ANNONS:
ANNONS:

Vi drar igång en ny vecka

Ännu en måndag och ännu en Bredsida.

Gerdskens BK behövde en seger mot Ekhagen i bottenstriden. Nu fick man med sig nästan mer än så då motståndet pulveriserades med hela 10-0. Inte rätt att ta ifrån GBK någonting i den prestationen, men känslan är att Ekhagen tröttnat lite på den rekordlånga hösten. Överlag inbillar jag mig att det är lite fler matcher med stora siffror i år än tidigare – men det är kanske helt naturligt när vi snart ska fira advent.

Exempelvis hade ju Alingsås IF stor lekstuga mot Råslätt när det blev seger med 9-2. Därmed är grönvitt klar som tvåa i tabellen med två matcher kvar. Oliver Östlind gjorde för övrigt tre nya mål och stormar mot segern i skytteligan.

I och med de båda resultaten har GBK tre poäng och en mängd plusmål tillgodo på Råslätt med två matcher kvar. Det betyder att en seger till räcker och det vore ju skönast om den kom redan nu till helgen för att slippa en helt avgörande match mot just Råslätt i sista rundan.

Men efter Råslätts genomklappning mot AIF håller jag det för ganska sannolikt att nye GBK-tränaren Tommy Johansson får ett division 3-lag att ta hand om.

………….

Vårgårda IK säkrade sitt kontrakt genom att hemmabesegra Hjo med stabila 5-0. Gabriel Idehen gjorde två nya mål och visade än en gång vilket fynd han var i vintras när han anslöt från Africa. Skönt för VIK att slippa kniven mot strupen de sista veckorna och istället börja förberedelserna för en ny säsong i division 3.

………….

Holmalund är ny trea i tabellen efter att ha slagit Åsarp/Trädet på ett mycket övertygande sätt. Starkt gjort och en bra prestation av de röda, där Anton Stenseke gjorde två av målen i 3-0-segern.

………….

Alingsås FC förstörde den allsvenska drömmen för Lidköpings FK. Trots ledning för skaraborgarna vände Stina Jensen och Alma Öberg på steken med var sitt mål. Öbergs avgörande kom just före slutsignalen och nu kan AFC bli så bra som sexa i tabellen om allt går i lås i den sista omgången.

………….

Säven/Hol slapp spela den sista kvalmatchen mot Länghem. De båda var redan de två bästa kvallagen mellan femman och sexan och därmed också garanterade en plats i femman 2022. Starkt gjort av Säven/Hol att efter en knackig säsong få ihop det och vinna tre raka kvalmatcher. Laget är därmed också högst välförtjänt kvar i division 5.

………….

Årets futsalsäsong är i gång och ur lokal synvinkel har vi Alingsås FC, Vårgårda IK och Södra Härene i seriespel på herrsidan samt Södra Härene på damsidan. På söndagen var det dubbelarrangemang i Vårgårda för Häras båda lag och medan damerna föll klart mot Mariedal med 7-1 kvitterade Abraham Measho till 3-3 i herrmatchen mot Fröjered. Samtidigt blev derbyt mellan Alingsås FC och Vårgårda inställt av för mig okänd anledning.

………….

Såg Oliver Zandén göra ett inhopp för sitt Elfsborg i helgen när det blev 0-0 mot Varbergh i allsvenskan. För den insatsen (och resten av hans säsong) belönades den förre Gerdskenspelaren med en plats i U21-landslaget. Roligt med lokala ögon sett.

………….

Martin Gyllesten lämnar Hemsjös herrar för att istället ta över Sollebrunns herrlag i division 6. Vem som blir ny bas på Byvllen är mig veterligen inte kommunicerat ännu.

På tal om nya tränare snackas det om att Frisco har så gott som klart med Joakim Anderssons efterträdare. Enligt uppgift är Södra Härenes herrtränare Daniel Andersson oerhört nära att presenteras som ny tränare i division 1-klubben, och det vore sannerligen ett steg upp i seriesystemet. Andersson – som till tränarprofilen Leif – sägs vara en seriös och noggrann tränare som säkert kan växa med uppgiften i takt med att spelartruppen blir mer seriös.

………….

Förra veckan skapades en sida för silly season 2022. Den är knapphändigt ifylld så här långt, så tveka inte på att hojta till om du vet något om din klubb. Det handlar både om tränare och spelarövergångar som vi ska försöka få ordning på inför nästa säsong.

………….

Förra veckan skrevs en krönika i AT (betalvägg) där man fick intrycket att skribenten hoppades att Alingsås City FF ska bli en fotbollens variant av poplaget i innebandy för några år sedan, Hockey Ragazzi. Skribentens spekulation kring en startelva i City FF innehöll idel goa gubbar, precis som Ragazzi gjorde innan verksamheten – just det – lades ner.

Snabb framgång med duktiga bollspelare som lirat på en högre nivå är i sig inte den tuffaste utmaningen för City FF. Men väljer man det spåret fullt ut tror jag risken är överhängande att man i sämsta fall blir en dagslända som Hockey Ragazzi eller i bästa fall en ny upplaga av dåtidens BK Spark där duktiga fotbollsspelare kunde lira på en lagom nivå utan att träna särskilt mycket. Jag lägger ingen negativ värdering i det upplägget i sig, men bilden av projektet City FF är att Calle Skoglöf och kompani vill betydligt mer än så.

Därför tror jag åldersstrukturen redan i den första spelartruppen blir oerhört viktig. En och annan äldre prestigevärvning kan tillföra, men det gäller att balansera rätt mellan kompisgäng och seriös, satsande elitförening. Lyckas man med det ökar chansen att bygga något som ger tillräckligt goda resultat på kort sikt och samtidigt skapar förtroende från dagens tonåringar att det är City FF som är alternativet för den som vill mycket med sin fotboll. För det är först när det senare slår in som det kan bli tal om att lyckas med målsättningen om att bli en elitföreningen. Absolut inget ont om Andreas Glännbro – ruskigt go gubbe med en imponerande karriär – men det lär inte vara han som leder en backlinje mot division 1 om nio år, då 46 år gammal.

………….

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

1 svar på ”Vi drar igång en ny vecka”

  1. Bara att gratulera alla lokala lag som i ”elfte timmen” eller tidigare löser nytt kontrakt och divisionstillhörighet inför 2022, strongt av er!
    Inget lokalt lag ”drattar” ner ett pinnhål om jag minns rätt, extra cred till Friscos damer som kliver upp ett snäpp igen, väldigt mycket lycka till er i gänget på Katebovallen då vi fotbollsälskare behöver lag på alla nivåer…….. vad kul det vore att krydda detta med Frisco-cupen för våra ungdomslag igen!

    Svara

Lämna en kommentar