ANNONS:
ANNONS:

Stort och smått från frimånaden

Alla fotbollssektioners mardrömsmånad är över. I går kväll stängde spelarnas egen marknad och vi kan återigen se tillbaka på en händelserik frimånad.

Våra två högst placerade lag, Holmalunds damer och Vårgårda IK:s herrar, berörs inte på samma sätt av frimånaden som alla andra. I deras fall handlar det allt som oftast om att skriva kontrakt med både egna och nya spelare, och frimånaden gäller som bekant endast amatörer som inte står under kontrakt.

HIF-damerna har ännu en bit kvar innan truppen är klar. Några viktiga förlängningar har gjorts, men ännu har inget nyförvärv presenterats. Dessutom har Caroline Berling lämnat, Jessica Julin har lagt skorna på hyllan och jag tror det blir mycket svårt för HIF att behålla Heather Williams. Så än återstår det mycket jobb för Holmalund för att få ihop ett slagkraftigt lag.

……………………………………

I Vårgårda har det hänt desto mer. Två yngre förmågor från Brämhult respektive Norrby har anslutit och även två mer meriterade anfallare. Frågan är om det räcker. Det är självklart stor skillnad på trean och tvåan, och det är en lång serie med många tuffa matcher som väntar. Det som talar för VIK är att både Stefan Strind och Peo Häggström varit med på den här nivån tidigare. Strind har till och med vunnit tvåan med IK Gauthiod. Även på spelarsidan finns det en del rutin. För David Lager, Karl-Anton Pettersson, Daniel Olafsson, Tobias Bayard och Mohamed Abdulraham är division 2 ingen ny nivå, och det tror jag kan vara viktigt.

Men det finns också en del farhågor. Anton Vilstrup kommer lämna ett tomrum efter sig på vänsterkanten, och någon tydlig ersättare på den positionen har inte hämtats in. Visst finns det flera som kan lira vänsterback, men jag tror ingen gör det utan att det blir en försvagning för laget gentemot när Vilstrup spelade. Totalt sett är det också backlinjen jag funderar över som en tänkbar svaghet. Räcker det med smartness, snabbhet och organisation även i division 2? Ja, kanske. Men man ska heller inte underskatta vikten av fysik. En riktigt stor och rejäl mittback tror jag skulle göra skillnad. Titta bara vilken succé det blev när Annelund hämtade Peno Andersson från Elmer/Fåglum för några år sedan. Med sin storlek och pondus var han ofta ankaret i backlinjen när Annelund, under ledning av Stefan Strind, slutade femma i division 2. Centimeter och kilon ska heller inte underskattas på defensiva fasta, där många lag ofta blir straffade när de går upp ett hack i seriesystemet. Återstår att se om VIK klarar den omställningen och återigen anpassa till ett tuffare klimat i en högre division.

Framåt känns det lite mer tryggt. Nyförvärven och en fortsatt utveckling på Hacker och Aronsson ger flera intressanta forwardsalternativ, och på mittfältet finns också flera offensivt skickliga herrar. Det borde räcka för att både skapa lägen och göra mål även i division 2.

……………………………………

I veckan blossade en liten storm upp när Alingsås Tidning skrev att Gerdsken var irriterat på Holmalund för klubbens sätt att roffa åt sig spelare under frimånaden. Känns inte som att det är första gången det uppdagas en sådan här historia, och som utomstående går det bara att beklaga att det inte sköts bättre. Visst, frimånaden har sina brister, men alla måste ändå hjälpas åt för att hantera den så proffsigt som möjligt.

……………………………………

BK Spark har varit aktivt under frimånaden och knutit till sig ett gäng nya spelare. Smeknamnet Real Spark känns därför helt givet.

……………………………………

Att André Nilsson stannade i Holmalund var oerhört viktigt för HIF. Talar för att även Adam Axede blir kvar, och då blir laget hyfsat slagkraftigt även 2017.

……………………………………

Ett tag ryktades det om att Hudene var på väg att lägga ner. Men så dök Pär Larsson upp som ny tränare och klubben siktar vidare på 2017. Kul, och nu kör alla lokala damlag på nästa säsong. Extra glädjande att det 2017 kommer spelas damfotboll även på Brynet då Sollebrunn och Stora Mellby utökar samarbetet till att även innefatta damverksamheten.

……………………………………

Säven/Hol överraskade alla i år och har nu förstärkt laget ytterligare.  Hur ska 2017 sluta?

……………………………………

Sollebrunn vann sexan men har efter det tappat Sebastian Sannestål. Om även Jimmy Johansson lämnar (har tränat med VIK) tror jag återkomsten i femman blir tuff. Men stannar målvakten ska nog ett kontrakt kunna gå att lösa. I alla fall om Jonny Larsson kör vidare.

……………………………………

Christer Stolt in som ny tränare i Holmalunds damer. Känns fräscht med ett nytt namn utifrån.

……………………………………

Att en etablerad spelare som Oliver Östlind byter från Holmalund till Alingsås IF när klubbarna ligger i samma division måste väl anses som en bomb?

……………………………………

Tack alla som bidragit med tips och rykten under senaste tiden. Fortsätt gärna med det även framöver – trots att frimånaden är över.

……………………………………

Här under vår Silly Season-sida kan du läsa om allt som hänt hittills i våra lokala lag.

……………………………………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar