ANNONS:
ANNONS:

NEDSLAG HOS SÖDRA HÄRENE IF

Den här gången valde jag att ratta bilen till Granhagen. Där blev jag väl mottagen av tränare Tomas Magnusson och hans gäng Södra Härene IF.

 

Platsen för nedslaget.
Platsen för nedslaget.
Tomas Magnusson förbereder träningen.
Tomas Magnusson förbereder träningen.

Det är aldrig lätt att komma till Granhagen och ta poäng. Vet inte hur många gånger jag har hört den meningen sägas. Den här onsdagen ska jag dock inte ha poäng med mig hem, utan jag vill istället få en inblick i vardagen hos det lag som på senare år lyckats blanda både gammalt och ungt och glädje och allvar, men ändå gjort hyggliga resultat på division 6-nivå.

Väl framme på Granhagen sitter Tomas Magnusson under taket framför klubbstugan och skissar på träningsupplägget. Byggnaden är liten och nött i kanterna och omklädningsrummen är inte de allra största. Visst skulle en renovering höja standarden, men då kanske också den genuina känslan av en sliten och mysig anläggning försvinna.

Det ena omklädningsrummet har dock byggts ut alldeles nyligen, vilket skapar plats för ytterligare några personer. Utöver Granhagen har Södra Härene även Björkvallen inne i Vårgårda. Men ytterligare gräsyta skulle ändå välkomnas, menar Tomas Magnusson.

– Ungdomarna är ju på konstgräset så där kan vi inte få några tider med kort varsel. Så när det är blött som i dag blir planen lidande eftersom vi inte har någon mer plätt utanför planen att vara på.

Lugnet före stormen.
Lugnet före stormen.

SHIF

SHIF

Ombytt och klar vandrar jag ut till den av damlaget redan uppsprungna planen. Efter ett par uppvärmningsvarv under ledning av lagkapten Jonathan Johansson börjar träningen med två kvadrater. I våran lyckas vi hålla bra bolltempo och faktum är att kvalitén är högt över förväntan. Duon i mitten tvingas ofta jaga länge och intensivt, men av snacket att döma är passningsspelet inte alltid lika vasst.

– Av nån jävla anledning fick vi fart på det i dag, sa också veteranen Martin Dahlberg.

Just Dahlberg blir tillsammans med Jimmy Åkesson mina kumpaner när Tomas Magnusson beordrar en enkel passningsövning. Korta och långa passningar varieras och vi blir varma inför nya övningar. Vi avverkar en kombinerad passnings- och skottövning och en uppspelsövning som avslutas med inlägg innan det är dags för spel.

Givetvis ingår spelet i Kungen, som är en tävling som pågår hela säsongen. De som ingår i det vinnande laget samlar på sig poäng, och just i SHIF har tävlingen vuxit sig prestigefylld. Den blöta planen är svårspelad och för egen del kämpar jag också mot en efterhängsen förkylning. Jag får den tacksamma rollen som anfallare, och måste erkänna att jag ofta fuskade i försvarsspelet. Framåt försöker jag vara delaktig, men har svårt att får ur mig särskilt mycket konstruktivt.

Istället är det andra typer av spelare som syns mest. Jonathan Johansson, Gustav Andersson och inte minst Markus Karlsson tar för sig och smäller på rejält. Det syns också på deras klädsel att de inte är rädda för att ramla i leran. Matchen blir förhållande målrik, och till slut får mitt rosavästade gäng se sig besegrat.

De sista minuterna ägnas åt något som jag aldrig sysslat med på en fotbollsträning tidigare. Men när väl Porto nämns behöver jag inte lång tid på mig för att minnas tillbaka på den lekfulla varianten av fotboll jag lirat på skolgården. En målvakt – och resten ska försöka göra mål. Den som är sist på bollen innan den går i nät tar sig vidare till nästa omgång. Jag lyckas smyga mig vidare till finalomgången där jag gör upp om extrapoäng i Kungen tillsammans med Jimmy Åkesson, Joel Andersson och Martin Dahlberg. Åkesson gör mål först och tar tre poäng, jag blir nästa målskytt innan Martin Dahlberg till slut vinner duellen mot Joel Andersson om den sista poängen.

Efter att poängen delats ut återstår bara en dusch. Jag hinner dela ut en tröja till Markus Karlsson, som också är vänlig nog att ställa upp på en videointervju.

– Ett självklart val förstår jag. Han har ju sån utstrålning, säger Jonathan Johansson med ett skratt i duschen.

Jag hinner småsnacka lite i omklädningsrummet innan det är dags att ge sig av hemåt. Det bär av rakt ut på Europavägen, och det slår mig att det är väl framför allt det Granhagen alltid kommer att vara. Arenan som ligger just utmed E20.

KORT FAKTA

Vad: Träning med Södra Härene IF.
Var: Granhagen.
När: Onsdag 13 maj.
Väder: Åtta plusgrader och mulet. Men inget regn under träningen.
Mottagande: Tomas Magnusson var där i god tid och tog emot. Lite allmänt snack om säsongsinledningen avverkades innan ombyte.
Träningsupplägg: Kvadraten, passningsövning, lite avslut, uppspelsövning och sedan spel i två lag. 
Träningsplanen: Det myckna regnandet dagarna innan träningen gjorde planen blöt, lerig och svårspelad.
Spelarservicen: Eget ombyte i egen väska. Inget extraordinärt här, utan ungefär som hemma i Mellby.
Han skötte snacket: Tomas Magnusson var en av dem som hördes mest. Tränaren skojade och drev med sina spelare som en gó gubbe i gänget.
Omklädningsrummet: Ganska litet och slitet. Men det finns ändå någonting genuint med Granhagen. Ett plus också för ett färsk tillbygge som skapar några extra platser.
Träningens spelare: Markus Karlsson, eller Bågen som han kallas. En rivig energispelare som trivdes i det blöta underlaget.
Träningens avslutning: Porto, där alla spelar mot samma mål och det gäller att helt enkelt göra mål för att ta sig vidare. En lekfull övning som förde tankarna till skolgården. 
Träningens otack: Jimmy Åkesson som bultat planen innan träningen fick inte mycket cred. ”Då har du bultat en gång mer än förra säsongen nu då”, sa Joel Andersson med ett skratt.
Träningens semesterplaner: Tydligen får man köpa trisslotter vid oanmäld frånvaro. Snacket gick om att bara Joel Anderssons tickande konto kan räcka för att ta hela truppen till Bahamas.
Träningens fundering: Martin Dahlberg efter en kollektivt bländande kvart i kvadraten: ”Fan, tänk om vi kunde ha sånt här passningsspel på matcherna också.
Träningens fornminne: Mina benskydd är, eller var, märka med France -98 och var alltså nya 1998. Men frågan är om inte Martin Dahlbergs Pro Touch är betydligt äldre än så.
Träningens fornminne 2: En Barcelonatröja är väl helt okej att ha. Men Joel Anderssons där det stod Romario på ryggen var inte precis årets modell.
Träningens miss: Jimmy Åkesson fick helt öppet mål från en meter när vi avslutade med Porto. Men veteranen lyckades få bollen utanför stolpen.
Träningens mest prestigefyllda: Varje träning delas poäng i Kungen ut till de som spelar i vinnande laget. En klassisk och prestigefylld tävling på Granhagen.
Träningens dunk: Den Martin Dahlberg fyndat till vrakpris. Om jag fattade storyn rätt har den stått i duschen länge, men det finns ingen som vill använda sörjan till schampoo dunken innehåller.
Träningens grymmaste: När Tomas Magnusson förklarar hur han tänker kring laguttagning: ”Jimmy har ju fyra matcher kvar till 500 så jag tar nog ut honom i två-tre matcher i år”.

Joel Andersson Barcatröja är inte ny.
Joel Andersson Barcatröja är inte ny.
Jonathan Johansson.
Jonathan Johansson.
Mattias Algebäck.
Mattias Algebäck.
Fazel Omidi.
Fazel Omidi.
Markus Karlsson fick en tröja.
Markus Karlsson fick en tröja.
Martin Dahlbergs benskydd har hängt med ett tag.
Martin Dahlbergs benskydd har hängt med ett tag.
Gustav Andersson.
Gustav Andersson.

Lämna en kommentar