ANNONS:
ANNONS:

Spekulationskrönika – del 1

Även i år bjuder vi på en tre lättsamma krönikor inför det nya året. Det är fjärde gången vi gör på detta sätt, så det börjar bli en fin nyårstradition. I den här första delen fokuserar vi på de lägre divisionerna på herrsidan.

I år har vi endast en division 5-serie att hålla ordning på. Det betyder mängder av derbyn och en intressant serie med VIK FK, Östadkulle, Säven/Hol, Herrljunga och Sollebrunn i samma smet. Liksom i fjol tror jag att Säven/Hol är det lag som har störst chans att nå en framskjuten placering, även om truppen är i princip densamma som 2017. Frågan är om Anders Hindström kan krama ur mer ur manskapet än vad Mats Frank kunde?

Herrljunga bör undvika bottenträsket i år. Erik Karlsson bidrar rimligen med några fullträffar, och i mina ögon finns det tillräcklig stabilitet i laget för att vara med och kriga om en plats på övre halvan. VIK VK är svårbedömt med Niclas Springh som nygammal tränare. Några nyckelspelare har försvunnit, och jag tror ett man får svårt att upprepa 2017 års femteplats.

Östadkulle lekte hem Varasexan och har efter det förstärkt laget. Det bör räcka till nytt kontrakt utan större dramatik. Då tror jag faktiskt att Sollebrunn kan få det tuffare i botten. Rasmus Persson och Filip Johansson är kännbara tapp och dessutom har Christian Aronsson problem med ett knä vilket gör hans deltagande högst osäkert. Men kanske att nye tränaren Anders Svensson kan få ihop laget så att det överraskar positivt på mig.

I sexan är våra lag utspridda över tre serier. Långared och Stora Mellby åker till Trollhättan, Spark, Mjörn och Hemsjö drar åt Boråshållet medan Annelund, Frisco och Södra Härene hamnat i Falköpingsserien. Annelund – som inte tappat någon spelare efter degraderingen – tror jag gör en ÖSK och tar sig tillbaka till femman direkt. Södra Härene ser ut att bli något sämre än 2017 medan Frisco ser ut att bli något bättre, men jag tror ändå att SHIF vinner den interna kampen och blir näst bästa lag efter Annelund.

I Trollhättesexan tror jag faktiskt att vi även i år får klara oss utan ett lokalt lag på topp tre. Både SMSK och BoIS har tappat nyckelspelare, och framför allt i SMSK krävs det att de yngre spelarna tar mer plats om fjärdeplatsen ska upprepas. Även i Boråsserien luktar det mittenlag om våra gäng. Spark har tappat mängder av spelare och har annat än serieseger att fundera på, medan Mjörn och Hemsjö lär ha bättre förutsättningar att slå sig in i toppen. Mjörn utmanade ju om en kvalplats i höstas, men nu med flera månader till seriepremiär har jag svårt att bedöma konkurrensen i Boråssexan.

Spekulationer i punktform…

Annelund vinner premiären med hela 5-0 och kopplar direkt ett järngrepp om Falköpingssexan. 

0322-femman rivstartar med två derbyn. Säven/Hol slår Sollebrunn medan Östadkulle och Vårgårda IK FK kryssar. Oscar Walting blir gulsvart poängräddare med en straffräddning i slutet.

David Andersson trotsar sitt knä och snörar själv på sig skorna i premiären när Södra Härene får en bra start och vinner med 3-1.

Linus Dahlman blommar ut i SMSK och gör tre mål på de fyra första matcherna. Det sista avgör vårderbyt mot Långared som SMSK vinner med 3-2. 

Lucas Fondin blir en injektion i Frisco, som tar fler poäng på våren än vad som gjordes under hela 2017. 

Mjörn får en smakstart när man först vinner premiären och sedan tar andra raka när Spark gästar Bodarnevallen. Jimmy Bäckman Sillanpää – av alla – tar ledningen i interna skytteligan med fyra baljor tidigt på säsongen.

Erik Karlsson tar på sig rollen som framspelare och bokförs för fem assist bara under våren när HSK hakar på i kampen om topp fyra. Våravslutningen vinns hemma mot VIK FK med 3-1 efter att Karlsson gjort ett och spelat fram till två.

Poängen trillar in även för ÖSK som firar midsommar som sjua. Tyngre för SAIK som går på sommarledigt under strecket. 

Christoffer Krabbe gör hattrick när serien startar om i augusti och Säven/Hol tar tre nya poäng. Laget ligger trea och har klar chans att nå topp två.

Filip Johansson – som fått sparsamt med speltid i Alingsås IF – återvänder till Sollebrunn under hösten och får bättre fart på anfallsspelet. SAIK grejer till slut en kvalplats, som i sin tur leder till nytt kontrakt.

Med tre omgångar kvar avgör Annelund serien. 7-1 hemma mot Frisco blir spiken i kistan och Johan Hermansson gör sitt 17:e och 18:e mål för säsongen i den matchen.

Södra Härene tappar lite under de sista veckorna och tappar sin plats på övre halvan. De blir till slut sjua, medan Frisco avslutar med en vinst och hamnar på åttonde plats.

Säven/Hol kryssar i sista matchen och grejar med det en kvalplats. Linus Bohlin sätter den viktiga kvitteringen, men i kvalet tar det sedan stopp för Anders Hindströms gäng som får ladda om för en ny säsong i femman.

Herrljunga räcker inte till mot den absoluta toppen men kvitterar till slut ut en klart godkänd femteplats. Tobias Holmén förlänger kontraktet och redan 2019 siktar HSK mot fyran på allvar.

Långared tar revansch på SMSK i höstderbyt när man vinner med 1-0 på Ollevi. Simon Alfredsson blir matchvinnare från elva meter, men i tabellen hamnar SMSK återigen ett steg före och blir femma.

Spark överlever hela 2018 med ett nödrop och blir näst sist i Boråssexan. Bättre går det för Hemsjö och Mjörn som båda slutar på övre halvan. Mjörn blir tvåa men faller i kvalet medan Hemsjö slutar fyra efter en stark höst. 

Markus Larsson och Zerdest Saleh blir stora gulsvarta hjältar när de i näst sista omgången skjuter kvar ÖSK i femman. 2-1 hemma mot Bergdalen betyder att ÖSK kan spela avslappnat i sista rundan.

Även VIK FK kan jubla över nytt kontrakt, men det sker först i sista omgången. Benjamin Hacker avslutar återigen säsongen i division 5 och blir lite av hjälte med sex mål på de fem sista matcherna.

1 svar på ”Spekulationskrönika – del 1”

Lämna en kommentar