ANNONS:
ANNONS:

”Ungdomsledarna har största makten”

I dag är det Maja Hansson som är veckans gästskribent. Hon skriver nu om att Friscocupen tvingas ställa in årets upplaga och resonerar samtidigt om hur mycket man ska tävla i ungdomsfotboll.

Friscocupen har kunnat genomföras i 38 år, men i år ställs den in. Det är för få lag anmälda. Kan detta bero på den nya regeln om att man inte får kora en vinnare för ungdomar under 13 år som började gälla vid årsskiftet?

Tabeller togs bort, mål slutade räknas och fotboll blev inte längre en tävling för ungdomar.

Om det nu är så att lag inte har anmält sig till Friscocupen på grund av den nya regeln tänker jag att det kan bero på flera olika saker. Kanske är det inte intressant på grund av att det liknar de sammandrag som barnen spelar året om. Cuper där vinnare inte får koras blir därför inget annorlunda och det blir endast en extra utgift. Eller är det så att vi vuxna tycker att det är ointressant att delta i en cup om man ändå inte kan vinna den. Pokalen blir då viktigare än att barnen ska få minnen och utvecklas. Om det beror på det senare alternativet är det nog många vuxna som behöver ta sig en titt i spegeln.

Cuper i ungdomsåren handlar inte bara om att vinna för barnen, utan det viktigaste är att få delta. Jag själv minns inte vilka cuper jag har vunnit eller inte, det är inte de minnena som har satt sig kvar. Minnena handlar om händelser på och utanför planen, nya vänskaper och glädjen över att få känna samhörigheten. Därför gör det lite ont i hjärtat om cuper ska behöva läggas ner och ungdomarna inte får uppleva dessa.

Vad är anledningen till att fotbollförbundet ansåg att denna regel behövdes? Ligger problemet hos ungdomarna själva? Kan de inte hantera förluster/vinster och visa med- och motspelare respekt?

Eller ligger problemet hos föräldrarna? Pressar de sina barn för hårt eller tycker de bara att tävlingsmomentet är onödigt och att fokuset endast borde ligga på att ha kul?

Eller ligger problemet hos ungdomsledarna? Har de fått svårare att behärska sin vilja att vinna? Eller ligger problemet så högt upp som på klubbnivå? Pressas ungdomsledarna att vinna allt som går att vinna för att klubben ska se bra ut utifrån?

Enligt mitt tycke är det ungdomsledarna som har den största makten i hur barnen har det på och runt planen. Som barn är det viktigaste att känna samhörighet, trygghet och att någon ser en. Men har fokuset istället flyttats de senaste åren till att vinna? Enligt min åsikt är en ledares största ansvar att utbilda och utveckla varje individ i gruppen, inte bara de som är bäst för tillfället. Vi har flera idrottsstjärnor som inte var bland de bästa i unga år, men som har utvecklats under senare år. Hade de haft samma utveckling i dagens samhälle eller hade de sållats bort i tidig ålder för att det viktigaste hade vart att vinna i P10?

Kanske behövdes en drastisk ändring för att detta vinstbegär skulle avta, men jag är inte säker på att detta är rätt väg att gå. Hatten av för alla ungdomsledare för att de tar sig an uppgiften och lägger den tiden de gör på barnen, men jag tror tyvärr att det största problemet ligger hos ungdomsledarna och även hos andra vuxna runt laget. Därför tror jag inte att det bästa är att ta bort allt som heter vinst och inte låta barnen tävla. Jag tror mer på att fotbollsförbundet ska satsa på att alla ungdomsledare i landet ska utbildas i att deras ansvar är att utveckla samtliga spelare på planen och att det viktigaste inte är att vinna i ung ålder.

Jag tror inte heller att det är rätt väg att gå att ta bort tävlingsmomentet helt och hållet. Fokuset ska absolut inte vara på att vinna, men jag tror ändå att tävlingsmomentet är viktigt att ha med sig. Min uppfattning är att många vinnarskallar försvinner om tävlingsmomentet försvinner. Och den mentala styrkan är nästintill lika viktig som den fysiska.

Min förhoppning är att Friscocupen endast tar ett års uppehåll och att den är igång igen redan nästa år. Jag hoppas att barn får skapa de minnen som jag och många andra skapade tillsammans på cuper likt Friscocupen.

Så avslutar vi med en ny lika som bär:

Stefan Holm?
Säven/Hols Albin Hägg?

FAKTA MAJA HANSSON
Födelseår: 1994.
Familj: Pappa Börje, mamma Gunilla, syskonen Lisa, Sanna & Kalle, sambo Anton.
Bor: Ljurhalla.
Klubbar i karriären: Vårgårda IK, IK Frisco, Vara SK, Holmalunds IF.
Lokal favoritklubb: IK Frisco.
Nuvarande roll I den lokala fotbollen: Spelare i IK Frisco.

LÄS MER: Klas Rubendahls text om ungdomsfotboll från i fjol.

Lämna en kommentar