ANNONS:
ANNONS:

Nedslag hos Säven/Hol

Dags för det fjärde nedslaget i vardagen hos traktens fotbollslag.
Den här gången har jag besökt division 5-klubben Säven/Hol under en träning på Björkvallens konstgräs i Vårgårda.

Platsen för nedslaget.
Platsen för nedslaget.
Mats Frank
Mats Frank var tidigt på plats i omklädningsrummet.

Mats Frank. En trevlig tränare som jag pratat med i telefon ett otal gånger. Jag har också mött honom och vet att han inte är rädd för att höras och säga vad han tycker under matcherna. Men hur är han som tränare under träning? Det var en av frågorna jag hoppades få svar på under mitt gästspel hos Säven/Hol.

Bortsett från några intervjuer och möten på plan med Säven/Hol har jag egentligen ingen relation till varken klubben eller spelarna. Men direkt när gubbarna börjar trilla in i omklädningsrummet känner jag mig på ett sätt som hemma. Lördagens festligheter pratas igenom under ombytet och även Jesper Perssons sprillans nya fotbollsskor kommer på tal.

– Jag höll i ett par för 2700, men dem fick jag inte köpa för Emma, förklarar han.

Jesper Persson skor var sprillans nya.
Jesper Perssons skor var sprillans nya.

Säven2

Väl ute på planen blir det fri lek några minuter tills alla hunnit ut från omklädningsrummet. Några minuter hit eller dit spelar tydligen ingen roll i det här laget. Mats Frank samlar sedan ihop gänget och ordinerar fem minuters löpning utan boll under ledningen av Viktor Johansson.

– Va, jag i dag igen? Jag höll ju i det förra gången, säger Viktor i ett fruktlöst försök att bli av med uppdraget.

Efter några varv runt planen är det dags för den första spelövningen med temat två tillslag. De 13 utespelarna delas in i två lag och vi använder oss av en planhalva. Varje lag har tolv koner att försvara, och när man lyckas skjuta ner en kona är det bara att springa över med den till egen planhalva. Det gäller alltså att få över så många koner som möjligt till egen sida. Efter några minuter bryter Mats och menar på att vi gör övningen för dåligt. Rörelsen och snacket är för svagt, och då blir det också svårt att hålla igång bollen med två tillslag. Jag känner mig något träffad av kritiken. Har nämligen ägnat mycket fokus åt att få ner en laguppställning i huvudet på vilka som är med på träningen. Efter tränarens tillrättavisning höjer sig alla ett snäpp. Jag börjar få koll på de flesta av lirarna och kan nu koncentrera mig allt mer på fotbollen.

Nästa del av spelet sker i straffområdet, alltså på en betydligt mindre yta.

– Nu vill jag se mera kamp. Men fortfarande två tillslag så fortsätt med rörelsen, lyder Mats Franks instruktion.

Det står ganska snabbt klart att Mats Frank är en tränare som gärna väver in tävlingsmoment i träningen. I straffområdet bjuder han på ett gäng olika typer av övningar med fokus på bollinnehav, men det är alltid någon form av poängräkning med i bilden. Det lag med minst antal poäng straffas också med lite extra styrkeövningar mellan varven.

Sista 20 minuterna vankas det spel på halvplan med riktiga mål. Maxgränsen på två tillslag lever vidare och faktum är att det är en markant skillnad på träningens första och sista kvart. Alla har nu betydligt bättre fart på både hjärnan och fötterna. Johan Eriksson och Viktor Johansson är de som tar mest plats under spelet, men plötsligt tvingas den senare utgå med en befarad sträckning. En frisk Johansson kan i mina ögon, och av blott en träning att döma, bli ett utropstecken i årets division 5.

– Efter en trög start kom vi igång bättre allteftersom, summerar Mats Frank vid den lilla samlingen efter träningen.

