ANNONS:
ANNONS:

Spekulationskrönika – del 1

För ett år sedan satt jag här och skrev lite lättsamt om det kommande året. En liten del visade sig stämma, det mesta stämde inte. Nu gör jag ett nytt försök att underhålla när jag återigen tittat lite i spåkulan för att få ihop några rader om det kommande fotbollsåret.

2015_del 1

Precis som i fjol är de här nyårstexterna uppdelade i tre sektioner. I dag publicerar vi den första med fokus på damserierna, medan vi ägnar oss åt herrarna i de kommande två.

Om man ska börja någonstans så är det kanske med Holmalunds IF. Klubben gör 2016 comeback i fotbollens finrum när det vankas spel i Elitettan. För det första måste jag få fram hur kul det är att vi har ett elitlag i trakten, och det ska bli riktigt skoj att följa Holmalunds öden och äventyr det kommande året. För ett äventyr kommer det att bli. Men det ska nog spelarna försöka att inte bry sig om. En bortamatch i exempelvis Sundsvall innebär så otroligt mycket mer än bara 90 minuter fotboll, men ändå måste alla i laget klara av att fokusera fullt ut på just de där 90 minuterna för att få ut maximalt på fotbollsplanen. För att lyckas får man inte vara nöjd med att ha avancerat till Elitettan, utan måste hela tiden sträva mot nya mål, nya poäng och mot att bryta nya barriärer.

Ser man till vad Lidköpings FK åstadkom i Elitettan under 2015 kan man inte göra annat än att konstatera att steget från division 1 är stort. Om Holmalund lyckas ta det steget har jag självklart ingen aning om, men på förhand tillåter jag mig att tycka att nytt kontrakt vore lite av en bragd. För trots att Mikael Prodér troligen är beredd att flytta in på Holmalyckan och att klubben förstärkt med några pjäser måste man klara av att anpassa sig till den högre kvalitén som råder i Elitettan. En inspirerande – men tuff – utmaning, och jag önskar Holmalund ett stort lycka till.

Under Holmalund är det tydligt att Frisco är traktens bästa lag. Som enda representant i division 2 ska det bli kul att se vad nye tränaren Anders Hindström kan åstadkomma med Frisco. Jag trodde på en topplacering 2015, men så blev inte riktigt fallet. Återstår att se om Hindström kan få laget att ta det där sista steget mot topp tre i tabellen.

I trean blir det derbyn mellan Alingsås KIK och HIF Akademi. Kan nog bli prestigeladdade historier, och det är på förhand svårt att veta hur de båda lagen kommer att stå sig i den serien. Hur kan KIK ladda om efter ett bedrövligt 2015, och vilken prägel hinner nye Nedim Senderovic sätta på laget? Akademin lekte sig mer eller mindre igenom fyran och kommer så klart ta sina poäng även i trean. Men frågan är om tåget gör att stopp i division 3 eller direkt fortsätter uppåt?

För övriga damlag i trean och fyran är min känsla att inställningen är en annan. Där liras det i första hand fotboll för umgänget och det allmänna välbefinnandet, vilket Östadkulle kanske är det allra tydligaste exemplet på. Visst finns det en vilja att vinna matcher, men i det stora hela spelar det mindre roll vilken placering man hamnar på eller vilken division man spelar i. Sådana lag måste också få finnas, och just att finnas är det en del som krigar extra mycket för. Södra Härene och Hemsjö har haft det tunt med spelare, och även där önskar jag alla ett stort lycka till inför 2016.

Spekulationer i punktform…

– I sista stund får Södra Härene ihop tillräckligt med tjejer och kommer till start i första seriematchen. Det blir ett krig, men laget överlever hela säsongen.

– I västra trean överraskar Sollebrunn positivt. Johanna Ekelund tar ytterligare kliv och skjuter SAIK till en tredjeplats med sina 11 mål.

– Holmalund får en kanonstart på Elitettan genom att kämpa sig till ett kryss i premiären.  Sofia Andersson blir poängräddare med sitt sena kvitteringsmål.

– Östadkulle och Hemsjö krigar återigen på samma ställe i tabellen. Den här gången blir det omvänd ordning när ÖSK lyckad smita förbi Hemsjö i sista omgången.

– Johanna Karlin fortsätter att ösa in mål för Hudene. Hon stannar på 21 stycken, och Hudene slutar trea i tabellen.

– Moa Jarl kommer hem under sommaren och bidrar till Holmalund tar poäng i tre raka matcher.

– Annelie Carli får vara skadefri och gör 14 mål för Frisco i division 2. Det blir en fin tredjeplats i tabellen och Anders Hindström bygger vidare inför 2017.

– Våren bli en besvikelse för Alingsås KIK. Men framåt hösten får Nedim Senderovic ordning på styrkorna och laget blir trea.

– HIF Akademi fortsätter att ösa in mål och ligger med i toppen av trean hela säsongen. Laget blir till slut tvåa, och tar sig upp via kvalspel.

Holmalund avslutar säsongen med en hemmaförlust, vilket innebär att laget ramlar ur Elitettan. Mikael Prodér meddelar att han blir kvar som tränare med målsättning att ta upp klubben igen.

Olivia Sultan blir intern måldrottning på sex fullträffar och erbjuds kontrakt med Kopparberg/Göteborg. Samtidigt värvas Moa Edrud av FC Rosengård efter hennes fina säsong i Elitettan.

Lämna en kommentar