ANNONS:
ANNONS:

Nedslag hos Sollebrunns AIK

Lokalfotboll på väg har gjort sitt tredje nedslag. Den här gången har vi hälsat på hos Sollebrunns AIK för att se hur deras vardag i division 6 ser ut.

 

IMG_5659
Platsen för nedslaget.

Kanske gjorde jag rätt som bokade in besöket hos SAIK i god tid innan seriestart. Det går inte att bortse från rivaliteten mellan Sollebrunn och min förening Stora Mellby SK, och då känns det bra att det är några månader tills vi drabbar samman på allvar, nu när jag sitter och snörar på mig skorna i det vänstra omklädningsrummet istället för det högra, som vi använder när SMSK hyr in sig på konstgräsplanen.

På tal om anläggningen Nya Bjärkevi. Bra ytor av naturgräs kompletteras av konstgräsplanen som när den kom till var den första i Alingsås kommun. Det som saknas är fler än de två omklädningsrum som finns, och kanske också en allmän uppfräschning av övriga kvadratmeter i SAIK-stugan.

– Ja, det är det som saknas. Fler omklädningsrum och en möjlighet att dela av samlingslokalen. Här kan det bli att vi måste ha matchgenomgång och ett möte precis intill varandra, och det är inte optimalt, säger tränare Fredrik Bengtsson.

IMG_5664
Kenneth Gustavsson, Samuel Karlsson och Jimmy Johansson i samspråk innan träningen.

IMG_5665

Fredrik Westberg har stenkoll på allt som händer i SAIK-stugan.

I omklädningsrummet ekar musiken medan spelare efter spelare ramlar in och letar reda på sina träningskläder i korgarna. Allt är tvättat och framtaget, så det är bara att leta reda på sina saker. Även jag får dra på mig en blåvit tröja efter att Fredrik Westberg plockat fram en att låna för kvällen.

Väl ute på planen händer något som jag ärligt talat inte sett på väldigt många år, i alla fall inte på seniornivå. Några spelare radar upp ett gäng bollar och börjar nöta frisparkar, till synes helt utan tanke på sin egen ouppvärmda muskulatur. När Jimmy Johansson försöker ta sitt ansvar och frågar om ni inte ska jogga lite innan ni skjuter, kommer svaret blixtsnabbt från Niklas Kuhlin.

– Vadå, jag joggade ju ut hit, säger han med ett flin, och syftar på de 30 meterna från omklädningsrummet.

IMG_5669
Andreas Gustavsson plockar fram bollarna.

SAIK

Skott efter skott avlossades innan träningen.

När alla har anlänt startar träningen. Fredrik Bengtsson konar upp resten av träningen och lämnar över ansvaret för uppvärmningen på assisterande tränare, tillika förre Gerdskens- och Holmalundsspelaren, Lars ”Knasch” Andersson. Några minuter av passningar två och två varvas med lite andra gymnastiska övningar i syfte att förbereda kroppen för det som komma skall.

Efter uppvärmningen följer en för mig ny passningsövning. Fredrik Bengtssons instruktioner är tydliga, och det handlar helt enkelt om att nöta för att förbättra den individuella tekniken i passningar och mottagningar. Bollen flyttas runt i en förhållandevis liten triangel, och övningen stegras allt eftersom. Syftet är dock genomgående samma, det gäller att med kvalité ta med sig bollen med förstatouchen för att spela den vidare med samma kvalité.

Nu är alla uppvärmda och Bengtsson förklarar syftet med den fortsatta träningen. Det handlar om försvarsspel, och det genomgående temat är att snabbt försöka komma in i press. Det görs först med en spelövning på liten yta där bollhållande lag helst inte ska få någon tid på sig att hitta på något. Om pressen är för klen, ja då kan bollhållaren göra poäng genom att spela loss bollen till en bestämd yta där en målvakt är placerad. Bengtsson bryter vid ett par tillfällen och påtalar vikten av pressteknik för att inte bli bortgjord, och i mina ögon är övningen bra i jakten på att hinna in i press.

Nästa steg blir ett tvålagsspel på en relativt långsmal yta. Jag får uppgiften att vara med bollförande lag, vilket gör att mitt gäng alltid är nio mot åtta. Försvarande lag jobbar mycket med press och överflyttning, och ska i möjligaste mån undvika att bli genomspelade. Den smala planen gör också att det är svårt att skapa chanser, och det som skapas kommer oftast till när bollen droppas in på ytan bakom backlinjen.

– Utan press på bollhållaren på mittplan måste vi falla och säkra upp ytan, dundrar också Bengtsson i ett spelavbrott, och ställer den felande backlinjen till svars.

Bengtsson är för övrigt mycket aktiv vid sidan av spelet. Han hörs hela tiden och styr det försvarande laget för att alla ska hamna rätt i pressen och täckningen.

– När jag var här i fem år förra gången tjatade vi väldigt mycket om försvarsspelet. Men nu är det många nya killar som kommit upp så på ett sätt har vi fått börja från början. Men vi har pratat om det mycket, och ska även köra en hel del försvarsspel när vi är en vecka i Turkiet i början av april, säger Bengtsson.

