ANNONS:
ANNONS:

”Medierapporteringen är skevt fördelad”

Maja Bertilsson är tillbaka med en ny text. Den här gången om hur skevt hon tycker att både riks- och lokalmedia rapporterar om herr- kontra damfotboll.

Vanligtvis gillar jag inte att dela upp fotboll i ”dam”- och ”herrfotboll”, mest för att det känns som att man oftare känner ett behov att betona det förstnämnda medan det sistnämnda refereras till som bara fotboll. Men för enkelhetens skull kommer jag i denna text ändå att benämna båda med de två prefixen. För idag tänkte jag ägna min text åt att prata lite om den obalanserade mediala uppmärksamhet som jag upplever att “damfotbollen” får i jämförelse med “herrfotbollen”. Och kanske ge en tankeställare till den stora rollen medierna faktiskt har i att bidra till en mer jämställd syn på fotbollen i Sverige.

Efter att i ett par veckors tid ha fått så gott som dagliga rapporter gällande “damfotboll” så är nu EM slut och sport-medierna har nu återgått till att rapportera om det som de rapporterar om allra mest, “herrfotboll”.  För så ser det faktiskt ut i media-Sverige idag. Under 2021, året då den största händelsen inom den svenska fotbollsvärlden borde vara det OS-silver som damerna tog, var ändå 4 av de 5 mest omskrivna idrottsprofilerna under förra året manliga fotbollsspelare. Där den femte var herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson. Först på en 15:e plats kom damsidans motsvarighet till Janne, Peter Gerhardsson, och ytterligare två platser längre ner i listan den första damfotbollsspelaren Kosovare Asllani.

Jag uppmärksammade denna undersökningen när Instagramkontot “Fotbollskanalen” postade en bild av de manliga fotbollsprofilerna med captionen “Sverige älskar fotboll”. Och absolut gör vi det. Men vad denna listan visar mig mer än något annat är att de svenska medierna älskar herrfotboll och att en helt otrolig prestation gjord på damsidan inte verkar väga lika tungt som en på herrsidan hade gjort. Visst sker OS under en begränsad tid och man kan bara skriva om en merit under en begränsad tid innan den anses “gammal”, men varför kan det inte finnas en balans i rapporteringen och uppmärksamheten kring damfotbollen? För absolut bör mediabevakningen och uppståndelsen kring, precis som den är på herrsidan, vara extra påtaglig under mästerskap, men den behöver ju inte så när som på försvinna helt och hållet så fort det är över.

Samma snedvridna mediebevakning upplever jag även på lokal nivå. Jag kan förstås ha missat reportage eller någon artikel och har inte tagit fram någon statistik för de lokala mediernas bevakning. Men som när det skrivs en första, en andra och till och med en tredje artikel om en herrmatch innan det ens dyker upp en autogenererad text om en dammatch kan jag inte vara ensam om att tycka att medierapporteringen är skevt fördelad. Och om inte ens den imponerande säsong som Alingsås FC hittills har stått för får den allra största uppmärksamheten i de lokala medierna, och som hade gjort deras prestation rättvisa, så borde alla fotbollsintresserade i närområdet höja på ögonbrynen. För hade rollerna varit ombytta är jag helt övertygad om att det lokala herrfotbollslag som stått för en sådan prestation hade fått en hel uppsjö av mycket välförtjänt uppmärksamhet i medierna. Jag fattar att de lokala medierna har begränsade resurser för att bevaka matcher, men min känsla är ändå att det lokala intresset för damfotbollen finns men att medierna inte lyckas spegla det i sin bevakning.

Jag tycker att både de stora så väl som de lokala medierna måste ta ett större ansvar för att bidra till en mer jämställd syn på fotbollen. För visst har satsningar gjorts på både mediabevakningen av damallsvenskan och inte minst nu EM-sommaren, då det ändå kändes som att intresset för ”damfotbollen” fick visa sig från sin bästa sida. Och visst har vi i Sverige kommit en bra bit på väg och mycket längre än många andra länder. Men det är ändå alldeles för sällan och stötvis som damfotbollen får det mediautrymmet den bör få och än känns det som att vi har en lång väg att vandra.

MAJA BERTILSSON
Födelseår: 1999.
Familj: Mamma Susanne, pappa Anders, bror Niklas och syster Ebba.
Bor: Herrljunga.
Klubbar i karriären: IK Frisco.
Lokal favoritklubb: IK Frisco.

1 svar på ””Medierapporteringen är skevt fördelad””

  1. Håller med dig helt och hållet. Tyvärr så kommer hela fotbollen att få en undanskymd tillvaro i AT nu för nu har man börjat spela handboll i stan. Då fins tid plats och resurser att göra reportage om allt möjligt som andas handboll.

    Svara

Lämna en kommentar