ANNONS:
ANNONS:

Ohlsson tackar för sig

Kenneth Ohlsson avslutar i dag sin sejour som gästskribent här på sajten. Han gör det med en text om lite av varje från fotbollens värld.

Du har precis börjat läsa slutet, men jag hoppas verkligen att min åttonde och sista krönika 2020 på denna sajt ska kännas förhoppningsfull och ge både dig och mig en lyckospark. Vem vet?

För mitt lite lätt gråskimrande hår har ju, precis som för så många andra i vårt Svea rike och även världen över, slitits mer än vanligt mellan hopp och förtvivlan detta år och grånaden på min hjässa har inte avtagit. Det är tufft och ledsamt (däremot ingen katastrof, då handlar det om tsunami, jordbävning, krig etc) att konstatera att ”Klassbollen i Vårgårda kommun” fick ställas in i våras och även på höstens reservdatum fick vi i arrangörsstaben ge vika. Men 2021 ska vi i Vårgårda IK banne mej försöka igen, Covid-19 ska inte få besegra oss och skam den som ger sig!

Apropå VIK, ja, 100-åringen som inte fått fira varken utanför eller på fotbollsplanen. Mest trist, men allt annat än katastrof, var att herrlaget åkte ur tvåan när årets serie var som klart sämst sedan Vårgårda klev upp i den 2017. Jag hävdar att förlusten i andra omgången, när 1-0 och hägrande andra raka vinsten förbyttes till 1-2 mot Tidaholm, ställde till det helt i onödan och efter det blev det bara fem pinnar till in på kontot.
Nu gäller det att förhindra ”fritt fall”, ”knyta nävarna i byxfickorna” och skapa intresse kring fotbollen på Tånga igen. Kan det göras bättre än i nästa års div 3 med åtskilliga derbyn (om nu inte seriemakarna ställer till det) mot Alingsås-lagen som alla vill bli bättre än i år? Tror knappast det finns bättre marknadsföring för något av de fyra aktuella lagen, även om man i matcher mot motståndare i grannområdet gärna plockar poäng av varandra.

Fritt fall i fotbollssammanhang kan ju vara att ”dansa” ner i femman, resan i den riktningen har både Herrljunga och Annelund gjort. Nu hoppas jag att de klubbarna har någonting på gång och vågar sikta uppåt igen, eldsjälarna Jonas och Jessica Sandberg ska fixa det i sitt fortsatta slit med HSK och nya konstellationen i AIF, Kristoffer Holmén/Johan Bengtsson, vet sedan glansdagarna på Mörlanda Sportcenter som spelare vad som krävs. Spännande ska det också bli att se vad Säven/Hol och nykomlingen Östadkulle hittar på, hoppas innerligt på derbyn med publik!

När det gäller femman måste jag också berömma SK Mjörn, som fixade nytt kontrakt igen, vilket var starkt gjort. Tyvärr riskerar man nog att hamna i en annan serie än övriga nämnda lag, hoppas jag har fel!

Just det, jag lovade ju senast att skriva något om damtvåan också. Där finns kommande säsong två av våra lokala föreningar med imponerande ungdomsverksamhet för tjejer, IK Frisco och Alingsås KIK. Föreningen med hemvist på Katebovallen ramlade ur ettan, men i gengäld så kvalade sig Friscos U-lag upp till trean. Tror att man likt AKIK, som spänt bågen högre än man lyckades i år, kommer att tillhöra toppen 2021.

Uppskjutet eller, i värsta fall, inställt har varit två frekvent använda ord under året, inte minst i idrottens värld. Det allra färskaste exemplet gäller futsal-premiären för de lokala lag som tänkt använda vintern till den sporten och nu får vänta på spel. Jag är helt säker på att det var futsal-debuten 2019/20 som gjorde Södra Härene IF:s både herrar och damer till bättre fotbollsspelare utomhus 2020! Vikten av att ha en bra första-touch, upp med blicken samt mer slipat taktiskt kunnande och disciplin att försvara tillsammans var faktorer som klart märktes förbättrats. Det ledde ju dessutom till cupvinst för SHIF:s herrar i Hols IF:s otroligt populära ”Sparbanken Cup” på Trettondagen, en titel man inte får försvara i början på det nya året. Inställt, så tråkigt!

Hoppas dock futsal-träningar och -serie kan komma igång så ”Hära” får spinna vidare på det som gav en kvalplats i höst utomhus för herrarna och att damerna får blodad tand inför förmodade derbyn mot Östadkulle och Hemsjö i fotbollens damfyra.

Nu är vi framme i slutet av början, för vi måste tro på en god fortsättning inom fotbollen efter detta kraftigt matchspolierade och ekonomiskt ansatta år! Jag föreslog tidigare under året att ungdomsansvariga skulle sätta sig ner under senhösten och diskutera framtida cupfunderingar, kanske inte helt lämpligt just nu men glöm inte min tanke!

Derbyn blir det med garanti i många lokala serier 2021, skulle inte dessa A-lagsmatcher ramas in med ungdomsmatch/-er föreningarna emellan?

IFK Göteborg och Manchester United då? Visst var det en tung söndag för undertecknad med 0-1 hemma mot Örebro respektive Arsenal, men det är klart att de klubbarna reser sig också, av motgång blir man stark

Se bara till att ha med glädjen och lev på hoppet, det sista som överger en sann optimist och livsnjutare! Syns på arenorna så snart vi får, till dess tar du hand om dig!

FAKTA KENNETH OHLSSON
Födelseår: 1963.
Familj: Brinner för hela idrottsfamiljen liksom för mor, far, syster och två systersöner.
Bor: Centrala Vårgårda.
Klubbar i karriären: Ungdomsspelare i Hols IF, ungdomsledare i Vårgårda IK och Södra Härene IF samt seniorledare i Vårgårda IK.
Lokal favoritklubb: Största hjärtat finns i Vårgårda IK och Södra Härene IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Hjälper både VIK och SHIF med att döma ungdomsfotboll och är dessutom sedan starten 2014 den ”längsta spindeln” som väver ihop nätet för VIK-arrangemanget ”Klassbollen i Vårgårda kommun”. Sitter som vice ordförande i Södra Härene IF sedan 2018.

Lämna en kommentar