Spelet fortsätter träningstiden ut, och såväl tempot som kvalitén är ungefär densamma som när vi tränar med Stora Mellby. Den som utmärker sig mest är Filip Johansson, som med sin energi, teknik och snabbhet gör många saker bra. Han är ofta snabbt in i press, och i anfallsspelet är han den som hotar mest i djupled på den långsmala planen. Även Kenneth Gustavsson är stabil, och utan att glänsa visar han att han har ett helt annat lugn med bollen är de flesta av sina lagkamrater. Sen går det inte att sluta imponeras av Jimmy Johanssons vänsterfot. Trots att jag sett den i både match och träning flera gånger tidigare blir man överraskad när han lägger en 60-metare på plösen på en medspelare.

Efter spelet samlar veckans ansvarsgrupp in materialet med hjälp av Fredrik Westberg. Det är också Westberg som fixat den varma saften, och jag kan inte motstå att roffa åt mig en mugg full av nostalgi från pojklagsåren.

IMG_5693
Många tog en mugg varm saft efter träningen.

IMG_5696

Filip Johansson fick ta emot t-shirten för utmärkelsen träningens spelare.

SAIK-3

Fredrik Bengtsson spanar in så att spelarna gör som han vill.

I omklädningsrummet har många bråttom hem till Champions League-kvällen i tv-soffan. Jag hinner dock få en avhyvling för att jag inte vrängt tröjan innan jag lagt den i tvättkorgen innan jag duschar, tar farväl och åker hem. Det slår mig att Sollebrunns AIK har en på många sätt hemtrevlig anläggning. Klassista lagfoton på väggarna, musik i omklädningrummet och det där goa snacket som du inte hittar någon annanstans än just i ett omklädningsrum.

KORT FAKTA

Vad: Träning med Sollebrunns AIK.
Var: Nya Bjärkevi.
När: Tisdag 17 februari.
Väder: Ett par plusgrader och ganska vindstilla. Helt okej fotbollsväder.
Mottagande: Mycket bra av tränare Fredrik Bengtsson och lagledare Fredrik Westberg. Blåvita träningskläder att låna.
Träningsupplägg: Individuell skicklighet som uppvärmning, sedan fokus på försvarsspel med överflytt och press som återkommande instruktionspunkter.
Träningsplanen: Nya Bjärkevis konstgräsplan håller hög klass. Inget att anmärka på.
Spelarservicen: Fredrik Westberg drar ett tungt lass. Träningskläder är tvättade, bollar pumpade och dessutom serverades varm saft under träningen. Dock finns det ansvarsgrupper som sköter delar av materialet olika veckor.
Han skötte snacket: Niklas Kuhlin hördes klart mest både före träningen och första delen av den. Sedan jämnades det ut och bland annat namn som Jimmy Målvakt Johansson, Gerry Håkansson och Alexander Kahlin tog mer verbal plats.
Träningens mest nonchalante: Christian Aronsson, som glömt vantar och därför genomförde stora delar av uppvärmningen med händerna i fickorna.
Träningens spelare: Den som stack ut mest i mina ögon var Filip Johansson. Med snabbhet och teknik kan han mycket väl bli Sollebrunns vassaste anfallsvapen 2015.
Träningens räddning: Jimmy Johansson svarade för en högklassig frilägesparad under en spelövning. Han läste skytten och gick tidigt åt sitt vänster på ett mäktigt sätt.
Träningens juniorfasoner: Delar av truppens unga garde stod och sköt vristskott efter vristskott mot krysset före träning. Hade jag gjort samma sak hade karriären sannolikt varit över.
Träningens hackkyckling: Emil Granat sa inte mycket själv, men fick ändå agera måltavla för några syrliga kommentarer. Om det var en engångsföreteelse eller inte låter jag vara osagt.
Min egen insats: En träning i lagom tempo, även om några delvis nya övningar tvingade upp koncentrationen. Det ojämna antalet utespelare gav mig rollen att vara med i bollförande lag i det avslutande spelet, och den tackar man sällan nej till. En besvärlig blånagel störde en aning, men trots den ger jag mig själv godkänt.
Omklädningsrummet: Håller inte samma klass som planen. Ganska litet och trångt duschrum innehållande tre halvrisiga duschar. Men å andra sidan gav helheten intrycket av ett klassiskt, slitet omklädningsrum där kamratandan sitter i väggarna.
Träningens DJ: Jimmy Johansson ansvarade för den i mina öron något för hårda musiken före träningen. Efter träningen hade de flesta brådis hem till Champions League och högtalarna förblev tysta.
Träningens diskussion: Den mellan Chelseafan och icke-Chelseafan inför kvällens CL mot PSG. Tränare Bengtsson menade bland annat att Zlatan och Co skulle möta Swebuss…

Nedan finns en liten film från besöket att titta på.

Lämna en kommentar