ANNONS:
ANNONS:

Tog pulsen på ”nya” Gerdsken

Vad är bästa sättet för att få koll på det unga gardet i Gerdskens BK? Tja, kanske att snöra på sig skorna och köra ett pass med nya tränaren Tommy Johanssons gäng.

Detta pryder golvet i omklädningsrummet.

För några år sedan genomförde jag en reportageserie som gick under namnet Lokalfotboll på väg. Då besökte jag tolv lokala lag för att försöka beskriva hur deras vardag ser ut under en ordinär träning. Reportageserien kommer ofta på tal som något som läsare uppskattade, och nu finns det lösa planer på att köra en repris under 2022. Som en försmak gästade jag i veckan en av Gerdskens träningar där jag togs väl emot och fick låna gulsvarta kläder inför träningen.

Anledningarna till den här pilotträningen med annan klubb var tre till antalet:

  1. Få en inblick i nya GBK och se de unga spelarna på nära håll.
  2. Se om min egen fotboll räcker till för att genomföra fler gästträningar på den här nivån.
  3. Sälja in idén och försöka hitta ett företag att samarbeta med för att kunna genomföra reportageserien under 2022.

Svaret på den sista frågan får visa sig de kommande veckorna. Men har du som läsare något tips på företag som brinner för lokal fotboll och vill synas lokalt får du gärna hojta till. Är nog en förutsättning att få med någon på båten för att ro en nysatsning i hamn helt enkelt.

Den andra frågan var jag faktiskt nyfiken på efter flera år i en allt sämre division 6-vardag. Finns det något kvar att krama ur en 39-årig kropp, och kan inspirationen och vinnarskallen återuppstå när man tränar med en bättre omgivning och i en proffsigare miljö? Givetvis svårt att ge ett svar på det efter en träning, men en del av mig njöt av att pressas till att ta snabbare beslut och höja sin egen kvalité på allt som görs på planen.

Det var dock svaret på den första frågan som lockade mest på förhand, och också den stora och enda anledningen till att just Gerdsken valdes ut till det här pilotprojektet. Tommy Johansson gjorde ett mycket bra intryck på mig, både som person och instruktör, och det är för mig ganska tydligt att GBK har en apparat runt seniortruppen som håller hög nivå. Utöver Johansson var även assisterande tränaren Frode Steffensen och Nicklas Sporre aktiva under träningen, och dessutom var ett par andra stabila gubbar på plats och skötte materialet.

Nu har jag även fått se spelare som Teodor Linn, Polenaing Boniso och André Botica i träning på nära håll. Utöver undertecknad drog Marco Stua upp medelåldern något, men annars var det inte många lirare över 20 år som äntrade Gerdskenvallen den här kvällen. Några nya spelare var där och kände sig för, bland annat förre AIF:aren Amin Tangvei och en ung duo från Holmalund.

Tomma Johansson och Frode Steffensen.
Allt-i-allon Anders snackar med Marco Stua.
Snack i omklädningsrummet.

Johansson och Steffensen valde att kalla första kvarten för ”fri aktivering”. Var och en fick ta ansvar för sin egen uppvärmning och det skedde under trivsamma former med småprat som ackompanjemang. Sen var det dags att köra igång med första övningen. Temat för dagen – och veckan om jag förstod det rätt – var spel på tredje spelare. Här gällde det alltså att skapa relationer med tre spelare inblandade för att få fram spelbredd och speldjup och flytta bollen mellan de olika positionerna. Den första passningsövningen var ny för mig, men är det något som inte nödvändigtvis försämras med åldern är det förmågan att slå hyfsade bredsidor. Det blev också förhållandevis bra fart i övningen och vi var varma nog att gå på nästa – där det vankades avslut.

