ANNONS:
ANNONS:

NÅGON SOM MINNS YTTERHALVBACKAR?

Thomas Fransson är tillbaka med en ny text. I dag om dåtidens spelsystem och hans nya favoritlag.

Jag är så gammal att under mina första pojklagsår spelade vi med två backar, en centerhalv, två ytterhalvor, två inrar, två yttrar och en centerforward. Detta var sen slutet av 1800-talet den vanligaste formationen. Det här skulle med senare tids sifferkombinationer kunna jämställas med 3-4-3.

Annars slog 4-2-4 igenom på allvar med Brasiliens VM-seger i Stockholm 1958. Detta spelsystem utvecklades redan tidigt 50-tal av Brasiliens dåvarande förbundskapten Flávio Costa och ungraren Béla Guttman, oberoende av varandra.

Senare blev det 4-4-2, som ju fortfarande 2021 är Janne Anderssons grunduppställning för det svenska landslaget. Och även för många klubblag. Men det blir samtidigt allt vanligare med 4-3-3, 3-5-2 och en massa varianter med enskilda spelare som ”vaktmästare” mellan lagdelarna.

Allt hänger förstås på vilka spelartyper lagen har till förfogande. Senare års wingbacks är ju verkliga nycklar i ett 5-mannamittfält. Då ska kantlöparna helst vara både snabba, inspelsskickliga yttrar i offensiven och samtidigt kraftpaket som orkar hem i ytterbacksposition defensivt! Jodå, såna maskiner finns faktiskt…

Sveriges kanske mest färgstarke fotbollstränare just nu är Joakim Persson. För tre år sen räddade han ett konkursmässigt Varbergs BoIS från att trilla ur Superettan. Året efter blev det klivet upp i allsvenskan och nu ser man ut att även klara den erkänt svåra andra säsongen. Det är inte bara så att Jocke och sportchefen Martin Pringle handlar med fortfarande tunn plånbok, man hittar riktiga rea-fynd långt ner bland hyllorna.

Följde ni Discovery+-sändningen från Ullevi i måndags, så fick ni inte bara se Varberg för andra gången på några veckor besegra ett frustrerat Blåvitt. Det bjöds också på ett hemma hos-reportage med Jocke i det anspråkslösa kontoret på gamla Påskbergsvallen, som nu heter nåt annat. Taktikgenomgångarna håller han med smågrupper om två-tre spelare. ”Annars blir det som i skolan, att några sätter sig längst bak och skiter i vad man säger. Och så blir det enklare för spelarna att framföra sina åsikter”.

Jag misstänker att Jocke inte pratar spelsystem i siffror, dock vet han hur man plockar det mesta och bästa ur tämligen okända fotbollstalanger. Ifjol hade han målkungen Astrit Selmani under sina skickliga fingertoppar. Sen lockade Hammarby och där har Selmani inte varit sig lik. Den vanliga frågan är hur en särling som Jocke Persson skulle lyckas med större stjärnor i en betydligt resursstarkare förening. Och därmed också tjockare plånbok.

Med Mökanders goda minne har jag fått löfte att slira lite på det här med lokalfotboll. Numera har jag ett nytt internationellt favoritlag. Det har hux flux blivit Hajduk (uttalas chajdok…) Split. Skälet är att förre Norrköpingstränaren Jens Gustafsson i våras något överraskande signades för det kroatiska storlaget. Med Jens har jag en släktrelation och bland hans viktigaste uppdrag är ändå att vara gudfar till vårt barnbarn Smilla, snart 5.

Som jag skrev i en tidigare krönika har det varit svängdörrar för fotbollstränarna i Split. Jens är den sjunde coachen på fyra år! Frågan är om den nye presidenten har mer tålamod än sina företrädare, annars gäller det att ha resväskan packad…

Jens har samlat ihop ett litet svenskt tränarteam. Andreas Brännström drog blickarna till sig när han gjorde Jönköping Södra till topplag i Superettan. Inför den här säsongen nämndes han som kandidat att ta över i bland andra Örebro, Norrköping och Blåvitt. Men istället blev han assisterande i Hajduk Split. Där hamnade också Torbjörn Arvidsson, legendarisk Halmstadspelare. Nu basar han för fysträningen i kroatiska högstaligan.

Resultatmässigt började det lite trevande för svenskkolonin. Efter en bra försäsong blev det respass ur Europe League efter förlängning mot Tobol i Kazakstan. Men just nu toppar faktiskt Hajduk Split en något haltande tabell. Då har Jens & co ändå inte hunnit spela sin enda landsman, Alexander Kacaniklic (med serbiska rötter). Efter flytten från Hammarby har han varit långtidsskadad.

Synd bara att man inte har kroatisk tv. Nu blir det att följa pilarna i Bet365s livescore och det kan vara nog så spännande att se hur spelet böljar, antalet anfall och farliga anfall. Plus bollinnehav, hörnor, skott mot mål – ja, det mesta i statistikväg. Resten får man föreställa sig och sen se på matchsammandraget dagen efter om det stämde. På söndag går jag in på Bet365 igen. Då är det hemmamatch mot Rijeka kl 21.

Heja Hajduk!

Så här kan man också följa fotbollsmatcher.

FAKTA THOMAS FRANSSON
Födelseår: 1950.
Familj: Fru, två barn och två barnbarn.
Bor: Herrljunga och sommarboende i Horla.
Klubbar i karriären: Gerdsken, Alingsås IF och Herrljunga.
Lokal favoritklubb: Herrljunga SK FK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ingen.

Lämna en kommentar