ANNONS:
ANNONS:

Ohlssons första text

Kenneth Ohlsson skriver i dag sin första text här på sajten. Han debuterar bland annat med att tycka till om världsfotbollens nya fenomen, VAR.

Hjärtligt välkomna att läsa min första krönika på denna eminenta sida där jag under året tänker beröra fotboll både ur ett lokalt och globalt perspektiv. Som genuin Vårgårda-bo sedan födseln, frånsett några år i Kålltorp under studierna i Göteborg, blir det en hel del om min hemkommuns fotboll, både i nutid och historiskt.

Låt mig redan nu stilla era eventuella funderingar (de finns framförallt hos fotbollsentusiaster i ”potätesta´n” två mil bort) hur man kan vara klädd i både Vårgårda IK-tröja och Södra Härene IF-halsduk på en och samma gång?!?! Inga bekymmer alls, kärleken finns till båda föreningarna och härrör sig från säsongerna 1986 och 1987 då jag startade min ledargärning i fotbollens värld genom att träna VIK:s nystartade gäng killar födda 1978/79 parallellt med SHIF:s duktiga tjejer födda -71/72 i F15 och F16.
Sedan dess slår mitt hjärta för båda dessa klubbar. Ett hjärta har ju flera rum, dubbla förmak och dubbla kammare, så det finns plats att hysa kärlek till de båda där jag inte vill att någon konkurrens eller prestige ska finnas VIK och SHIF emellan (mer om det i senare krönikor under året). 7 mars i år fyller för övrigt Vårgårda IK aktningsvärda 100 år och ifjol firade Södra Härene IF 70, härmed dementeras alltså att jag var med och startade någon av föreningarna!
Hjärtat kommer att ha en central plats i det jag skriver, liksom engagemang och att brinna för det man håller på med. Dessa ingredienser genomsyrar en stor vän av fotboll, idrott och föreningsliv. Är dessutom hjärnan ”påkopplad”, antingen man är aktiv på arenan eller bara vid sidan tyckande supporter, och samtliga lever upp till rätt ”Fair Play-tänk” är sportevenemang ALLTID en upplevelse!
Resterande del av min debutkrönika på denna sajt kommer handla om tankar ur ett domarperspektiv, hoppas du inte slutar läsa för det!
Det är ju ganska många själar (kanske just du och dina anhöriga?) i både spelar-, tränar- och föräldraled som fått uppleva/utstå 199 cm undertecknad som rättskipare när ni gästat Tånga Hed IP eller Björkvallen i Vårgårda för match mot VIK eller SHIF i 11-, 9- , 7- eller 5-mannafotboll. Detta brinner jag för (precis som jag med glädje hjälper Wårgårda IBK på samma sätt under vinterhalvåret) och den dag jag inte gör det längre kommer jag att sluta!
Det har ju, inte minst under 2019, skrivits mycket i media om olustiga incidenter på och utanför fotbollsplanen och det känns som att detta eskalerat med händelser både i ungdoms- och seniorfotboll. Här måste ALLA ta sitt ansvar!
För att det ska bli match (det är ju därför man tränar och längtar till) så krävs det att någon dömer matchen. Tänk på det, antingen du spelar, coachar, är supporter eller rentav dömer matchen, domaren är värd att vara rädd om! Han/hon ska vara engagerad, bära domarkläder, ha bra signaler och röra sig över planen för att göra så bra bedömningar som möjligt. Alla domare kan inte vara i åldern 30-60 år, rutin och livserfarenhet är en lyx för oss i det åldersintervallet och rutin är inget man köper över en natt eller i en burk på ICA!
Nej, värna om killarna och tjejerna i era föreningar som är 14-20 år och vill döma fotboll. Utbilda dem, arvodera skäligt för utfört jobb och ge beröm (gärna tips och konstruktiv kritik utan att såra) efter avslutad match, på det viset kan vi få fler domare och assisterande domare med kvalité till förbundsserierna. Alla kommer inte dit som spelare, det är enklare att göra det som domare.
Just nu pågår det livliga diskussioner på högsta förbundsnivå om att införa VAR i svensk elitfotboll. Jag kräks nästan VARje gång jag ser på toppfotboll världen över på TV och blir påmind om gisslet där matchen stoppas i x antal minuter, bläää! Vi ska inte ha det gisslet, VAR (Video Assistant Referee), i våra högsta serier, i någon internationell liga eller i något stort mästerskap. Undrar ni VARför jag tycker så? Jo, här kommer ett par motiveringar från mitt omtalade hjärta:
Låt domarteamet (4 st) på planen och vid sidlinjen själva ansvara för sina bedömningar och vid beslut, det är tjusningen för dem precis som för en ensam domare i div 6 eller en ungdomsdomare. Bedömningarna är åtskilliga som görs under 90 minuter för att prata seniormatcher och vid (nästan) VARje tillfälle ett AD-beslut (oftast offside) granskas på reprisbilder så har person med flagga i handen VARit i rätt position för att ta sitt korrekta beslut (friat eller fällt).
Med VAR har domarna i de högsta europeiska ligorna blivit sämre och mer osäkra i sitt agerande, det står jag för! I princip VARenda domare i Premier League (den liga jag följer mest) har gått ner sig i kvalité, det känns som att VAR hämmar dem, det finns alltid någon i VAR-rummet som kan ropa på dem. Och betänk då att England alltid VARit kända för att ha haft någon/några bland världens ”Topp-10-domare” i 90 minuter plus endast några få minuters tilläggstid. Sedan VAR tillkom är det flera fighter som VARat i 90 + 12-16 minuter, fy för dessa avbrott och onödigt långa matcher!
Hoppas ni inte tröttnat, låt ert hjärta vara med och lev efter devisen ”Carpe Diem” så syns vi med gott humör och stort engagemang på arenorna 2020!
FAKTA KENNETH OHLSSON
Födelseår: 1963.
Familj: Brinner för hela idrottsfamiljen liksom för mor, far, syster och två systersöner.
Bor: Centrala Vårgårda
Klubbar i karriären: Ungdomsspelare i Hols IF, ungdomsledare i Vårgårda IK och Södra Härene IF samt seniorledare i Vårgårda IK.
Lokal favoritklubb: Största hjärtat finns i Vårgårda IK och Södra Härene IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Hjälper både VIK och SHIF med att döma ungdomsfotboll och är dessutom sedan starten 2014 den ”längsta spindeln” som väver ihop nätet för VIK-arrangemanget ”Klassbollen i Vårgårda kommun”. Sitter som vice ordförande i Södra Härene IF sedan 2018.

Lämna en kommentar