ANNONS:
ANNONS:

Meriterad spelare i fokus

Katti Ölvebo må ha lämnat Holmalunds IF. Men i dag bjuder hon lika fullt på en närgången intervju med HIF:s mycket meriterade spelade Jessica Julin.

Katti

Då var det dags för mig igen. Och som LP skrev förra veckan så är det svårare att vara gästskribent än vad man tror.

Holmalund har inlett elitettan bra tycker jag. Knapp förlust mot ett topplag och vinst mot en annan nykomling och ett lag som ”de måste slå” om de ska hålla oss kvar. En spelare som har fått Holmalund att bli lugnare och stabilare i spelet är Jessica ”Jessie” Julin. Jag började ta reda på mer om Jessie, jag vet ju att hon har spelat många landskamper för Finland. Efter en närmare titt så visade det sig vara nämligen 118 (!) landskamper och 4 mål. Och så har hon vunnit UEFA womens cup (kvinnliga motsvarigheten till Champions League) med Umeå IK 2004. 2005 spelade hon EM i England där åkte Finland ur i semifinal mot Tyskland med 1-4 och det är det längsta ett finländskt damlag har kommit i mästerskap. Och det är nog det bästa landslag (enligt mig) Finland någonsin har haft. 

Jag har många gånger mött bra spelare i min karriär som till exmpel Hanna Ljungberg och Marta men har nog inte spelat med någon som är så erfaren och har så många bra meriter som Jessie. Jag haffade henne efter en träning och ställde lite frågor till henne.

Hur kom det sig att du blev tränare?
Jag var sjukskriven första halvåret 2010 och hade avslutat min karriär. Jag bodde i Mölndal och fick frågan av Jitex att hjälpa till på deras träningar. Så jag tänkte why not. Har alltid varit en ledare på plan så många tyckte jag skulle prova på att vara tränare.

Mål med ditt tränarskap?
Nu har jag paus från tränaruppdrag. Vill man att nåt skall bli bättre behöver man vara otroligt engagerad. Det är roligt men tar upp ens tid helt o hållet. Hur länge pausen är eller om det är permanent vet jag inte just nu

Bästa spelare du spelat med/mot?
Man skulle kunna tro att Marta är det självklara valet men riktigt så lätt är de inte. Haft äran o spelat många år med världens bästa spelare. Alla under min tid i Umeå IK och landslaget.

Du har vunnit Champions League? Berätta om det?
Att berätta om Champions League i några meningar blir svårt. Men jag kan säga att inget är omöjligt bara man bestämmer sig för något och jobbar hårt och länge utan att nånsin rubba den drömmen. Sjukt stort förstås där och då. Nu, en stor lärobok som jag vill förmedla vidare.

Holmalunds styrkor?
Holmalund är ett lag som kommer att utvecklas enormt mycket för varje vecka som går. Gruppen går att forma och det är en styrka. Man är öppen och vill lära sig mer och mer. Sedan är vi ett lag, det är upp till oss att göra det till något starkt. Faller en pusselbit, ja då får vi de otroligt svårt att ta poäng.

Hur har inledningen varit i elitettan?
Inledningen har vart exakt som den kommer vara hela säsongen. Varje lag ger och tar poäng. Därför älskar jag Elitettan. Den lever från början till slut

Vad tror du om utgången?
Utgången blir så att de laget/lagen som tror på sin sak mest i vått och torrt kommer att ta mest poäng.

Du har sagt att detta är ditt sista år som spelare och att du redan har slutat ”på riktigt” en gång. Var det svårt att ta det beslutet? Och är det verkligen ditt sista år? 😉
Ja, detta är mitt sista år. Fotbollen kommer jag alltid att älska men min kropp utsätter jag för enorm ansträngning då jag även förbereder mig för fitnesstävling. Jag skall ge allt jag bara kan i år för Holmalund men sen är det tid att säga tack och hej. 2010 var ett svårt år för mig då jag avslutade min karriär. Men denna gången kommer det att vara annorlunda.

Skillnad på damfotbollen nu och för 15 år sedan?
Skillnaden är dels den att spelet är snabbare och bredden i elitfotboll större än på den tiden. Men all heder och respekt åt de som jobbade stenhårt för att vi kvinnor nu syns på tv, i tidningar och i olika sociala uppdrag.

Vilket är ditt bästa år och  bästa upplevelse som spelare?
Intressant fråga när jag var bäst. Haft både bättre och sämre perioder men skulle säga att 2009 kände jag mig otroligt stark på alla sätt. Men jag har även fått höra att jag aldrig spelat så klokt som jag gjorde i Hovås ifjol. Man lever och lär.

Bästa upplevelse?
Kort och gott EM 2005.

Dina styrkor/svagheter på plan?
Mina styrkor har väl vart min spelförståelse och huvudspel. Sedan har jag aldrig vart snabb, önskar jag tränat mer på det som ung.

Vad hade du för position i landslaget?
Innermittfält från början till slut

I EM 2005 åkte ni ut mot Tyskland i semifinal. Spelade du? Jag tycker att det var det bästa landslag ni nånsin haft med bla Laura Kalmari. Håller du med?
Ja jag var playmaker ihop med Anne Mäkinen. Och det laget var magiskt. Vi hade kämpat ihop i tio år och fick njuta av världens eufori tillsammans under det mästerskapet. Svårt att se ett sånt landslag blomma ut igen. I alla fall inte på länge

Klubbar som tränare: Jitex, IF Böljan och Hovås/Billdal
Klubbar som spelare: Into, FF Jaro, GBK, FC United, Umeå IK, HJK, South Carolina Gamecocks, Kopparbergs Göteborgs FC, AIK, Stattena, Hovås, Holmalund.

Jessica Julin.
Jessica Julin.

Namn: Jessica Julin
Ålder: 37.
Bor: På Sörhaga.
Familj: En finsk och en svensk.
Dricker helst: Pepsi max.
Lyssnar på: Allt från pop till 80 talets rockballader.
Favoritlag: Holmalunds IF.

Fem snabba
Umeå IK – Kopparberg/Göteborg
Konstgräs – Naturgräs (måste vara bra gräs annars konstgräs)
Premier Leauge – Serie A
Öl – vin Inget
Schelin – Seger Här väljer Jessie helt enkel Cristiano Ronaldo istället.

FAKTA KATTI ÖLVEBO
Födelseår: 1979.
Familj: Sambo och två barn.
Bor: Herrljunga.
Klubbar i karriären: Gema BK, Gånghesters SK, Norvalla, IK Frisco och Holmalunds IF.
Lokal favoritklubb: Holmen såklart 😊.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i IK Frisco.

Lämna en kommentar