ANNONS:
ANNONS:

NEDSLAG HOS GERDSKENS BK

Nu är det dags för den femte delen i Lokalfotboll på väg med Inges Bil. Den här gången tog jag med mig fotbollskorna till Tångahallen för att träna med Gerdskens BK.

 

Tångahallen
Platsen för nedslaget.

Dags för mitt andra besök i Tångahallen. Första gången var i januari och känslan av lyx infann sig när man kunde skippa understället och gå in och träna. Men nu, i mitten av mars, är känslan inte densamma. Men när tränare Niklas Andersson förklarar läget förstår jag varför GBK envisas med att åka till Vårgårda och träna.

– Vi har en bra tid på Alströmer, sen kunde vi tränat jättesent en kväll i veckan också men det känns inte så intressant. Så vi kör två pass barmark och två bollpass i veckan, säger han.

Efter A- och U-matcher på söndagen och sedan löpning och fys måndag och tisdag är denna onsdagsträning av det lugnare slaget.

– Många är slitna både fysiskt och mentalt, och dessutom är det många som vill hem till Champions League så vi kör en timme och en kvart i dag, säger Niklas vid den inledande samlingen.

Det hela börjar med några minuter lekfull kvadrat. Där skämtas det mest hela tiden, och dessutom tycks den mera gå ut på att sätta dit varandra med svåra passningar än att låta duon i mitten jaga boll. Den som tar mest plats är utan tvekan Elvir Ramadani som riktigt strösslar med sulfinter och klackar åt olika håll.

Niklas Andersson och Nicklas Sporre går igenom dagens träning.
Niklas Andersson och Nicklas Sporre går igenom dagens träning.
Jacob Borg slappnar av innan allvaret börjar.
Jacob Borg slappnar av innan allvaret börjar.
Elvir Ramadani leker mer än gärna med bollen.
Elvir Ramadani leker mer än gärna med bollen.

Snart är det dags för en för mig ny passningsövning. Jag hamnar i en grupp med starka namn som bland annat Marco Stua, Fredrik ”Fronken” Johansson och Fredrik Gustafsson, och får ganska snart klart för mig hur övningen fungerar. Niklas Andersson stegrar övningen allt eftersom, och han går även runt och förtydligar vissa rörelser vi ska tänka på. Övningen flyter på riktigt bra, och man behöver sällan stå still och vänta på sin tur. Man måste hela tiden vara på tårna, och utöver passningar och mottagningar fyller övningen sitt syfte att värma upp kroppen.

Efter det klyver Andersson gruppen i två. Med koner visar han hur en anfallsövning ska gå till, innan Nicklas Sporre sedan tar över och leder den. Andersson tar med sig truppens mest offensivt lagda spelare och nöter lite avslut medan jag hänger kvar på planhalvan där Sporre nu blir bas. Övningen startar med att vi som anfaller kommer fyra mot två, och efter det avslutet kommer ett inlägg från varje håll där vi också ska utnyttja vårt numerära överläge. Sporre avbryter emellanåt och påtalar vissa saker, exempelvis att vi måste löpa mer och dra isär ”tvåbackslinjen” och att en forward kan screena bort en försvarare för att skapa tre mot en. Vid ett tillfälle konstaterar han också att avsluten behöver höjas upp ett par snäpp.

– Det bästa är att jag står här i mål när ni skjuter. Då är det ingen risk att bli träffad, säger han med ett snett leende.

Vi nöter på med övningen ett bra tag och tempot blir faktiskt helt okej – i alla fall med mitt mått mätt. Sista 20 minuterna vankas det sedan spel sju mot sju, och eftersom Berat Berishas kropp inte håller för spel blir jag även den här gången tilldelad en specialväst för att hela tiden förstärka bollförande lag.

– Du får en fri roll på mitten, precis som i Mellby, säger Niklas Andersson med ett skratt.

Spelet bygger, som vi vant oss att se GBK de senaste åren, på tålmodigt bollinnehav för att vänta på att chansen att attackera ska dyka upp. Marco Stua och Jacob Borg agerar mittfältsstrateger i var sitt lag och har mycket boll genom hela spelet. Elvir Ramadani spelar forward och är också mycket delaktig, medan Stuas lag ofta satsar på att sätta kantspelarna Fredrik Johansson och Deniz Aydin i spel med längre bollar efter att ha rullat på egen planhalva ett tag.

När tiden börjar ticka mot sitt slut ökar intensiteten och man märker att det ligger en del prestige i det poängspel som matchen innefattas av. Det är också jämnt målmässigt, men när undertecknad till viss del är insyltad i ett olyckligt bolltapp kan det gröna laget avgöra matchen. De gula jagar utjämning i slutet men det leder inte till något mer än att Simon Preissler råkar trampa på mig och sätta en tydlig signatur på vaden. Tio sekunder senare är matchen över, och det är dags för mig att dela ut dagens t-shirt. Den här gången faller mitt val på Gustav Östermyr, som är en riktigt intressant mittbackstyp. Visst fanns det kanske de som syntes mer under spelet men det Östermyr gjorde, gjorde han ofta väldigt bra och var en trevlig ny bekantskap.

Efter en videointervju med Niklas Andersson är det dags att plocka ihop sina grejer. Jag slänger Gerdskakläderna i trunken med tvätt, tar en dusch och hinner få en hint av jargongen i omklädningsrummet innan alla skyndar hem till Champions League på tv. Fredrik Gustafsson, som är Juventusfan, ser fram emot kvällens match medan Fronken Johansson mest pratade om att han skulle käka tacos framför tv:n.

GBK_2

Berat Berisha kunde inte delta i det avslutande spelet.
Berat Berisha kunde inte delta i det avslutande spelet.

KORT FAKTA

Vad: Träning med Gerdskens BK.
Var: Tångahallen.
När: Onsdag 18 mars.
Väder: Några plusgrader, och det var inte utan att det kändes bakvänt att gå in och träna. Förklaringen stavas så klart planbrist i Alingsås. 
Mottagande: Mycket bra. Flera spelare tog i hand och hela ledarstaben hälsade välkommen på ett proffsigt sätt. Dessutom fixade Johan Hindgård gulsvarta träningskläder att låna.
Träningsupplägg: En ganska lugn träning där fokuset låg på spelet sista tredjedelen. Mycket avslut innan det avslutande spelet.
Träningsplanen: Vi var i Vårgårda. I say no more. 
Spelarservicen: Alla får ta med sig träningskläder från Gerdskenvallen och sedan fixar ansvarsgruppen i tjänst tillbaka tvätten i stora trunkar. En bra lösnning, och ingen tvätt med hem för spelarna.
Han skötte snacket: Många som bidrog även den här gången. ”Fronken” Johansson hördes en hel del, men även Berat Berisha, Erik Andersson och Fredrik Gustafsson lät truten glappa tämligen frekvent.
Träningens spelare: Gustav Östermyr. En stor och rejäl mittback som imponerade på mig. Spelar nog en del division 4-fotboll redan 2015.
Träningens stämpling: Med tio sekunder kvar av träningen fick jag två dobbar intryckta i vaden. Dobbarna tillhörde Simon Preissler.
Träningens mexican: ”Fronken” käkar enligt uppgift tacos varje onsdag, och gör sedan matlådor som räcker större delen av kommande vecka. Uppgifterna är dock inte helt bekräftade.
Min egen insats: Blandade och gav under den inledande passningsövningen. Sen hittade jag en någon jämnare nivå och tog mig igenom det hela med hedern i behåll.
Träningens mest lekfulle: Elvir Ramadani kunde inte komma i närheten av en boll utan att lattja till det med den. Inte minst i kvadraten skojade nyförvärvet ganska friskt.
Träningens insikt: GBK har ett pass i veckan på Alströmervallen. Ett pass. Ett enda pass. Jag förstår att det planeras för en egen konstgräsplan på G-vallen.
Träningens insikt 2: Tottenhamsupporten Nicklas Sporre konstaterade att ”Spurs” inte är med i Champions League i år heller. ”Man förstår hur gaisarna  känner sig eftersom vi aldrig vinner nåt”, sa han på sitt sedvanliga lugna sätt.
Träningens insikt 3: Elvir Ramadani kommer att producera poäng i massor om han får vara hel och frisk. Bästa nyförvärvet en Alingsåsklubb gjort på ett tag?
Träningens insikt 4: Gerdsken ser ut att ha en enorm bredd i truppen. Visst, ett par spetsseplare kan vara svåra att ersätta, men i övrigt finns det ett hav av kompetenta division 4-spelare.
Träningens speedkula: Albin Bohlin var ruskigt snabb på sin högerkant under spelet.
Träningens mest klockrena: Bollarna. Oavsett vilket nystan man fick tag i höll den högsta klass. Klart bäst bollar under min lilla turné.
Träningens mest generöse: Berat Berisha som efter träningen vände sig mot mig: ”Fan, du var bättre än vad jag trodde alltså”.
Träningens avigaste: Kristoffer Krabbe har ett rörelsemönster som få. På många sätt en besvärlig anfallare att möta, och nog blev det ett par mål för honom även den här träningen.
Träningens mest händelsefattiga: De minuter av spelet jag lyckades fånga med filmkameran. Mest Erik Andersson som har bollen vid fötterna i den sekvensen. Och en snurrfint av Elvir Ramadani så klart.

IMG_6055
Beviset för Simon Preisslers olyckliga och omedvetna tramp.
Erik Andersson
Erik Andersson
Kristoffer Krabbe.
Kristoffer Krabbe.
Gustav Östermyr fick ta emot en applåd av lagkompisarna när t-shirten var utdelad.
Gustav Östermyr fick ta emot en applåd av lagkompisarna när t-shirten var utdelad.

Nedan finns en film från besöket hos GBK.

 

Vad tycker ni om Lokalfotboll på väg med Inges Bil? Kommentera gärna nedan, både ris och ros mottages tacksamt.

1 svar på ”NEDSLAG HOS GERDSKENS BK”

  1. Alltid spännande läsning! Dags för fem nya stop kanske? Friscos DAMER hälsar dig välkommen 😉 kanske fler damlag bland de lokala som vågar bjuda in ditt granskande öga?

    Svara

Lämna en kommentar