ANNONS:
ANNONS:

Om verksamheten i Nigeria

Tommy Johansson skriver i dag om sitt arbete med Tikitaka FC som han driver i Nigeria tillsammans med sin kollega Börje Gustafsson.

Det började med två herrar som skulle hålla en föreläsning på universitet i Ibadan i sydvästra Nigeria. Vi (undertecknad och Börje Gustafsson) skulle prata om TikiTaka-metoden som är en arbetsmetod som vi tillsammans med Tony Gustafsson (idag förbundskapten för Australiens damlandslag) arbetat fram och som underlättar själva inlärningen och lärandet i en fotbollsutveckling, både för tränaren men såklart även för spelaren.

Förutom TikiTaka-metoden så talade vi om ett ”Demokratiskt ledarskap” och vad detta medför – men nog om det. På universitet är det många studenter som lirar fotboll på sin lediga tid och planen de spelar på liknar nedre delen av Sälen-backarna. Tillsammans med tre lokala herrar startar vi upp Tikitaka Academy och tränar på riktigt duktigt, med redan tidigt flyttar vi verksamheten till staden Markurdi i Benue State. Där vi får hjälp av sportchefen i Lobi Star FC och guvernören och hans fru.

Vi har nu ett bra konstgräs och får en stor tillströmning av spelare och allt mynnar ut i att vi får begränsa vår trupp till 30 spelare. Idag har vi två trupper med 20 spelare i varje och två förläggningar där spelarna bor, lagar mat och äter, tvättar kläder och förbereder sig inför nästa träning och match.

Innan pandemin var vi i final två gånger i Gothia cups U17 elitturnering mot våra grannar från Ghana och laget Right to Dream. Det blev förlust med 0-1 i första finalen och på straffar efter 1-1 i den andra. Se sammandrag av finalen här.

Al Hassan Yusuf som IFK Göteborg köpte av oss kan du se här.

Vi arbetar även med tränar- och spelarutbildningar i landets olika provinser. Här ett filminslag med Nigerias President of Sport och två sönderbrända personer. 

Om TikiTaka FC

TikiTaka FC International arbetar med att först och främst utveckla människan före spelaren. För vi är övertygade om att ifall personen mår bra, så kommer spelaren att prestera bättre på planen.

• Karaktären är allra viktigast för oss för att komma in i TikiTaka-truppen

• Spelförståelse genom att läsa av och förflytta sig till rätt ytor i offensiven och defensiven rankar vi som nr 2.

• Snabbhet i hjärnan och löpningar. Fotbollsvärlden vill ha snabba spelare.

• Bra teknik och position är en grundförutsättning och alla TikiTaka-spelare har mycket bra funktionell teknik.

Vi ses på Gerdskensvallen och på Gothia Cup i sommar.

FAKTA TOMMY JOHANSSON
Födelseår: 
1963.
Familj: Fru, två vuxna barn och hunden Diesel.
Bor: Hisingen Göteborg.
Klubbar i karriären som tränare och/eller spelare: Gais, BK Häcken, Gunnilse IS, Sävedalens IF, Gerdskens BK, Stenkullen GoIK, Holmalunds IF, Lärje Angered IF, Hanhals IF, Älvsborgs FF, TikiTaka FC International (Nigeria), plus ytterligare en handfull klubbar.
Lokal favoritklubb: Hundra procent Gerdskens BK. Men gläds samtidigt med lokala lags framgångar, dock med några ögonblicks undantag.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Tränare i Gerdskens BK.

Lämna en kommentar