ANNONS:
ANNONS:

Vi drar igång en ny vecka

Den här måndagen kör vi en Bredsida med tema talanger. Men även lite annat från den gångna veckan.

Ibland funderar jag på vad vi fotbollsentusiaster menar när vi pratar om talanger. Det är ett ord som används ganska ofta när man pratar om yngre killar och tjejer som vi tycker har framtiden för sig på fotbollsplanen. Men min bild av ordet talang är svår att beskriva. Jag tror också att innebörden av det beror på vem som uttalar det och hur stort periferiseende den personen har.

Exempelvis tycker nog de flesta i trakten att Albin Gashi är en oerhört stor talang. Det anser även jag, men då måste jag samtidigt ta på mig de regionala glasögonen. Jack Lahne, som i samma ålder som Gashi lirade Superettan och allsvenskan med Brommapojkarna, eller Robin Söder som slog igenom i Blåvitt som 17-åring är exempel på nationella talanger. Sen finns det ännu mer extrema exempel. Wayne Rooney sänkte Arsenal i Premier League med sitt drömmål för Everton när han var 16 år. Jämfört med honom väger ju Albin Gashis höst i division 2 ganska lätt.

Men man kan även gå åt andra hållet, och det är nästan det allra bästa med ordet talang. I småklubbar som harvar i femman och sexan kan en 19-åring som står på dörren till A-laget och sannerligen är en man för framtiden benämnas som ett stort löfte av den lilla klubbens trogna supportrar. 19 år och på gränsen till ett A-lag i Västergötlands lägsta serie kan alltså benämnas med samma epitet som en matchvinnare i Premier League. Det finns en tydlig charm i det.

Tycker också det blir allt tydligare och mer uttalat att du måste ha hela paketet för att lyckas slå sig fram. För att spela seniorfotboll som ung tonåring är den fysiska utvecklingen en första förutsättning. Där är kanske Johan Elmander ett av Sveriges bästa exempel. Men det räcker så klart inte med det. Det räcker inte ens med det som alltid kallats talang, alltså rena fotbollskvaliteér som teknik, skott, snabbhet, spel- och målsinne. Nä, du måste även ha huvudet med dig. Klara av att stålsätta dig och träna, träna och träna. Och sedan också leva ett liv som gör att du kan tillgodoräkna dig all träning. Det betyder i sin tur sociala uppoffringar där du måste prioritera rätt.

Den sista pusselbiten i det hela om du ska lyckas hela vägen mot eliten är i min värld att du bör ha lite tur. Att få vara skadefri i rätt läge och göra bra matcher framför rätt ögon ska inte underskattas, och där är André Nilsson det tydligaste lokala exemplet på senare år. André hade kanske inte blivit en ny Johan Elmander, men det hade varit intressant att se hur det hade gått om turen varit med honom lite bättre genom åren.

Fredrik Wiland och David Johansson var kanske ännu större talanger än André Nilsson i unga tonåren. De båda gjorde pojklandskamper och hade mängder av kvalitéer som gjorde dem till grymma fotbollsspelare. Men ändå var det något som fattades för att bryta sig loss från den lokala bubblan och göra avtryck på den större arenan. Motpolen skulle kunna vara Anthon Gustavsson som kanske hade färre spetsegenskaper på fotbollsplanen, men hade så pass många andra delar som gjorde att han trots allt spelade en del i division 1 med FC Trollhättan.

För att fortsätta knyta an till Albin Gashi tycks han ha en hel del av de nödvändiga verktygen i sin verktygslåda. Känner honom inte personligen, men rapporterna skvallrar om en mogen och träningsflitig ung man som dessutom redan har visat sina kvalitéer på planen. Återstår då kanske en skopa tur de närmsta åren för att se vilken typ av talang han är.

För talanger, det är vi ju lite till mans allihop.

…………………….

Vårgårdas 2-2 i årspremiären mot Gauthiod skvallrade om en sak som jag hoppas och tror på i år. Nämligen att Isac Spanedal ska få blomma ut ordentligt i division 2. Killen somvisade sin kvalitéer redan 2017 men som sedan var skadad mest hela 2018 har nu tränat bra och gjorde också båda målen i lördags. Roligt för både VIK och för oss andra.

…………………….

Gerdsken körde över Trollhättan Syrianska med 7-1. Fronken visade vägen med de två första målen innan Markus Wiland stal showen efter paus. Tre baljor för den vindsnabbe Wiland visar att han tillför spets till GBK, och det var kanske precis vad det laget behövde?

…………………….

Mitt SMSK har det senaste decenniet så gott som alltid haft ett antal spelare representerade i Alingsåslagen. Men 2019 tycks det vara slut med det. Bröderna Johansson och Anton Lennde har försvunnit från Alingsås IF och inte heller i Holmalund har vi några kvar. Från Bjärke är det nu Sollebrunns AIK som glänser  med representanter i både GBK, AIF och HIF, och dessutom är ju Jimmy Johansson i ettan med FC Trollhättan.

…………………….

Såg delar av matchen mellan Manchester City och Chelsea i går. Eller match och match förresten. City var dödligt effektivt och nu ser det jobbigt ut för mitt Liverpool att vinna ligan. Men man får glädjas åt att guldförhoppningen fortfarande lever den här tiden på året, det är man ju inte så fasligt bortskämd med som anhängare till The Reds.

…………………….

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

3 svar på ”Vi drar igång en ny vecka”

  1. Den största och bästa spelaren i lokalfotbollen är Benny post! Från superettan som ung till att komma in i 50år gammal och trolla lite med gubbarna i div.6 .

    Svara
    • Jodå, det finns lika många olika typer av talanger även på damsidan och de två nu nämner är ju riktigt vassa.

      // Jonas

      Svara

Lämna en kommentar