ANNONS:
ANNONS:

Om derbyt och allt annat

Vi kör igång veckan med ännu en Bredsida.

Jag var på plats på Mjörnvallen för att se AIF och Holmalund spela 1-1 i lördags. Hemmalaget hade mest boll och låg närmast segern om man räknar målchanser och straffsituationer. Men samtidigt låg HIF tajt och lågt med sin fembackslinje och hade även tillräcklig individuell skicklighet framåt för att emellanåt sticka upp och hota offensivt.

Felix Martinsson gjorde ett klassmål före paus och bommade sitt andra stora läge i slutet av matchen. Han spelade även smart i många situationer och visade upp både individuell teknik och förmågan att göra rätt saker i det offensiva spelet.

En av mina tankar efter slutsignalen var att AIF saknade den individuella skickligheten. Många mottagningar missades och många passningar slogs bort. Pratade med en rad fotbollsprofiler efter matchen och ett par av dem var inne på samma linje. En använde till och med ordet träben som adjektiv på AIF:s offensiva spelare. Det är kanske att dra det hela lite långt, och jag har dessutom sett grönvitt för lite i år för att tycka alltför mycket. Men utifrån lördagens match var den tekniska kvalitén för svag på AIF:s offensiva tredjedel.

Bättre då på mittfältet. Oscar Hurtig och Filip Larsson är fina spelare att titta på med bra fötter och bra blick för spelet. Duon är också i bra ålder för att utvecklas i division 2 om AIF skulle lösa kvalspelet.

På tal om fin touch blev jag imponerad av Holmalunds unge mittfältare Rasun Kharudin. Han flyttade boll på ett bra sätt egentligen matchen igenom.

AIF hade fyra straffsituationer i matchen. Niklas Klingberg var mycket kritiskt till att domaren inte blåste och fick först en varning under matchen och sedan en till efter slutsignalen. Även undertecknad fick onda ögat och en syrlig kommentar av AIF-tränaren när jag försökte filma eftersnacket på planen.

Sen lugnade Klingberg ner sig och förklarade humöret med dubbel frustration, dels över den uteblivna segern och dels över hans lags svaga prestation. Frikostig med citaten är han, det är det inget snack om.

Om vi ska prata straffsituationer tycker jag att den med Filip Larsson i första halvlek är mest straff. Satt långt ifrån den på Fronken efter paus som Klingberg menade var solklar. I min värld hade domaren kunnat blåsa någon straff, men ingen situation var i sig en helt given straff. Och något om ackumulerade straffar finns det ju inte i regelboken.

………….

Nu går racet i botten vidare i den sista omgången. Holmalund har i och med lördagens kryss fortfarande chansen att nå kvar, men då krävs det seger hemma mot Åsarp/Trädet. Gerdsken föll med hela 5-1 mot Skövde och med en usel målskillnad måste GBK nu vinna borta mot Mariestad för att slippa degradering eller kval. Blir en delikat sista omgång.

………….

Vårgårda sitter mer tryggt och spelar istället om placeringarna strax bakom tätduon. I lördags blev det 1-1 mot IFK Tidaholm, vilket är ännu ett resultat som visar att VIK förtjänar den plats man har i tabellen.

………….

Alingsås FC fick inte hål på Malbacken. Mötet i Värmland slutade 0-0 och därmed halkande AFC ner på fjärde plats. Men det är fortsatt oerhört jämt i toppen.

………….

Frisco föll med 2-1 mot Trollhättans FK och därmed blir det spel i nya division 2 nästa år. Skriver nya division 2 för att den då kommer hålla betydligt högre klass än dagens division 2, som en läsare mycket riktigt förtydligade förra veckan.

………….

Alingsås KIK spelade en svängig match i bottenmötet med Utbynäs. 5-5 slutade det hela – och vare poäng som KIK tar i slutet av säsongen är givetvis positivt efter den totalt sett tunga säsongen resultatmässigt.

………….

I damfyran vann Hemsö derbyt mot ÖSK/SHIF med 3-1. Elin Larsson blev matchvinnare med två gulsvarta baljor.

I samma serie var det en stenhård fajt mellan Vårgårda IK och Sollebrunn/Långared. Det hela slutade 1-1, vilket betyder att båda lagens ganska fina form håller i sig.

………….

Östadkulle SK är inte längre ett division 5-lag. Hemska 0-5 hemma mot Trollhättan Syrianska blev spiken i kistan och nu är avståndet uppåt ointagligt. Nu lutar det istället åt att Främmestad – som lirade division 3 2020 – får kvala för att slippa degradering för tredje året i följd.

Mjörn däremot säkrade sitt kontrakt via en övertygande seger mot Töllsjö. Jämnhetens har saknats i år, men topparna har åtminstone varit tillräckligt bra för att Mjörn ska kunna spela avslappnat i sista rundan.

………….

Annelund föll på hemmaplan mot Valtorp med 2-1. Därmed blev AIF:s fina höst lite naggad i kanten. Herrljunga släppte in ett sent 2-2-mål mot Emtunga/Tråvad/Larv som kämpar för sitt liv i botten. Dramatiken för våra lag är sedan länge över, men längre ner i tabellen krigas det för att slippa den förhatliga kvalplatsen.

………….

I sexan föll Alingsås med hela 7-1 i toppmötet med Borås AIK. Ett tydligt tecken på att rätt lag vinner serien, och City får nu göra jobbet mot Borgstena i sista rundan. Om jag räknat rätt räcker inte en seger där för att bli bästa trea i distriktets division 6-serier om inte ett par andra resultat går med. Just nu har Grimsås och Torsö bättre slagläge för att bli bästa trea.

Hemsjö körde över just Borgstena med klara 5-0 och säkrade därmed femteplatsen i serien. Sparks match mot Brämhult behöver vi inte nämna för det blev förlust med hela 18-0.

………….

I Nossebrosexan har Sollebrunn verkligen tuggat igång. Nu lutar det åt en fjärdeplats efter att Hjärtum blivit överkört med hela 9-1 på Nya Bjärkevi.

Mitt SMSK är redan klar trea i tabellen och söndagens match mot Vedum var inte mycket att skriva hem om. En halvrisig första halvlek följdes av en helrisig andra halvlek där passningsspelet var dåligt till och med med division 6-mått mätt. Heder till jumbon Vedum som kvitterade till 2-2 i slutet och tog en inte helt orättvis poäng. För egen del höll revbenen, men så mycket mer positivt än så var det inte den här gången.

Frisco störde serieledaren Arentorp/Helås lite, men till slut var skaraborgarna för starka och vann med klara siffror på Katebovallen.

………….

Tabellsidan har sina guldkorn att analysera nu när det bara är en omgång kvar i de flesta serier.

………….

Undrar någon vad som gäller i stundande kvalspel? Då rekommenderas den här texten från i lördags. 

………….

För den som vill läsa och se mer från derbyt på Mjörnvallen i lördags finns detta att ta del av:

Matchreferat

Videointervju med Marcus Heed.

Videointervju med Niklas Klingberg

………….

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar