ANNONS:
ANNONS:

SÄTT FART PÅ SPELET, KÄRA MÅLVAKTER

Thomas Fransson levererar dagens gästtext som bland annat innehåller en uppmaning till alla målvakter.

När man är i min ålder minns man gamla tider, till exempel när det var tillåtet, för att inte säga kutym, att obehindrat spela bollen till egen målvakt. Och när det sattes i system blev det ett maskande av sällsynta mått. Men vid VM 1990 i Italien var detta mått rågat. Turneringen beskrevs som den tråkigaste någonsin. Då hjälpte det inte att Kamerun och deras stjärna Roger Milla färgstarkt firade mål med dans kring hörnflaggan. Finalen avgjorde tyskarna med ett straffmål i 85:e minuten, det var signifikativt för detta chansfattiga och defensiva VM.

 

Men något måste göras och inte långt senare beslutade FIFA att målvakterna inte tilläts ta upp bollen vid tillbakaspel. Senare kom också 6-sekundersregeln, som fortfarande ingår under punkt 13 i SvFFs regelsamling.  Det är alltså inte tillåtet för målvakten att ha bollen under kontroll med händerna i mer än sex sekunder innan hen släpper den.  Men handen på hjärtat – när såg ni en domare blåsa indirekt frispark mot målvakten senast?

 

Så sitter man här, en herrans massa år senare, och kan inte släppa att det finns en regel som inte efterföljs. Varken av målvakter eller domare. Rättskipare ser mellan fingrarna i match efter match. Jag tycker det är skit, rent ut sagt.

 

Vid mötet mellan Häcken och Helsingborg ifjol klockades HIF-keepern Anders Lindegaard till både 21,6 och 18,0 sekunder utan att domaren Adam Ladebäck eller hans assisterande reagerade. Och så lär det fortsätta i år.  Tänk vad några indirekta frisparkar skulle sätta fart på söliga målvakter – och spelet.

 

I förra veckan deltog jag i IFK Norrköpings nära fyra timmar långa digitala årsmöte, som väl kunde sägas sätta punkt på en osedvanligt turbulent vinter för kamratföreningen. Efter tolv år drevs Peter Hunt bort från ordförandeposten. Och de flesta ansåg att han hade sig själv att skylla. Hans pampfasoner höll inte år 2020 och hans försvar med att det behövs snabba puckar vid exempelvis spelartransfers hjälpte inte när han kört förbi övriga styrelsen gång efter annan. Redan tidigare hade anställda vittnat om dålig arbetsmiljö på grund av Hunts ledarskap.

 

Nu föll det sig inte bättre än att Hunts efterträdare, Sakarias Mårdh, och hans familjeägda vårdföretag Ansvar & Omsorg samtidigt hamnat i blickpunkten i den värsta covidkrisen. Men en majoritet i Peking ansåg hellre Mårdh än Hunt, sedan både valberedning, revisorer och ett supporterupprop på ett sällsynt sätt kastat den gamle ordföranden under bussen. Trösten för Peter Hunt är möjligen att han lämnat efter sig en IFK-kassa på drygt 100 miljoner kronor och ett plusresultat på 37 miljoner coronaåret 2020.

 

På årsmötet togs också ett beslut att skapa en staty och ett läktarnamn för klubbens kanske mest framgångsrike spelare, Ove Kindvall. När det pratades om en kostnad kring miljonen, ringde nyss fockade basen Peter Hunt från Portugal in till årsmötet och erbjöd sig att betala hela kalaset! Snacka om tuff sorti.

 

När de flesta av våra lokala fotbollsspelare tvingas steppa vidare i oviss och frustrerande väntan på besked om träningsmatcher har Svenska cupen för herrar dragit igång. Men efter snart två av tre kvalomgångar måste man tyvärr konstatera att spelkvalitén är sisådär. Och annat är väl inte att vänta vid den här tiden på året.

 

Mer anmärkningsvärt är att en del topplag, som Malmö FF och Elfsborg, riskerar att åka ur direkt i gruppspelet. Regerande cupmästarna IFK Göteborg har också satt sig i en besvärlig sits, men kan ändå rädda situationen med en seger i Norrköping på söndag. Heja IFK.

 

FAKTA THOMAS FRANSSON
Födelseår: 1950.
Familj: Fru, två barn och två barnbarn.
Bor: Herrljunga och sommarboende i Horla.
Klubbar i karriären: Gerdsken, Alingsås IF och Herrljunga.
Lokal favoritklubb: Herrljunga SK FK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ingen.

Lämna en kommentar