ANNONS:
ANNONS:

Tobias snackar upp derbyt

Tobias Nordgren ägnar i dag stora delar av texten åt att skriva upp lördagens derby mellan Alingsås IF och Holmalunds IF.

En tung fredagskväll i Tidaholm, följd ifrån soffan hemma. För mig var det tur att Västgötabladet sände matchen live. Jag är aldrig sjuk i vanliga fall men tydligen var det dags för mig också, och med tanke på att corona existerar så tog jag det säkra före det osäkra för att inte riskera att smitta andra i laget. Det skulle vara en rejäl missräkning att smitta ner mina lagkamrater veckan innan vårt andra derby för säsongen. Vi mötte ett välspelande Tidaholm som överbelastade med mycket spelare centralt. Till skillnad från några år sedan när de mest skickade längre bollar så ville de faktiskt spela boll längs marken vilket alltid är trevligt att möta.

Vi hade några farligheter i första halvlek, men Tidaholm var även dem farliga där Linus Krantz gjorde några svettiga räddningar precis innan paus. I andra halvlek så gjorde Tidaholm 1-0 på hörna efter 3 minuter och 2-0 kom ungefär 8 minuter senare när de tog sig förbi två spelare och frispelade anfallaren som fick öppet mål. Efter det målet så gav vi det ett ärligt försök och skapade faktiskt rätt mycket lägen som inte resulterade i något mål. Deras anfallare låg 20 meter utanför deras straffområde och resten precis runt straffområdet. Tight med andra ord. Vi hade något ribbskott och brände en bra retur medan Tidaholm stack upp de få gånger de lyckades låsa fast bollen när vi stannade med i princip två spelare defensivt. Matchen slutade 2-0 till Tidaholm men det är ingen skam att förlora mot ett bra Tidaholm borta.

Vi gästar som sagt Alingsås IF på lördag för en match som utvecklat sig till att ha blivit en av de viktigaste för i år. För båda lagen. Med tanke på att vi inte tog några poäng i fredags mot Tidaholm så ligger vi fortfarande i riskzonen för att kunna sluta på kvalplats neråt. Vi har 12 poäng på 8 matcher. 4 vinster och 4 förluster. Kvalplats neråt är just nu på 9 poäng och platsen under har 5 poäng vilket vi bör kunna undvika att bli omkörda av. Alingsås har 10 poäng på 8 matcher. 3 vinster, 1 kryss och 4 förluster. Tittar vi tabellmässigt är det alltså två liknande resultatrader som ställs mot varandra. Med tanke på kommande match så tänkte jag presentera lite förutsättningar inför helgens drabbning och återstående säsong för respektive lag:

Holmalund
Målskillnad:
22-14.
Bästa målskytt: Alfred Johansson.
Avstängda: Ingen spelare.
Utespelare med mest minuter: Marcus Heed & Gustav Öman.

Alingsås:
15-13.
Bästa målskytt: Hampus Nilsson.
Utespelare med mest minuter: Adam Axede.

Holmalunds IF
Senaste 3 matcherna:
Skoftebyn (V), Främmestad (V) och Tidaholm (F)
Kommande 3 matcher: Alingsås IF (B), IFK Skövde (H) och IFK Uddevalla (B)

Vi behöver ta minst 3 poäng på kommande matcherna för att undvika kvalplatsen. Vi inleder som sagt det försöket genom att först ställas mot AIF. Ett derby är ett derby och det kommer krävas lite extra för att gå vinnande ur den matchen. Efter matchen mot AIF ställs vi hemma mot IFK Skövde som kommer ha seriesegern att spela om. Beroende på hur matchen mellan dem och Tidaholm på torsdag slutar så kan Skövde vid vinst mot oss fira seriesegern på Brogården. Det får inte hända. Då ser jag hellre att vi vinner eller kryssar och deras firande för skjuts till sista matchen. Jag vägrar se ett annat lag fira seriesegern på vår hemmaplan. I sista matchen möter vi IFK Uddevalla borta och deras öde borde således vara avgjort inför den matchen. Således en lurig match. De kan ju satsa allt framåt och inte jobba hem eller så är det unga förmågor som inte har någonting att förlora på att blåsa ut för att visa sina framfötter inför kommande säsong. Minst sagt spännande.

Min bedömning med ovan i beräkning är ändå att vi enbart har oss själva att skylla om vi inte ror detta i hamn och undviker kvalplatsen. Men som alltid. Det krävs en insats för ingenting kommer gratis.

Alingsås IF:
Kortedala (V), Tidaholm (F) och Falköping (V)
Kommande 3 matcher: Holmalunds IF (H), Gerdskens BK (H) och IFK Skövde (B)

Vill hävda att det var en planenlig seger senast mot Falköping. På förhand ganska väntat då Falköping inte alls vart sig lika och enbart spelat in 3 poäng. Saknar den där spetsen de haft de senaste åren och generationsväxlingen har nog inte resulterat i vad de hade hoppats på. AIF ställs inför två raka derbyn. Två matcher mot två lag som ligger över i tabellen. Vid två positiva resultat blir de årets derbykungar. Vid två sämre resultat ligger de i farozonen för att bli inblandad kring kvalplatsen. Gerdskens match mot Stenkullen och Främmestads match mot Kortedala kan vara två matcher som har en effekt på var i tabellen AIF ska sluta på. I sista matchen möter de som sagt IFK Skövde som antingen har vunnit serien eller planerar att vinna serien genom vinst i den matchen. Minst sagt spännande även här.

Min bedömning är att det troligtvis behövs 4 poäng för att AIF ska känna sig tryggare i tabellen. Även här kommer det krävas en rejäl insats av AIF. Det är trots allt 3 tuffa matcher som väntar.