ANNONS:
ANNONS:

Vägspärrar i fotbollen spår – del 1

Tommy Johansson skriver i dag om en händelse som inträffade vid en av hans fotbollsresor i Afrika.

Tiden går fort när man har roligt brukar man säga, men i dagens text tänkte jag berätta om när tiden verkligen ”står still” och hur det kan komma sig. Framförallt har detta infunnit sig ett par gånger när jag varit i antingen Nigeria eller Kamerun. I min nästa text handlar det om Kameruns djungel medan jag i dag berättar om en händelse i södra Nigeria.

Jag och min kollega skulle besöka en akademi-ägare som bjudit oss till hans fina strandbar som låg alldeles intill strandkanten vid Atlanten i delstaten Lagos. Vi hade redan några timmar innan växlat mycket pengar och hade byxorna fulla av penning-rullar nedstoppade i fickorna (det är cash som gäller här) så det verkligen putade ut ur respektive ficka. Lite onödigt kan tycka men vi hade en del att betala, bland annat 12 månaders hyra av ett hus där våra spelare bor. (Det är så man betalar hyran här, alltså årsvis).

På vägen dit med taxi och nästan framme så ser vi en hel hoper med människor i 20-30 årsåldern. De hade fällt ett stort träd som låg och spärrade vägen. Vi insåg snabbt att gänget hade för avsikt att skinna oss på pengar då de tjafsade med föraren i framförvarande bilen. Vi ville såklart inte hamna i klorna på det här gänget så vi pratade om en snabb reträtt på den smala vägen men förstod direkt att den tanken redan var sent påkommen, då ytterligare 10-12 medlemmar ur gänget slutit upp bakom oss.

Det ska sägas att ingen av gängmedlemmarna såg speciellt glad eller trevlig ut, så här bestämmer jag mig för att koppla på det så kallade ”pokerfacet” och talar om för chauffören att betala gänget vad de vill ha, så löser vi detta oss emellan efteråt. Taxichauffören har naturligtvis helt andra tankar och börjar tjafsa emot, då de omedelbart begär pengar från honom för att flytta på trädet. Nu har hela gänget på 20 personer samlats runt bilen och glor, knackar på rutan, bankar på taket och trängs då de försöker få en bättre plats framför rutan för att titta på två stycken avslappnade pokerface i baksätet.

Det är framförallt två personer som gapar och skriker för att tvinga av taxichauffören pengar, men han är hård i sinnet och säger att så här har det aldrig varit här förut. Medan de direkt påpekar att det är nya tider och de är VI som bestämmer här. Det begär också såpass mycket pengar av honom att han inte kan betala och jag känner att den hotfulla stämningen ökar. Jag tänker att det får absolut inte bli så att de släpar ut honom ur bilen för att just ta reda på hur mycket pengar vi alla har, så jag försöker trots gängmedlemmarnas stora iakttagelse av oss i baksätet få upp pengarna som krävs av oss, samtidigt så försöker jag dölja buntarna av pengar som jag har i fickorna.

Återigen säger jag till chauffören att vi löser detta, genom att vi kommer tillbaka och betalar vad de vill ha och någon får också följa med om de vill, så vi får löst problemet. Chauffören säger att jag inte  ska lägga mig i utan han vet bäst hur man tar hand om sådana gäng då han själv är nigerian. Ädelt men oerhört farligt! I samband med att jag påtalar att vi löser detta, vänder de blickarna mot oss i baksätet och börjar gapa på ett lokalt språk och hotar med nävarna och plötsligt ser jag att en machete dyker upp i bakgrunden.

Helt plötsligt står allting still, slagen och bankandet mot taket tynar bort, ljuden försvinner, tiden stannar, allas ögon är vända mot oss och personen som gapar mest, hans röst försvinner successivt och jag ser egentligen bara hans mun röra på sig som om det vore mimik. Det enda jag tänker på är – röj inga känslor i ansiktet Tommy, inte en min, blinka inte ens, utan stirra honom rätt in i ögonen, framförallt rör inte fingrarna nervöst och håll dig helt still för H-vete.

Men nu hade det som från början skrämt mig övergått till att jag blivit förbannad och den här pokerface-kampen får jag bara inte förlora. Mannen försöker tränga sig in genom det öppna fönstret och knuffar in chauffören med sin vänsterarm och pekar med den andra handen inne i bilen mot mitt bröst och säger något helt obegripligt. Medan han knuffar undan chauffören får jag precis tag i de ihoprullade sedlarna nere i min ficka och med pekfinger o tumme nyper jag tag i dem och rycker upp ett tiotal sedlar och säger:

— Jag betalar, men det är allt som jag har!!

Mannen som är halvvägs inne i bilen stannar upp och tittar på mig under tystnad och tar sedan pengarna. Efter snabb koll, så drar han sig ut och alla väntar på vad som ska hända inklusive övriga gängmedlemmarna som nu tystnat helt o hållet.

”Flytta på trädet”, ropar han och gemensamt lyfter av de av det stora trädet från vägen.

Vi fortsätter nu vår väg framåt till baren och akademi-ägaren på stranden och har därefter en trevlig kväll, även om jag hade lite svårt att koppla av och jag tittade mig mer än en gång över axeln. Vi var senare på kvällen tvungna att ta samma väg tillbaka, men då var träd o gänget borta från området och tur var väl det!!

Jag brukar ha en ytterligare liten sak med mig, en så kallad ”försäkring”, när jag är ute och åker dessa områden. Detta i form av en gammal Nokia mobiltelefon, som jag kan ge bort om de önskar ta telefonen ifrån mig eller något annat från mig. Därtill bor jag aldrig på hotell som alla andra vita människor bor på, för skulle det ske något hemskt som stöld eller kidnappning,  är det oftast riktat mot just där de vita människorna bor. Det ska också tilläggas att jag oftast har beväpnad militärpolis med mig på mina korta och längre resor i detta land, men det är en annan story.

Det som Gängmedlemmarna vunnit på detta tillvägagångssätt med sin vägspärr var fem genomsnittliga dagsersättningar som då (år 2015) var 1000N (ett tusen Naira) som valutan heter. Med andra ord 50 svenska kronor.

Ha en trevlig vecka
Tommy

FAKTA TOMMY JOHANSSON
Födelseår: 
1963.
Familj: Fru, två vuxna barn och hunden Diesel.
Bor: Hisingen Göteborg.
Klubbar i karriären som tränare och/eller spelare: Gais, BK Häcken, Gunnilse IS, Sävedalens IF, Gerdskens BK, Stenkullen GoIK, Holmalunds IF, Lärje Angered IF, Hanhals IF, Älvsborgs FF, TikiTaka FC International (Nigeria), plus ytterligare en handfull klubbar.
Lokal favoritklubb: Hundra procent Gerdskens BK. Men gläds samtidigt med lokala lags framgångar, dock med några ögonblicks undantag.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Tränare i Gerdskens BK.

En gata i Nigeria.
Vällastat bil i trafiken.

Lämna en kommentar