ANNONS:
ANNONS:

Midsommarveckan är här

 Vi inleder midsommarveckan med en summerande Bredsida.

Lördagens derby på Brogårdsvallen var jag på plats och kikade på när Gerdsken besegrade Holmalund. På grund av halsont och sviter efter en förkylning förra veckan gjorde jag inga intervjuer efter matchen, men det var ändå roligt att vara på plats på en lokal fotbollsarena som åskådare igen.

Även om matchen aldrig blev riktigt spännande. GBK var numret större i alla aktioner på planen och stundtals var den stora frågan kring Holmalund hur i herrans namn laget hade skrapat ihop 19 poäng inför derbymatchen. När Peter Elmander tvingades till ett tidigt byte inleddes en mörk halvtimme för Holmalunds backlinje. Bolltapp, misstag och felbeslut staplades på hög och det fanns ytor både bakom och framför där Gerdsken kunde operera ganska fritt. Det var just ett bolltapp som ledde fram till 0-1 när Pontus Steffensen fick bollen och lättade fram den till Andy Selimi som joggade ifrån HIF-försvaret och vann duellen mot Gustav Torstensson.

Annars var det just vår gästskribent ”GT” mellan stolparna som var det enda rödvita utropstecknet den här lördagen. Både före och efter paus svarade han för flertalet parader som höll nere siffrorna och därmed räddade Holmalunds ansikte till en för delas del ganska klädsam 0-2-förlust.

Gerdsken spelade mycket mer rejält. Den unga backlinjen stod upp mot Patrik Elmander på ett fint sätt och på mittfältet vann Marco Stua kampen mot Christoffer Ängberg och så småningom också Tobias Nordgren som flyttades ner ett hack i ett försök till att stoppa blödningen. Framåt var GBK också mer företagsamt. Både David Messina och Andy Selimi visade prov på fart och finess och som central anfallare visade Pontus Steffensen upp fina kvalitéer. Han var stark, tuff och smart i löpningarna på offensiv tredjedel så det var ingen slump att det var han som var på rätt plats och enkelt la in 2-0 i öppet mål en stund före paus.

I andra halvlek bytte Tommy Johansson en del i det offensiva ledet och namn som Albin Durguti och Edvin Hallman Stuve kom in. De fortsatte att skapa chanser men Torstensson höll tätt samtidigt som GBK nog grämer sig en del över brända målchanser. Inte minst Durguti som nog behöver bättra på procenten i läget om han ska upp i sin 20 mål som han pratade om när han återvände från Gauthiod.

Men totalt sett en mycket rättvis gulsvart seger på Brogårdsvallen. GBK fick revansch för dubbla förluster i fjol och i just den här matchen blev det tydligt att GBK:s elva blivit ett år bättre, jämnare och starkare jämfört med fjolårets derby jag bevittnade. Då var det Nordgren, Elmander och Ängberg som var starkare och smartare – nu var det omvända roller och därför tror jag också att GBK är mer redo för division 3 än vad Holmalund är.

En sista reflektion från Brogårdsvallen blir en om Jimmy Henriksson. Sicken målvakt GBK har som sista utpost. Med storlek, pondus och självklarhet äger han sitt straffområde och nu kryddade han det med ett par av matchens bästa förstatoucher i trängda lägen och ett par delikata utsparkar. Ja, han har många plustecken efter sig Jimmy – utöver den fina rödvita moderklubben från Bjärke.

………………

I herrtrean var det en fin helg för våra lokala lag. Vårgårda åkte till Göteborg och vände 0-1 till 2-1 mot Assyriska och tog med det tre mycket viktiga poäng i botten. Samuel Tedika blev matchvinnare med sitt avgörande mål som tog VIK upp över strecken.

I AIF hette matchvinnaren Gustav. Blomgren och Johansson gjorde var sitt mål när det blev seger med 2-1 hemma mot Lunden/Överås. AIF har därmed skakat av sig botten en aning och är nu istället med och slåss om tredjeplatsen. Hestrafors och Dalstorp har ryckt ifrån lite i toppen, men bakom där är det trångt om platsen.

På torsdag är det derby på Tånga och där behöver VIK vinna för att inte halka ännu längre efter AIF. Det blir en spännande fajt.

