ANNONS:
ANNONS:

”Räcker för att en fotbollsidiot ska njuta”

Niklas Andersson är tillbaka med en ny text. I dag om tjusningen med resan från 5-manna till 11-manna i det älskade spelet fotboll.

Veckorna susar förbi och rätt som det är får man en blänkare från Bengts pojk att nu är det din tur igen att skriva.  Man blir lika förvånad varje gång.

Senast jag såg Möket live var på en video på twitter. Utspark såg det ut som och bollen landade som en tung sandsäck vid foten. Magisk touch 🙌 Har sett Jonas för lite under åren för att bedöma om det var tur eller ren skicklighet. Efter mottagningen stack han ut och sökte inkast men misslyckades. Så förmodligen skulle han döda tid. Typiskt internationellt beteende 👌

Har haft förmånen att se många ungdomsmatcher den senaste tiden och det är så kul att se utvecklingen över tid. På 5-manna är det mest jaga boll men några spelare har redan börjat förstå vinsten av att söka lediga ytor och passa bollen dit. Att få se en passning hem till målvakt från en högerback under press där målvakten kan vända på spelet med fötterna räcker ibland för att en fotbollsidiot kan njuta en lång stund. Att som ledare försiktigt lotsa sitt lag i dom tidiga åldrarna är en balansgång mellan lek och utveckling/utbildning och det är ju en härlig utmaning.

På 7-manna börjar en del lag skjuta ut bollen från målvakt och det är ju bra att kunna göra ibland men tror ju stenhårt på att man ska försöka låta spelarna spela bakifrån så mycket det bara går. Även om passningarna inte alltid går fram dit man vill och dom inte har fått tillräckligt bra tillslag på bollen. När laget man möter har backat hem rullar man igång bollen och tar det därifrån.

Många spelare i den åldern (och säkert några ledare och definitivt föräldrar) blir säkert stressade av att släppa in enkla mål och det lär ju hända massor av gånger under den processen men när man kommit över den tröskeln att spelarna lär sig som lag och individ att spela bort den första pressen som motståndarna kommer med, det är ju då det börjar bli roligt på riktigt och utvecklingen går rejält fort efter det. Att börja kunna smyga in spelavstånd och spelbarhet med mera i matcherna och veckans träningar.

Fotboll på nästan alla nivåer handlar ju mycket om en balansgång vad man ska lägga tiden på under träningsveckorna. Och hur mycket man än vill lära sina spelare att bli bra fotbollsspelare och individer så grundar sig allt i hur spelarna trivs och mår om man ska kunna få ett lag/utveckling på sikt överhuvudtaget. Glädjen över att tillhöra ett lag och där spelarna längtar till varje tillfälle är en bra grund för utveckling och utbildning.

På 9manna börjar ju det närma sig 11 mot 11 på riktigt. Så kul att se när organisationerna börjar likna det som spelas på full plan senare i livet. Även här borde det vara av stor vikt att spela boll efter backen bakifrån och undvika utsparkar från målvakt för att kunna träna spelare i vikten av rörelse utan boll och att skapa ytor för att kunna spela. Få alla spelarna att förstå sambandet att jobba tillsammans både med och utan boll.

På 11-manna sen när spelarna är 13-15 beroende på när man startar så finns det härliga ytor att spela boll på och då är det ju gott om man har fått med sig någon form av uppbyggnadsspel att bygga vidare på. Hur man organiserar laget är mindre viktigt i mina ögon utan det viktigaste är väl vad man vill göra när man har bollen respektive vad man gör för att ta tillbaka den. Gillar lag/spelare på alla nivåer som försöker jobba med direkt återerövring. Spelare som i tidig ålder förstår vikten av att jobba hårt för att ta tillbaka bollen istället för att fundera på vad som gick fel har mycket gratis senare i sitt fotbollsliv.

Seniorerna i GBK har en svajig säsong resultatmässigt men tycker det går åt rätt håll hela tiden. När viktiga pjäser är borta i centrallinjen (många skador) har vi haft problem med att hålla en hög bra nivå men andra spelare börjar kliva fram och tar mer och mer plats. Så förhoppningsvis hittar vi en högre lägstanivå framöver. Många tuffa matcher väntar och ska bli oerhört spännande att se vad vi kan åstadkomma innan serien ska summeras i vinter…

Over and out !

FAKTA NIKLAS ANDERSSON.
Födelseår: 1975.
Familj: En förstående fru och två döttrar, 13 och 15 år.
Bor: I Alingsås bredvid Gerdskenvallen.
Klubbar i karriären: Holmalund, Sollebrunn och GBK som ung spelare. Hestrafors och GBK som ledare.
Lokal favoritklubb: Gerdskens BK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ansvarig ledare i GBK senior och fotbollsansvarig.

Lämna en kommentar