ANNONS:
ANNONS:

”Vad ska vi göra för att höja kvalitén?”

I dag är det återigen dags för André Nilsson att skriva här på sajten. Den här gången skriver han om ett aktuellt ämne som berör hela Alingsåsfotbollen.

Hur kommer det sig att Alingsås stad inte har ett herrlag som ligger på en högre nivå än det är just nu?

Just nu har vi tre lag från Alingsås som ligger i division tre. Enligt mig är det för dåligt, och då är det ändå bättre än det har varit på några år. Hur kommer det sig att vi inte har ett lag som ligger högre upp i seriesystemet?

Senaste gången vår stad hade ett lag i division två var för sju år sedan, då spelade Holmalund i tvåan. Vad har hänt sen dess? Vad ska vi göra för att höja kvalitén på herrfotbollen i staden?
Damerna har lyckats, vad är deras framgångsrecept?

Vänersborg, som är ungefär lika stort som Alingsås, har just nu två lag som spelar i division två. Lägg till där att ett utav lagen var tippade att vinna serien, just nu ligger trea och har stor chans att lyckas med detta.

Vårgårda IK har lyckats, dom har gjort en fantastisk resa och är för tillfället bättre än alla Alingsåslag. Och dom står sig gott i tvåan, det var jag övertygad om innan säsongen och det har dom bevisat för dom få som var tveksamma.
Hur kan dessa lag ha lyckats när inget utav stadens lag har gjort det?

När jag säsongen 2014 spelade med ÖIS i division 1 så mötte vi Oskarshamn. Det är alltså en ort med färre invånare än i Alingsås. Vad är det som är skillnaden, varför lyckas dessa klubbar när vi inte gör det? Man kan snacka om pengar, eldsjälar, för dålig fotbollsutveckling osv osv. Men jag kan inte svara på vad problemet är, men någonstans så finns det ju ett.

En sammanslagning har det snackats om i många år nu. Jag personligen har svårt att se det hända inom en snar framtid. Och på vilken nivå är tanken att man ska börja på? Ska man börja direkt på seniornivå eller ska man satsa på att höja kvalitén på ungdomsfotbollen?

För just nu när det kommer fram en lovande ung spelare så får han (damerna har redan en elitklubb i stan) erbjudanden från något utav de stora klubbarna runtomkring Alingsås.  Och varför skulle han säga nej? Få skolning i någon utav Sveriges bästa plantskolor är det få som tackar nej till. Jag gjorde det. Jag ville spela seniorfotboll för jag kände att det var det bästa för min utveckling som fotbollsspelare, ett val som jag både är nöjd och stolt över att jag gjorde.

Och oavsett om vi med Holmalund hade vunnit vårt kval och året efter spelat division två så hade jag inte stannat kvar. Inte just då, då ville jag ha en större utmaning. Men jag är helt övertygad, får vi ett lag högre upp i seriesystemet så höjs kvalitén på ungdomssidan automatiskt, fler duktiga ungdomar kommer att satsa hårdare, känna att dom verkligen har chansen att lyckas med sin fotboll, även om man stannar kvar inom stadens gränser.

Om det nu skulle hända något på seniorsidan, att man verkligen ger det chansen i några år. Hur skulle man lyckas? Ska man bilda en helt ny förening? I sådana fall, vilken klubb skulle vara villig att ge upp sitt namn och sin plats i seriesystemet?

Det finns oerhört många eldsjälar inom Alingsåsfotbollen, det gör det verkligen. I Holmalund, i Gerdsken och i AIF. Personer som lägger ner ofantligt många timmar för klubben varje vecka. Som har gjort det i många många år. Men skulle någon utav dessa lägga ner samma engagemang i en helt ny förening? Eller till och med i en annan utav de nuvarande föreningarna?
Det har jag svårt att se.

Men det här sagt så kanske ni förstår att jag inte har någon lösning på problemet. Men frågan behöver lyftas.

Nu har vi det här året tre lag som (än så länge) är med uppe i toppen utav trean och krigar. För Alingsåsfotbollens skull hoppas jag att någon utav föreningarna lyckas, även om jag personligen endast hoppas på Holmalunds IF…

FAKTA ANDRÈ NILSSON
Födelseår: 1995.
Familj: Pappa Mätarjanne, mamma Inger samt två systrar, Elin och Emmy.
Bor: Fortfarande hemma, ändras förhoppningsvis snart.
Klubbar i karriären: Holmalunds IF och Örgryte IS.
Lokal favoritklubb: Holmalunds IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i Holmalunds IF.

3 svar på ””Vad ska vi göra för att höja kvalitén?””

 1. Bra tänkt och skrivet men problemet ligger i stort i att det redan finns flertalet klubbar högra upp i systemet som ligger tillräckligt nära för att en 15-16 åring ska ta steget till Elfsborg/IFK GBG/Häcken/ÖIS/Gais eller till och med Vårgårda.

  Jag har bott i Linköping och där finns samma problem. Om jag inte minns fel så är det högsta laget på herrsidan i Linköping just nu division 2 och det är en stad som är 6 gånger så stor som Alingsås. Har staden misslyckats? Nej, men Norrköping och Åtvidaberg har lyckats, de tar talanger från Linköping som är sugna på att testa högre upp redan i låg ålder och det blir aldrig någon kontinuitet i stadens lag.

  Sedan finns det en aspekt av att de som är kvar och spelar i division två inte har ambition att komma högre utan trappar ner i division 6 med vännerna när de inte orkar mer och vinner de serierna istället.

  Så för att korta ner mitt svar så tycker jag att man ska satsa på ungdomarna och försöka hitta en klubbkänsla som de drar sig för att lämna så fort en klubb viftar med ett lärlingskontrakt och där har seniorerna ett jätteansvar att inkludera de yngre förmågorna.

  Märkte att detta blev en mindre krönika i sig men det finns mycket att säga i ämnet och det är en svår nöt att knäcka.

  Svara
 2. Vi kan utföra ett projektarbete inom detta område, Nilsson. Finns nog många faktorer till att varför klubbarna inte spelar högre upp i seriesystemet. Det kan vara kultur, strategi, målsättningar osv. Kollar man på kulturen så var det en förening i Alingsås som nekade till att slå sig samman med två andra verksamheter. Idag kunde” Alingsås football klubb ”spelat i högre division , än 2 eller högre upp. Kulturen var en essentiell faktor till att det inte blev, finns säkert fler anledningar. Sen kan jag hålla med om att staden Alingsås inte ligger så bra till på kartan för att behålla kvar sina produkter, vilket är en enorm motvind. Det finns några kärnfragment men det känns fel att lägga upp kommentarer här. Men det är åtminstone bra att någon förmedlar detta problem som har varats i år,decennier.

  Svara
 3. Härligt inlägg kamrat !

  Steg 1
  klubben behöver jobba långsiktigt med sina ungdomar i föreningen och där man stimulerar spets och bredd med många engagerade ledare samtidigt som man ger dom rätt tekniska/taktiska mentala redskap för att klara av steget från pojk/junior till seniorfotboll. Många som tappas under den resan från knatte till junior.

  Steg 2
  Sen är jag rätt övertygad om att man måste ändra kulturen i seniorrummet i den föreningen som ev söker sig uppåt i systemet. Alldeles för många unga duktiga brinnande spelare som ger upp slutar eller tappar gnistan att ta sig vidare uppåt i systemet ganska fort efter dom landat i ett omklädningsrum med blandade individer som alla vill olika saker med sin fotboll just då. Lätt att man halkar in på andra saker än fokus på att fortsätta utvecklas. Finns ju givetvis undantag men dom är få. Efter att IFK Elfsborg mm har plockat russinen ur Alingsåsfotbollens kaka så vet jag inte många som blivit elitspelare senaste decenniet utan att gå tidigt när storklubben lockar med övergång.
  Oerhört viktigt att skapa en bra träningskultur där många samtidigt vill träna ofta och hårt för att klara stegen uppåt.

  Sen är det ju rätt viktigt att man har en stark organisation i klubben som alltid ligger steget före och gärna en ”division” högre än laget för tillfället spelar.
  Är ju få folk i vårat stressade samhälle som lägger ner massa tid ideellt längre i klubbarna. Finns ju en del ovärdeliga eldsjälar men dom är oftast för få.
  Ska man göra det ordentligt kommer det någonstans på vägen in ekonomi för att arvodera många människor inklusive spelare och alla klubbar har ju ingen rik person som pumpar in pengar år efter år så då blir resultatet oftast därefter.

  Sen att hitta unga spelare med ”rätt” karaktär i vårat curlade samhälle vi växer upp i nu blir mer och mer sällsynt är min uppfattning.

  Några rader och tankar som dom flesta säkert redan känner till men det är ju alltid lätt att snacka….

  Må väl !!

  Svara

Lämna en kommentar