ANNONS:
ANNONS:

”Spenderar tid på fel saker”

Isa Gullbekk skriver i dag att hon tycker att många fotbollsspelare gör mycket för att vinna matcher på fel sätt.

Här kommer en kritiserande text gällande fotboll, så håll i hatten.

Jag skriver den här texten väl i förväg till att den släpps, men den här åsikten har jag haft i många år och ser inte att den kommer förändras närmsta veckorna. Åsikten lyder väl något i stil med följande: det är allt för många spelare på högsta nivå som spenderar tid på fel saker.

Vad är fel saker då? För lite kontext tänker jag på spelförstörande moment. Jag sitter just nu och kollar den första semifinalen av Champions League mellan Dortmund och PSG. Jag kollade på klockan efter knappt tre spelade minuter och hade redan ser tre potentiellt gula kort för spelförstörande ovanor.

Don’t get me wrong, spelarna på tv håller absolut världsklass. Inget snack om saken. När de slår sina långbollar som sitter på fot och förstatouchen av lagkamraten på andra sidan planen är finare än de bästa vyerna i Grekland kan även jag le och njuta. Tyvärr försvinner en hel del av deras tekniska briljans på grund av att det pågår väldigt mycket som enligt mig inte hör hemma i fotboll.

Välja att hellre falla alldeles för enkelt istället för att försöka komma till avslut, bara för att vinna en frispark. De gångerna en frispark kan delas ut enligt regelbok utan att spelaren förstärker händelsen ser man domarens reaktion av att ge fördel, eller blåsa ändå. När man inte lyckas jobba in en boll som går ut till inkast för motståndarna väljer man att promenera in med bollen fem-sju meter in på planen, bara för att motståndarna inte ska kunna sätta igång bollen. Att vägra låta bollen ligga efter att domaren har blåst frispark mot dig, låt skiten ligga och ta ditt ansvar. Enligt mig är detta sätt att lägga energi på helt fel saker på planen.

Det kan absolut finnas anledningar till den här typen av beteenden, det kanske till och med kommer från högre uppsatta. Eller rättare sagt, det ÄR antagligen en fullt medveten taktik från klubbarnas sida. Ett sätt att rucka motståndarnas temperament, kanske ta något medvetet gult för att vara avstängd i rätt match, listan på anledningar kan göras lång. Jag försöker undvika att låta beteenden som ovan nämnda påverka mig på planen när jag själv spelar. Om motståndaren vill hålla på med ovanor får det stå för deras lag, min energi sparar jag till mina egna aktioner. Dock när jag sitter och kollar på storklubbar där detta är mer än vanligt så vet jag att det sitter tusentals (om det ens räcker) barn och ungdomar hemma i soffan, så otroligt investerade i sina favoritklubbar, med dessa spelare som idoler. Jag vet också att dessa beteenden tas efter, utan att de förstår anledningarna bakom det. Så var det för min generation och jag kan inte tänka mig att det är annorlunda idag. Det syns mer eller mindre tydligt i vår lokala fotboll också, utan att nämna specifika klubbar, att den här typen av beteenden och vanor finns bland våra lag. Jag tycker detta är supertråkigt och det förstör stämningen bland publiken som är på plats. Tacksam är jag dock för att det inte är i samma utsträckning som storklubbarna.

Domarna har det inte enkelt där ute. De har absolut både utbildning och erfarenhet som gör att de är kvalificerade för sina uppdrag, men de är människor. Människor gör misstag. Att bli lite hetlevrad efter att du fått straff dömd mot dig i 85e minuten när du själv inte tyckte att kontakt var där, det kan jag förstå. Att majoriteten av spelarna på planen springer fram och omringar domaren medans fem av dem skriker i ansiktet har jag mindre förståelse för.

Det känns lite som att fotbollen går ut på att lura domaren till att ge dig fördelar, istället för att rent av spela den fotbollen som gruppen är kapabel till. Jag vet inte hur du tänker, men jag förlorar hellre en ärlig kamp än att vinna på fusk, lurendrejeri och ovanor. Och jag HATAR att förlora.

ISA GULLBEKK
Födelseår: 1998.
Familj: Singel.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Holmalunds IF, Alingsås FC, och Alingsås KIK.
Lokal favoritklubb: Inget specifikt klubbmärke, hejar på alla jag känner.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i Alingsås KIK samt hobbyfotograf med stark betoning på den lokala fotbollen.

Bild från AIF:s segermatch mot Skepplanda i fredags.

Lämna en kommentar