ANNONS:
ANNONS:

”Vi behöver glädjen och gemenskapen”

Malin Rosén är tillbaka med en ny text. Den här gången med lite tankar kring att fotbollen just nu kanske är viktigare än någonsin.

Glädje och gemenskap, för många är nog dessa ord synonymt med fotboll.

Att känna tillhörighet till en klubb eller ett lag och att kunna tanka energi och glädje tillsammans, det är otroligt viktigt för så många människor.

Just nu lever vi i en tid när nästan allt är ovisst och mycket känns olustigt, och kanske är det just i sådana lägen som det blir extra viktigt med plattformar för glädje. Det är emellertid, minst sagt, en större utmaning att känna glädje inom fotbollen nu när ingenting är som vanligt. Nu när vi i seniorlagen inte har några matcher att samlas kring, stunder där vi i vanliga fall kan dela segerns sötma eller förlustens bittra smak, oavsett om du är spelare, ledare, funktionär eller publik. En tid där den självklara platsen för ”tjöt” och gemenskap i omklädningsrummet innan och efter träning inte existerar (i alla fall för de som följer rekommendationerna).

Det är nu det krävs ännu mer, av oss alla. Det krävs att vi tänker till och funderar över hur vi behåller stämningen, tar hand om och peppar varandra, så att vi förhoppningsvis kan komma starkare ut på andra sidan. Det är nu de små sakerna blir viktiga och stora. För givetvis finns det viktigare saker i världen än fotboll i en tid där människor drabbas av arbetslöshet, sjukdom och i värsta fall död.

Eller så vänder vi på det? Kan det vara så att fotbollen just nu aldrig har varit viktigare? Att den skillnad som fotbollen nu gör, den glädje, energi och gemenskap den ger till spelare som pluggar eller jobbar hemifrån, spelare som skulle ha firat studenten med en vår full av festligheter, spelare som är permitterade eller spelare som allmänt känner stor oro och ångest över allt som just nu sker – just den skillnaden är kanske avgörande för ett bättre mående.

När ingenting är som vanligt är det av största vikt att fotbollen, så långt det går, fortsätter vara en plats att tanka energi och glädje på, så länge vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, givetvis. Fotbollssverige kan vara tacksamma, vi har haft tillåtelse att träna under hela den här tiden, barn- och ungdomslagen får till och med spela matcher. I många andra länder ser det ju helt annorlunda ut.

Trots att vi i Sverige har haft lättare restriktioner är det ju ändå en utmaning att hålla motivationen och glädjen igång utan matcher. Då är det extra kul att höra om olika lokala lösningar. Ett exempel på detta kunde vi läsa om i en artikel i AT förra veckan där de skrev om Holmalund. Enligt artikeln så har de ett lite annorlunda upplägg än de flesta andra lag just nu. Färre träningar men fler gemensamma aktiviteter utanför fotbollen, allt för att hålla uppe motivationen och glädjen i en konstig tid. Låter klockrent i mina öron. Ett annat exempel på ett kul initiativ var den straffsparkstävling mellan stans idrottsklubbar som anordnades av ”stötta-lotteriet” och Fredrik Olsson i fredags, det är precis den sortens glädjeämnen vi behöver just nu.

I skrivande stund så har inga fler besked kommit. Vi vet inte säkert när träningsmatcher kommer att tillåtas eller om serierna kommer att starta i slutet på juni som sagts. Vi håller givetvis tummarna för att så ska bli fallet, men även om det inte skulle bli så, så kommer fotbollen att fylla en viktig funktion framöver. Vi behöver fotbollen! Vi behöver glädjen och gemenskapen, nu mer än någonsin.

FAKTA MALIN ROSÈN
Födelseår: 1973.
Familj: Gift med Ola, barnen Ville 17, Tindra 17 och Isak 13.
Bor: Alingsås, vid Gerdsken.
Klubbar i karriären: Flickfotboll i Floda BoIF och ledare i Alingsås KIK. Så ingen jättelång meritlista ?
Lokal favoritklubb: Alingsås KIK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ledare U-laget i Alingsås KIK.

Lämna en kommentar