Skotten föranleddes dock av tillbakaspel och tricket var att tajma löpning och passning mot en uppställd offsidelinje för att komma med fart in bakom ”backlinjen” och avsluta på ett eller två tillslag. Tre spelare inblandade i varje aktion för att knyta an till dagens tema, och det hela flöt på bra med flera väl tajmade aktioner. För egen del började jag med att skyffla ett skott mot klubbhusets nockpannor – men höjde sedan lägstanivån något och bokfördes för ett par nätrassel. Som helhet en bra övning, men kanske att vi var något för många då väntetiden i mitt tycke blev aningen lång.

Sedan var det dags för spel. Åtta mot åtta på en dryg halvplan med fem ”poängytor” uppkonade som en femma på en tärning. Utöver ordinarie mål fick man också poäng när man spelade in i en poängyta och passningen ut därifrån gick på ett tillslag till en tredje spelare. Ett klassiskt sätt att lyfta in temat i en spelövning, men också ett bra sätt att trycka på vilka ytor Tommy vill att laget ska söka och operera i.

Det blev totalt fyra matcher med ett par minuters vila emellan. Bra fart där mitt gäng levde mer på individuella prestationer medan det andra laget fick till bättre passningspel och fler poäng i poängytorna. Tempot var ett annat än i SMSK och jag hade inte överdrivet mycket boll i spelet. Missade ett bra läge det första som hände, men lyckades i ett senare skede trycka in en boll i nät.

Efter träningen utvärderades det hela med några minuters prat. Sedan vandrade vi in i omklädningsrummet och duschade innan jag tackade för mig och lämnade Gerdskenvallen ganska nöjd.

KORT FAKTA
Vad: Träning med Gerdskens BK.
När: Torsdagen den 16 december.
Var: Gerdskenvallens konstgräs.
Väder: Några plusgrader och näst intill vindstilla. Mycket bra fotbollsväder med andra ord.
Mottagande: Mycket bra. Nicklas Sporre grävde fram kläder och även Marco Stua hjälpte till med den praktiska rutinen på G-vallen.
Träningsupplägg: Egen uppvärmning, sedan passningsövning, avslutsövning och spelövning på temat ”spel på tredje spelare”.
Spelarservicen: Bra skulle jag säga. Allt i klädväg samt handduk och schampo finns att tillgå.
Träningens stöld: Den jag gjorde av en handduk och ett par shorts. Skyller på ovanan av att få kläderna serverade, och allt återlämnas så snart tillfälle ges.
Träningens skytt: Birk Hjort hängde in några goa baljor på skottövningen.
Träningens speedkula: Erik Gustafsson. Satan vilka trumpinnar till ben.
Träningens soloprestation: Den när Polenaing Boniso gled igenom fyra-fem man. Avslutade dock i burgaveln.
Träningens spelare: Ingen som dominerade från start till mål. Men Gustav Blomgren gjorde stor nytta för sitt lag under spelet.
Min egen insats: Godkänt så när som på en för lös sidledspass som Erik Gustafsson högg på. Höll överlag en låg profil och försökte hitta rörelse, bolltouch och tajming efter några månader utan riktiga fotbollsträningar.
Träningens mersmak: Den jag fick av en go träning.
Träningens mest noggranne: Tommy Johansson lämnar inget åt slumpen utan gav tips och tricks om allt från positioner till bollträff.
Träningens tack: Går till till allt-i-allon Anders som var snäll nog att förvara min telefon i fickan så att jag snabbt kunde få den och ta en bild när tillfälle gavs.
Träningens dialekt: Alingsåsdialekten. Några har den helt enkelt – och Marco Stua och Nicklas ”Knicken” Andersson är definitivt två av dem.
Träningens gäst: Jacob Borg tittade ner och spanade in sina gamla lagkamrater.

Polenaing Boniso har bra fart i benen.
Jacob Borg kikade ner på träningen.
Han ser inte så nöjd ut Gustav Blomgren, men han gjorde en bra träning.

Vill du ha fler reportage från våra lokala klubbars vardag? Vi söker nu en samarbetspartner som vill vara med och presentera en eventuell reportageserie, så sprid gärna ordet eller tipsa oss om du vet ett företag som är intresserat. 

Här kan du läsa den tidigare reportageserien från 2015.

Lämna en kommentar