ANNONS:
ANNONS:

Vad kan man utläsa av 20 minuter?

I söndags vann Holmalunds IF mot Lidköpings FK med 2-0. Här kommer mina reflektioner från den stunden jag befann mig på Alströmervallen.

Jag tittade på nya Holmalunds IF en stund i helgen. För nya Holmalund får man nog lov att säga. Ny tränare i Christer Stolt, ett antal nya spelare på planen och dessutom ett helt nytt spelsystem.

Vilka växlar kan man dra av det man ser under 20 minuter en kylig match i februari? Kanske inte så stora, men jag väljer ändå att tycka till lite om det som vi kanske har att vänta oss av Holmalund årgång 2017. Christer Stolt praktiserar en 5-4-1 uppställning med tre mittbackar. Beroende på matchbild och bollinnehav antar jag att man enkelt kan växla till ett 3-4-3 när man går till anfall, av det såg man lite redan i söndags när kantlöparna Amalia Arvidsson och Anna Scavo inte var rädda för att fylla på framåt. Just de två ytterbackarna är nog en av nycklarna i det här spelet, då det ställs krav på både fysisk löpstyrka, ett väl utvecklat positionsspel och att man är bekväm med bollen.

Någorlunda offensiva ytterbackar är också viktigt för att yttermittfältarna ska kunna släppa tyglarna framåt och ge den ensamma anfallaren nödvändigt understöd. Under den stunden jag kikade var Antonia Ferm Sandberg en anfallare som ofta erbjöd sig som felvänd uppspelspunkt. Det gör att yttermittfältarna måste vara ett hot i djupled för att motståndarnas backlinje också ska tvingas hålla koll på ytan bakom sig. Det arbetet gjorde framför allt Maja Udd på ett strålande vis, men även Skepplandaförvärvet Sophie Högrell visade nödvändig löpvilja.

Tre mittbackar är en något ovan syn, men det går inte att blunda för att det då krävs något extra av motståndet för att komma igenom centralt i banan. Nya Felicia Edgren gjorde ett stabilt intryck och visade även upp sin fina vänsterfot i uppspelsfasen. Med också Nicole Fallqvists högerdoja i försvaret finns det fler bra fötter att sätta igång anfallen med. Den nödvändiga fysiken i mittlåset lär väl Anna Furberg stå för även i år, men frågetecknet som dök upp hos mig är om snabbheten var tillräcklig hos Edgren/Furberg/Fallqvist?

……………………………

Av de nya spelarna tyckte jag att Ellen Karlsson såg mest intressant ut. En äkta central mittfältare med fin passningsfot, bra blick och hög arbetskapacitet. Helt enkelt en väldigt duktig fotbollsspelare som jag tror är minst lika bra som Caroline Berling. 

……………………………

Rebecca Cameras spelade forward i första halvlek men gick sedan ner på mitten den stunden jag tittade. En teknisk lirare, som nog kan bjuda på en och annan sulfint.

……………………………

Antonia Ferm Sandberg såg pigg ut och gjorde också båda målen. Ska hon få sitt genombrott i Elitettan den här säsongen?

……………………………

Hoppas inte att Holmalund värvar något etablerad förstemålvakt i år. Moa Edrud är mer än mogen att ta över förstaspaden på heltid.

……………………………

Kommande helg drar träningsmatcherna i gång på en betydligt bredare front. Ett intressant möte blir det mellan Alingsås IF och Gerdskens BK. ”Den första av årets tre internmatcher de lagen emellan”, som en något sarkastisk tunga sa med tanke på samarbetet som är inlett.

……………………………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar