ANNONS:
ANNONS:

Vad händer när den gamla generationen försvinner?

Vi lever i en tid med förändring. Vi går från kollektiva tankar till individuella tankar. Vad har det gjort med ideella föreningar? Inte mycket skulle man kunna säga.

DETTA ÄR EN SPONSRAD ARTIKEL

Fredrik Olsson är vd på Lundgrens i Gräfsnäs AB. Det anrika företaget som i årtionden jobbat med att stötta Sveriges föreningar i deras arbete med att dra in pengar till verksamheten. Fredrik är uppvuxen innanför väggarna på Lundgrens, men nu är han orolig. Orolig för föreningarnas framtid.

Sveriges breddföreningar har i alla tider byggt på ideellt engagemang. Att man gör saker tillsammans. Att man gör saker för att andra skall få det bättre.

– Jag har varit aktiv i många föreningar och det som slår mig är tydligt. Det äldre gardet drömmer sig tillbaka till hur det var förr, då man gjorde saker tillsammans på ett annat sätt. Men det yngre gardet har inte samma lust att ställa upp för sin förening. De yngre pratar om förändringar, men de är inte beredda att göra något, säger Fredrik.

Varje dag har Fredrik och hans personal kontakt med föreningar. Han märker tydligt att personerna som orkar bry sig blir färre och med det blir också kontentan av det totala föreningslivet sämre än tidigare.

– Det läge vi har haft de senaste åren är att resultatet ofta blir ingenting. Man gör allting på precis samma sätt som tidigare – fast lite sämre. Kraften har sipprat ut i takt med ett generationsskifte där de som ska ta vid inte är beredda att lägga ner den tid och kraft som krävs, säger Fredrik.

Nu har verkligheten kommit i kapp föreningarna. Något måste göras för att inte fler klubbar och organisationer ska gå i graven.

– Det är dags att vi slutar romantisera om den tid som flytt. Vi behöver istället ta med oss det som varit bra, det föreningsdemokratiska, verksamheten och att vi arbetar för en god sak. Det gäller bara att tänka om i hur vi gör det. Vi kommer inte få människor att lägga ner samma antal ideella timmar så vi behöver göra det på ett nytt och mer effektivt sätt, säger Fredrik.

I nästa del av serien presenterar Lundgrens i Gräfsnäs en av de lösningar de tagit fram för att anpassa sin verksamhet till det nya föreningsklimatet.

DETTA ÄR EN SPONSRAD ARTIKEL

Lämna en kommentar