ANNONS:
ANNONS:

Morbus Schlatter, vem är han egentligen?!

I dag är det dags för ett nytt avsnitt i Kliniken. Yohanna Friborg skriver nu om ett knäproblem som går under namnet schlatter.

Överbelastningsskador är nog bland det vanligaste vi möter på Alingsås Idrottsklinik. Morbus Schlatter är en av många överbelastningsskador som ofta drabbar växande individer någonstans mellan 8-15 år, mer vanligt bland pojkar än hos flickor. Man ser det oftare hos barn och ungdomar som idrottar än hon dem som inte gör det.

Det är en överbelastningsskada som genererar smärta strax under knäskålen, där framsida lårs muskulatur fäster in. Man kan även känna att man har en knöl där som kan bli väldigt öm, detta på grund av inflammation som kommer av för mycket belastning. Knölen under knäet kan även bli svullen. Smärtan kan komma både under och efter fotbollsträningen. Har det gått lite längre så kan man även ha ont av att gå, och extra ont om du hoppar. Det är absolut inget farligt men kan vara bra att kolla upp.

Vi träffar ofta ungdomar med detta syndrom som ibland har fått höra att de bör lägga av med sin idrott för att bli bättre. Där skulle jag vilja säga att innan man lägger av med det som man kanske älskar mest, och som man i vissa fall identifierar sig med, bör prova mycket innan man tar detta beslut.

Om man tänker att man har ett gummiband som går från ljumsken, ned till strax under knäskålen. Om detta gummiband skulle ha en hög spänning, att det vill dra ihop sig, så kan man tänka att det blir extra mycket belastning/drag i ändarna. Och om denna ökade spänning pågår under en längre tid så nöts det mer i ändarna på gummibandet, och det blir irriterat. Detta skall alltså symbolisera framsida lår funktionen, lätt förklarat. Men kan man få gummibandet längre på något sätt så släpper spänningen i ändarna och på så sätt avlastas fästena.

Det jag brukar göra är att be spelaren att jobba med en foamroller och flossband dagligen, för att hydrera (vätska till) bindväven/fascian, och på så sätt “förlänga” en viss muskulatur. Allt handlar om att få muskulaturen att bli mer elastisk och på så sätt få ett mindre drag i muskelns infästning, i detta fall framsida lår-muskulaturen.

Vi kan även använda oss av vår elektroterapi som vi har på kliniken samt våra manuella tekniker kring knät. Allt för att få området mer elastiskt. Detta i kombination med att få hemövningar med redskap som foamroller och flossband samt restriktioner kring hur man skall träna under en kortare period brukar ge väldigt bra resultat.

Så det jag vill förmedla är att det ofta går att få Morbus Schlatter att försvinna, fortare än vad man tror. Man brukar säga att det växer bort för de allra flesta men ibland har man inte den tiden eller tålamodet att invänta detta, och man tar då risken att få så ont att man behöver ge upp sin idrott.

Att ge upp sin idrott i en känslig ålder kan göra att man blir väldigt påverkad rent mentalt. Så ibland är det viktigare än vad man tror att få bort vissa tillstånd, så att personen i fråga kan fortsätta med det man älskar, att spela fotboll.

Så Morbus Schlatter är helt ofarligt, men kan göra väldigt ont, och det går ofta att få bort snabbare med rätt typ av behandling och träning.

… och vad är nu en “foamroller” och ett “flossband”?! Detta kommer det mer om i nästa inlägg.

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar