ANNONS:
ANNONS:

Speklationskrönika – del 3

I dag är det dags för den tredje och sista delen i årets nyårskrönika. Nu fokuserar vi på de högst placerade lagen vi har i trakten.

I division 2 får vi se ett till ganska stora delar nytt Vårgårda IK. Tomas Östlund är ny tränare och jag räknar också med att det dyker upp åtminstone någon mer ny spelare än de som hittills har presenterats. Dessutom har några tunga pjäser lämnat, så det blir lite av ett omtag på Tånga hed under 2018. Om man väljer att se det positivt kan det vara en fördel. Nu blir det normalt sett så svåra andra året på en ny högre nivå inte lika tydligt ett andra år. Istället snarare ett nytt avstamp, som helst bär iväg mot övre halvan för att visionen om division 1 ska leva kvar som en realistisk verklighet.

I division 3 har vi två lokala gäng. Gerdskens BK var en positiv överraskning 2017 och nu ser laget faktiskt ännu starkare ut. Adam Hägg ger backlinjen en ny dimension, Felix Hafström bidrar med än mer lojal arbetskraft och Alexander Asservik skulle kunna bli en offensiv joker. Sen går det inte att låta bli att Fredrik Smiths nysatsning i kassen kittlar lite på förhand. Som i fjol ser jag offensiven och poänggörandet som frågetecknet på förhand. Då växte Fredrik Johansson ut till matchvinnare, så mina oro är inte alls lika stor den här gången som för ett år sedan. Tvärtom räknar jag nu med att GBK klamrar sig fast på övre halvan och kanske är med och krigar om uppflyttning även 2018.

Holmalund fick in mycket HIF-hjärta på bänken när Mikael Öhman och Anton Stenseke anslöt. Frimånaden har varit ganska lugn på Brogårdsvallen, men man ska veta att Felix Martinsson och Alfred Johansson i det närmaste är att betrakta som nyförvärv. Dessutom jobbar André Nilsson med sin rehab och går den enligt plan och han får vara skadefri hela säsongen vet vi alla vilken klass han besitter. Kokar man ihop allt detta tror jag man får en bättre slutprodukt än 2017. Frågetecknet är den defensiva stabiliteten, men infinner sig en sådan ska man inte behöva kriga för kontraktet ända fram i oktober.

I fyran har vi i år Alingsås IF som ensamt lag. Nye tränaren Niklas Klingberg stack ut hakan och pratade om serieseger redan innan han träffat truppen, så nu när den är bättre än den varit på flera år vore det i det närmaste ett fiasko om inte AIF studsar tillbaka till trean direkt. Det ska också bli intressant att se om AIF kan undvika samma misstag som gjorts tidigare. Då har man värvat spelare uppifrån och lekt hem fyran på ett sprudlande vis för att sedan ha slut på energi när klimatet blivit tuffare i trean. Där måste det till en förändring om AIF ska tvätta bort stämpeln som jojo-lag.

Spekulationer i punktform…

Vårgårda har svårt att få fart på målskyttet i inledningen av serien och börjar säsongen med två kryss. Mattias Martinsson visar direkt från start att han tagit ytterligare ett kliv som mittback.

Berat Berisha är glödhet i GBK:s premiär och gör två mål när Gerdsken vinner med 3-1. 

Samma eftermiddag tar även Holmalund tre poäng. Tobias Nordgren avgör hemma på Brogårdsvallen och ger HIF en bra start på säsongen.

Alingsås IF vinner planenligt de tre första matcherna. Men sen – när motståndet blir tuffare – går det tyngre och man tappar en del poäng. Förlust borta mot Kinna gör att Marklaget smiter förbi och AIF får finna sig i att fira semester som tvåa.

Ibrahim Alushaj gör fem mål på vårens tre sista matcher när VIK tar sju viktiga poäng. Man skakar av sig nedflyttningsstrecket något och kan gå på ledighet i lugn och ro.

Holmalund blandar och ger under våren. Felix Martinsson, André Nilsson och Alfred Johansson gör poäng i parti och minut, men även bakåt ramlar det in lite bollar och HIF startar om som sjua i augusti.

GBK avslutar våren med tre raka segrar, varav en kommer hemma på G-vallen mot Holmalund. Joel Hallenbert nickar in 2-1 i 86:e och blir stor gulsvart hjälte.

Under sommaren lånar VIK in Mohammed Abdulrahman från Norrby, där han fått sparsamt med speltid. Han levererar direkt och Vårgårda börjar klättra i tabellen. 

Adam Axede står på rätt plats efter en hörna och forcerar in matchens enda mål när Holmalund tar revansch mot Gerdsken. Men det är ändå GBK som blir bästa lokala gäng med sin tredjeplats. André Nilsson smäller in 18 mål och vinner seriens skytteliga när HIF blir femma. Fronken bästa gulsvart målgörare med 11 fullträffar.

”Mommo” gör totalt nio mål på hösten och skjuter därmed VIK till en sjätteplats. Tomas Östlund fortsätter att bygga inför 2019 i jakten på ännu bättre resultat.

Stor dramatik utspelar sig på Mjörnvallen när AIF vinner seriefinalen mot Kinna. Men i sista omgången tappar grönvitt poäng på bortaplan och Kinna smiter förbi och vinner serien. Men AIF går ändå upp i division 3 som bästa tvåa. 

Lämna en kommentar