Nu återstår endast en dusch, ett lycka till i serien och ett farväl. I bilen hem funderar jag på om jag fått svar på frågan om hur Mats Frank är som tränare på träning. Konstaterar att han är en klassisk ”go gubbe” som gärna hänger med i tjötet i omklädningsrummet, men han är också en tränare som kan höja rösten när han anser att det krävs. Och så var det den där detaljen med bestraffning för förlorande lag. En trend som jag inte sett på länge, men som jag blev smärtsamt påmind om när jag, Niklas Lundstedt och Erik Adolfsson fick köra några sista löpningar när övriga joggade ner.

KORT FAKTA

Vad: Träning med Säven/Hol.
Var: Björkvallen.
När: Tisdag 10 mars.
Väder: Ett par plusgrader, men blåsten gjorde att det kändes något kallare.
Mottagande: Mats Frank var på plats i god tid och tog emot. Även lagledare Gerhard Ohlsson och Anders Lummander kom fram och hälsade och småpratade.
Träningsupplägg: Hela träningen gick ut på spel med två tillslag för att tvinga fram rörelse, snack och snabba beslut.
Träningsplanen: Inget att anmärka på. Kan återigen konstatera att Vårgårda som ort har det väl beställt med träningsmöjligheter.
Spelarservicen: Egen träningsväska är det som gäller. Många hade kläder i Sävenfärger, men annars var hela färgkartan representerad. Bollar och övrigt material behöver inte spelarna bry sig om.
Han skötte snacket: Många bidrog, men två stack ut i mina ögon. Erik Adolfsson hördes mest hela tiden och Jesper Persson var allt annat än blyg trots att han inte är någon flitig besökare på träningarna. ”Jag gjorde en B-lagsmatch i höstas, men då skallade jag ihop med nån jävel så det var bara att gå av”, summerade han sina senaste fotbollsmånader.
Träningens spelare: Johan Eriksson växte ut till träningens dominant under tidens gång. Särskilt i det avslutande spelet var han en förgrundsfigur.
Träningens fighter: Erik Adolfsson glidtacklade fler gånger än vad jag gör på en hel säsong.
Träningens mest korkade: När Mats Frank ropade ut två tillslag hördes: ”Per gubbe eller?”  Var nog lika bra att jag inte lyckades utkristallisera vem som droppade den inte så genomtänkta kommentaren.
Min egen insats: Hade inga större problem att hänga med i tempot utan klarade mig igenom träningen utan större svårigheter. En nyligen besegrad lungsäcksinflammation gjorde att jag inte tvingade upp pulsen på max, men ett nätrassel blev det i alla fall under spelet.
Omklädningsrummet: Som så många andra lag tvingas Säven/Hol fly sina egna arenor på försäsongen. Omklädningsrummet vid Björkvallen var ganska trångt, trots att vi bara var 14 man som bytte om. Dock plus till duscharna som var bra och fyra till antalet.
Träningens samtalsämne: Det klassiska ”första-träningen-i-veckan-snacket” där lördagen gicks igenom grundligt. Vem gjorde vad? Vem gick vart? Hur många glömde sin väska på olika ställen? Och vem var det egentligen som betalade shotsen?
Träningens insikt: Vid tre av fyra nedslag har antalet utespelare blivit ojämnt på grund av min närvaro. Otur var ordet.
Träningens insikt 2: En träning blir inte detsamma utan en enda målvakt. Det tror jag de flesta skriver under på.
Träningens sävligaste: Adam Andersson tycks vara en skön snubbe som inte stressar upp sig i onödan, och det känns inte som en slump att just han var sist ut till träningen. Men med bollen vid fötterna visade han många gånger upp en kvalité som kan bli användbar i årets upplaga av Säven/Hol.
Träningens avslöjande: På lördag spelas en internmatch mellan Sävens innebandylag (som vann division 4) och fotbollslag. En halvlek fotboll och en halvtimme innebandy ska avgöra den prestigeladdade fajten.

Viktor Johansson
Viktor Johansson kan bli viktig för Säven/Hol i år.
Johan Eriksson fick ta emot en t-shirt.
Johan Eriksson fick ta emot en t-shirt.

Nedan finns en filmsnutt från träningen och en intervju med Johan Eriksson.

Lämna en kommentar