ANNONS:
ANNONS:

Så var det måndag igen

Vi drar igång en ny vecka med en sedvanlig Bredsida.

Jag kikade på Säven/Hols kvalmatch mot Trollhättans IF i lördags. Av olika anledningar fanns det inte möjlighet att skriva ett referat av matchen, men nu i efterhand kan jag konstatera att Säven/Hol försvarade sig tillräckligt bra på egen sista tredjedel för att stå pall de perioder i matchen TIF styrde och ställde ute på planen. Överlag kändes Per Krantz mannar lite mer rejäla, och i sista ändan var nog 3-2-segern ganska rättvis. Albin Hägg blev matchvinnare när han nickade in två bollar på två perfekta inlägg signerade Mattias Martinsson och Kenneth Gustavsson.

Även om det hettade till en aning i matchens slutskede var det tydligt att det inte var en helt avgörande kvalmatch. Båda lagen hade ju vunnit sin kvalgrupp, och utan att ha räknat särskilt noga på antalet platser i femman 2022 lär det bli så att en gruppseger räcker ganska långt. Nu är ju Säven/Hol som sämst tvåa av alla kvallag så deras plats i femman bör vara ohotad. Men som sagt – hela facit har vi inte förrän division 3 är färdigspelad.

……………

Gerdskens BK fick till en riktigt bra och viktig lördag när streckkollegan Trollhättans BoIS bortabesegrades med 2-1. Lite oväntat i mina ögon eftersom BoIS gått starkt på sistone, men nu visade Gulsvart att de mycket väl kan klara kontraktet. Marco Stua satte en ny straff och även spelskicklige Leonard Bogeskär blev målskytt för GBK, som nu endast är en pinne efter just Trollhättans BoIS. Eftersom Råslätt vann deras ,match är de i sin tur endast målskillnad efter GBK, så striden fortsätter minst sagt.

……………

Vårgårda IK håller fortsatt sitt avstånd på fyra poäng nedåt. Detta efter en start trepoängare hemma mot Skoftebyn. Set Wingqvist – som ersatte Mohammed Abdulraham längst fram – gjorde viktiga 1-0 innan Jahid Jawid följde upp med 2-0. Mycket bra gjort av VIK som ser ut att ha hittat lite lugn och ro i truppen efter derbysegern mot Gerdsken.

……………

Alingsås IF gjorde en bra insats i toppmötet med Åsarp/Trädet och vann med 4-3. Nils Björkqvist avgjorde det hela i slutet efter att AIF tappat 3-0 till 3-3 i den andra halvleken. Christoffer Krabbe (2) och Alexander Lindahl visade vägen med målskyttet, men segern höll alltså på att glida Grönvitt ur händerna. Kanske är det signifikativt för årets upplaga av Alingsås IF. En fin prestation genererar lik förbannat tre insläppta mål, men i sista ändan rullar poängen in hyfsat bra ändå.

……………

Holmalund gjorde sin plikt och besegrade bottenlaget Ekhagen med 6-3. Tre insläppta mål är kanske inte det mest imponerande man skådat, men tre poäng är tre poäng och HIF kan fortsätta simma lugnt i mitten av tabellen.

……………

På tal om att göra sin plikt var det precis vad Alingsås FC gjorde i lördags. Jumbon Bollstanäs hängde med målmässigt hela matchen och till slut vann AFC ”bara” med 2-1. Spelmässigt var dock hemmalaget klart bättre, men omsättningen av spelövertag till målchanser och mål var inte på topp denna eftermiddag. Isabelle Asplund var den enda som hade krutet någorlunda torrt då hon satte dit båda bollarna för hemmalaget.

……………

Och på tal om Alingsås FC har de presenterat Fredric Prodér som tränare för det nystartade F17-laget. Provträningar ska ske, och finns det underlag nog för att ha ytterligare en trupp igång blir det Prodér som leder den. Som ni förstår betyder det i nästa led att Alingsås KIK behöver nya tränare efter att både Prodér och hans kollega Mikael Ringvall lämnat sina uppdrag. Snackas om att den svårhittade balansen och kombinationen mellan bredd och elit ligger bakom det uppbrottet redan efter en säsong, men jag har egentligen inga förstahandsuppgifter på det. Däremot råder det inget tvivel om att Fredric Prodér nu får ägna sig åt elitverksamhet, det är ju något som AFC är väldigt tydligt med.

……………

Ett annat nystartat lag är Alingsås City FF. Eller lag och lag, än så länge är det vad jag förstår endast en klubb utan en färdig spelartrupp. Det är Calle Skoglöf som tillsammans med Jesper Horn och Janne Nilsson startat klubben med målsättningen att på sikt bedriva både elitverksamhet på herrsidan och elitförberedande verksamhet på ungdomssidan. Svårigheterna med att starta en ny klubb och få det hela att lyfta ska inte underskattas, men jag vet också att Calle Skoglöf är en man som gör allt han gör till hundra procent. Återstår att se om han och hans kollegor har tålamodet och det långsiktiga tänket för att på sikt ro projektet i hamn.

Eftersom avsikten är att ha ett lag i seriespel redan 2022 är den stora frågan på kort sikt så klart var de ska få ihop för spelartrupp till nästa år. Satsar man på ”avdankade” division 3-spelare som vill spela på lägre nivå med polarna får man i mina ögon ingen vidare start på den kommande elitverksamheten, men samtidigt är det nog den lättaste vägen mot kunna ställa ett lag på benen med kort varsel.

Den roligaste resan att följa hade varit om de lyckas rekrytera traktens mest hungriga 15-19-åringar och börjar drilla dem varje dag. Då kan klättringen genom divisionerna ske med samma trupp i lagom takt allteftersom utvecklingen och mognaden kommer. Problemet med det är som ni förstår flera. Hur får man alla tonåringar att tro på att detta är rätt väg att gå och hur får man alla övriga klubbar att köpa upplägget? Jag tror inte svaren finns utan att det skapas en och annan besvärlig relation – och besvärliga relationer är inget som en nystartad förening behöver.

Ett tredje alternativ är att att Alingsås City plockar ”hem” de alingsåsare som redan lämnat stans klubbar för spel i lägre divisioner. Det finns en geografi som talar för det, samtidigt som det riskerar att urvattna trupperna i klubbar som exempelvis Östadkulle, Hemsjö och Mjörn.

I helgen hörde jag för övrigt rykte om att Fredrik ”Fronken” Johansson ska vara på glid till Alingsås City. Har ingen aning om det ligger någonting i det, så det återstår att se vad det blir av både Fronken och Calle Skoglöf truppbygge i vinter. Oavsett vilken strategi den nya klubben väljer ska det bli intressant att följa.

……………

I helgen kom det en känsla mot mig om att jag håller en tumme för Elfsborg i den allsvenska guldstriden. En stund senare hade Norrköping vänt underläge till seger mot borsåsarna och därmed ser det betydligt mörkare ut inför avslutningen av serien. Och Liverpool lyckades tappa poäng mot Brighton trots 2-0 efter 20 minuter. Ingen bra helg i tv-soffan med andra ord.

……………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

1 svar på ”Så var det måndag igen”

  1. AIF o Holmen kan hjälpa Gerdsken i streckstriden samtidigt som de kan stjälpa genom att båda lagen har Råslätt de nästa två omgångarna. Hur mycket vill de hjälpa en av de värsta rivalerna i stan?

    Svara

Lämna en kommentar