………………

Bollstanäs lyckades inte få stopp på AIF och Ina Österlind i lördags. Anfallaren gjorde samtliga tre mål när AIF vann med 3-0 och tog sin nionde seger på tio matcher. Mycket imponerande – både av Österlind i den här enskilda matchen och av lagmaskinen AIF som släppt in fyra mål på de här tio matcherna.

………………

I tvåan gick det tyngre för våra lag. Alingsås KIK ledde med 3-1 hemma mot Råda och var på väg mot andra raka segern när matchen tog en ny vändning. Gästerna gjorde tre raka mål och slog in avgörande 4-3 några minuter före slutet på Noltorpsvallen. Hårda bud för KIK som därmed är kvar i botten av tabellen.

Frisco fick visserligen med sig 2-2 från bortamötet med Skepplanda. Det är inget att skämmas över i sig,  men laget hade ju behövt tre pinnar för att få lite häng på övre halvan. Nu blir det sannolikt till att satsa på utveckling istället för avancemang för Daniel Andersson resten av 2024.

………………

I herrfemman gjorde Sollebrunn processen kort med Mjörn. Bjärkelaget vann med hela 5-1 och fortsätter därmed att övertyga stort som nykomling. Den här storsegern såg jag inte komma på förhand – men det är väl på ett sätt tjusningen med Mjörn att man aldrig vet vad man får av dem.

På tal om SAIK stötte jag ihop med målvakten Linus Krantz i lördags. Han haltade fram och har fått en ganska dyster diagnos gällande sitt skadade knä. På kort sikt har SAIK lånat in målvakterna Anton Larsson från Gauthiod och Flamur Shala från Främmestad för att fylla det tomrummet.

Herrljunga vände 0-1 till 2-1 hemma mot Fristad men gästerna hann med en kvittering i slutminuterna och det hela slutade oavgjort. En stark poäng för HSK, men det hade suttit fint med tre för att på allvar närma sig topp tre.

Alingsås City tycks inte heller ha jämnheten för att haka på i toppen. Nu blev det torsk med 2-1 mot nästjumbon Byttorp och det är inte sådana förluster man har råd med om man bill sluta topp två i tabellen.

………………

I damfyran vankas det derby i morgon tisdag när Annelund åker till Lenavallen för att möta ÖSK/SHIF. AIF har gått lite knackigt och det här är en chans för hemmalaget att knappa in i den haltande tabellen. Men jag håller nog ändå Annelund som knapp favorit inför matchen.

I femman fortsätter Hemsjö att gå starkt. Nu blev det 5-0 mot Emtunga/Tråvad/Larv, bland annat efter hattrick av Lisa Molin.

………………

Spark studsade tillbaka efter förlusten senast och vann mot Borås med hela 5-2. Där var Teo Linn het med tre baljor framåt.

I samma serie blev det 3-3 för både Hemsjö mot Rångedala och för Hol/Säven mot Sandhult. I den matchen debuterade Carl Svensson för Hol/Säven och han lämnar där med Vårgårda IK. En pinne för Svensson i debuten på Sävevallen alltså. I dag måndag möts Hemsjö och Hol/Säven i matchen som sköts upp för någon vecka sedan.

………………

Södra Härene var numret större än Frisco i derbyt på Björkvallen. Alexander Asservik var segerorganisatör med tre mål när Hära vann med hela 5-1. I tabellen är det nu klar fördel Södra Härene som nu kan snegla upp mot topp tre igen.

………………

Mitt SMSK tillbringade fredagskvällen i Nygård med att vinna med 2-0 mot Lödöse/Nygård. Jag trotsade min förkylning och det var det värt när vi tog andra raka segern och hakade på i tabellen.

Östadkulle hakar också på – om än något nedanför. Nu blev det 2-2 borta mot topplaget Främmestad så ÖSK fortsätter att visa att de kan ta poäng mot alla lag i den här serien.

Dock fortsatt tungt för Långared – nu blev det 10-0 i baken mot serieledaren Trollhättan Somaliska.

………………

Tipsen i Helgens Hetaste var inte mycket att skryta med den här helgen. Nya tag.

………………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar