ANNONS:
ANNONS:

”Ska enbart blåsas när situationen kräver det”

Elin Kängström är tillbaka med en ny text och skriver i dag om den ofta omdiskuterade handsregeln.

Denna text tänkte jag ägna åt en något omdiskuterad regel enligt mig. Egentligen aktar jag mig för att skriva om eller diskutera bedömningar utifrån en regel, eftersom det kan skilja sig mellan olika domare och situationer. Men jag tänkte ändå lyfta en regel som inte upptar speciellt mycket plats i regelboken, men som kan vara aningen svårbedömd emellanåt, nämligen hands. Jag tror nästan att det sitter lite reflexmässigt hos spelare att ropa hands så fort bollen snuddar vid en motspelares hand eller arm. Men det är långt ifrån alla situationer där handsen faktiskt är bestraffningsbar. 

Under de åren jag har dömt har reglerna justerats för att underlätta bedömningen kring hands, så att det enbart ska blåsas för hands när situationen kräver det. Tittar man i årets regelbok upptar som sagt inte hands-regeln speciellt stor plats, den har egentligen endast ett avsnitt och går under regel 12 ”otillåtet spel och olämpligt uppträdande”. Meningen är väl inte heller att hands ska uppta speciellt stort fokus, men enskilda matchavgörande situationer där handsen varit inblandad tenderar att ta fokus ändå.

I regelboken är det faktiskt understryket att ”alla beröringar av bollen av en spelares hand/arm är inte ett regelbrott”. Alltså är det inte automatiskt frispark bara för att någon får bollen på sin hand. Det händer ganska ofta att spelare får bollen på sin hand när den är intill kroppen efter att ha studsat upp snabbt från marken eller från spelarens egen kropp. Men du kan ju inte hugga av dig armen, därmed är det oundvikligt att bollen inte skulle träffa den i vissa lägen. För att summera kort ska det blåsas för hands om spelaren avsiktligt har tagit i bollen med handen eller gjort sig större på ett onaturligt sett. Det är exempelvis naturligt att springa med armarna pendlandes utmed sidorna och kommer då en boll på din arm så är det inte en onaturlig position även om du kanske gjort dig en aning större, för det är ju så man springer. Om du däremot springer med armarna ovanför huvudet är det givetvis hands om bollen träffar, för den löpstilen har åtminstone inte jag stött på. Ett mer realistiskt exempel är väl att sträcka ut armarna i sidled utanför kroppen för att stoppa en boll, det klassas inte som en naturlig position och är därmed bestraffningsbar hands. Det låter kanske ganska självklart men ute på planen blir det inte alltid lika tydligt, varken för domare eller spelare och precis som med mycket annat tycker alla inte alltid likadant.

En tydligare del av handsregeln är att du aldrig kan göra mål i motståndaras mål direkt med handen eller direkt efter att den rört en spelares hand, oavsett om det var avsiktligt eller ej. Det innebär att det inte blir mål om du får bollen på handen och den därefter studsar till din medspelare som gör mål. I det läget spelar det alltså ingen roll om handen var i en naturlig position och du bara råkade få bollen på den. Det gäller helt enkelt att vara med på hur situationen kring handsen ser ut. Därmed är det inte speciellt konstigt att en domare först inte ser en bestraffningsbar hands, men ett VAR-team har upptäckt den på repriserna. I stunden kanske den är svår att upptäcka, men om du studerar det närmare så syns den. Sen kan man ju tycka att det blir överdrivet petigt när inte ”domarens” bedömning bara gäller. På den nivån jag dömer slipper jag åtminstone bekymra mig över sådant. Antingen så har jag bedömt korrekt eller inte, oavsett vad så är det min bedömning som gäller och strävan är givetvis alltid att den ska vara korrekt. 

ELIN KÄNGSTRÖM
Födelseår: 1997.
Familj: Sambo och dotter.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Holmalunds IF, Hemsjö IF.
Lokal favoritklubb: Ingen.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Domare.

Lämna en kommentar