handlade om att vi skulle vara ödmjuka men samtidigt visa vilja och sträva efter ett gemensamt mål. Det var stenhårt arbete som gällde! När vi väl kom upp till elitettan behövde vi bredda truppen av naturliga själ för att kunna vara konkurrenskraftiga. Det gjorde att fler spelare kom utifrån vilket ledde till att förutsättningarna ändrades för laget.

Tålamod, ödmjukhet och vilja tycker jag är definitionen av klubbhjärta. Kanske känner du till den oskrivna regeln, Jantelagen, som säger att man inte ska tro att man är bättre än andra på något sätt. Jag kan hålla med till viss del. Ibland är det bäst att ställa sig sist i ledet och göra som alla andra. Ibland kan det dock vara en fördel att tänka utanför boxen och våga prova något nytt, trots att många andra runtom har åsikter om de val du gör.

Sen tycker jag personligen att du självklart ska våga kasta dig ut och pröva dina vingar för att testa på hur långt du kan komma och hur bra du kan bli. Absolut. Däremot har jag fått en viktig lärdom av min tränarkollega, Heidi Roslund, när det gäller att ”skynda långsamt”. Det är viktigt att vara medveten om vad du ger dig in på. Både mentalt och fysiskt. Är du hundra procent redo på att göra jobbet som krävs?

Jag är fruktansvärt imponerad över alla eldsjälar som gång på gång visar hur viktigt det är att visa hjärta för klubben. Hur vissa kan lysa upp en träning eller match endast med sin närvaro. Det är mäktigt, och jag är helt övertygad om att dessa starka individer finns i alla föreningar.

Avslutningsvis vill jag poängtera att du självklart kan ha hjärta för mer än en förening men att det bör klappa lite extra för just den föreningen du tillhör. Själv har jag två klubblag inom den lokala fotbollen som jag önskar all lycka. Alingsås FC och Alingsås KIK. Två föreningar som på olika sätt har visat mig att fotboll är bland det bästa som finns.

Må bäst!

FAKTA NICOLE FALLQVIST
Födelseår: 1996.
Familj: Lillebror Emil, storebror Robin, mamma Annika och pappa Thomas.
Bor: Hemma med familjen centralt i Alingsås.
Klubbar i karriären: Holmalunds IF, Alingsås KIK och nu Alingsås FC.
Lokal favoritklubb: Alingsås FC.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Är för tillfället långtidsskadad, men har en plats i nybildade Alingsås FC:s A-lag. Även assisterande tränare i AFC Akademi.

Lämna en kommentar